
S-kongress Det är intensiva dagar på Socialdemokraternas kongress. Rekordmånga motioner behandlas och på dagordningen är stora beslut som ska staka partiets riktning framåt. Dagens Arena pratade med ombuden om enighet – och om höger- och vänstersvängar.
Applåderna dundrar i plenum på Svenska Mässan i Göteborg. Socialdemokraternas omvalda partiledare Magdalena Andersson har precis hållit sitt linjetal. Säkerhet, gemenskap och gängkriminalitet var ämnena som dominerade talet. Enligt Göteborgs-Posten nämndes Sverige 48 gånger. En gång i minuten.
Precis innan hon började tala avbröts Magdalena Andersson av unga klimataktivister med banderoller. På en av dem stod ”Klimatkrisen dödar – beskatta superrika”. En av aktivisterna ropade att Magdalena Andersson beter sig som att det inte existerar någon klimatkris. ”Var är ditt ledarskap?”, ropade aktivisten. De fördes snabbt ut ur plenum.

Klimatet nämndes inte en enda gång under talet.
Stram migrationspolitik
Det är fredag, tredje dagen in på Socialdemokraternas 42:a kongress. Det är till synes god stämning bland åhörare och ombud. Linda Lundin, ombud från Sörmland, tycker att Magdalena Anderssons tal kändes hoppfullt. Hon menar att det råder full enighet om den riktning S-ledaren vill ta Sverige in i, skulle hon bli statsminister efter valet 2026.
– Det märks ju utifrån de stora applåderna som hon rodde hem under hela talet, säger Linda Lundin.

Det har varit mycket debatt de här dagarna. Inte minst kring formuleringen om migration i partiprogrammet. Linda Lundin säger att det är viktigt att partiet har de här diskussionerna och hittar en samsyn framåt. Det är partiets styrka, framhäver hon. Själv är hon nöjd med formuleringen som klubbades, om en hållbar och stram migrationspolitik.
– Vi behöver en stram migrationspolitik om vi ska kunna förändra vårt samhälle så att alla har goda förutsättningar att leva ett gott liv. Jag skulle inte säga att det är att gå åt höger, det handlar om att kunna integreras i vårt samhälle. Just nu har vi parallella samhällen och det gynnar inte Sverige. Så det är inte en höger- eller vänsterfråga, utan det är klassisk socialdemokratisk politik att alla ska med, säger Linda Lundin.
Finns en enighet
Novalie Lilja, ombud från Västerbotten, resonerar på liknande sätt.
– På det stora hela speglar formuleringen på ett ganska klokt sätt hur partiet tänker kring migrationen. Vi är alla överens om att den behöver vara hållbar. Vi behöver ha en integration som är så pass god att vi klarar migrationen. Och så som situationen ser ut nu är det en beskrivning av hur vi kommer behöva se på migrationen, säger Novalie Lilja.

Hon tycker att det tagits bra beslut kring arbetstidsförkortningen och att den ekonomiska politiken går i en progressiv riktning. Hon upplever att det finns en enighet i partiet. Det finns alltid nyanser och vinklingar, påpekar hon, men det Magdalena Andersson lyfte fram under sitt linjetal, det är det många som kan ställa sig bakom.
– Med det här linjetalet har vi stakat ut en fin framtid för Socialdemokraterna som faktiskt kommer lösa stora delar av de samhällsproblem som den nuvarande regeringen inte råder bot på, säger Novalie Lilja.
Debatt om skolan
Det är stort pådrag bland journalisterna på kongressen. Små och stora redaktioner från hela landet sitter inne på pressens arbetsrum och smattrar på tangenter, ringer i telefonen och springer ut för att haffa intervjuer. Flera stora intresseorganisationer är på plats och det hålls en mängd seminarier om bland annat välfärd, bostad och arbetsmarknad.

Johan Enfeldt, ombud från Uppsala, säger att det är väldigt intensiva dagar. Det har inkommit över 4 000 motioner och över 10 000 att-satser. Det är många ombud i de olika temagrupperna som finns på varje område som ska diskutera sina synpunkter på förslagen. Men det hjälper att partistyrelsen är tillmötesgående och i vissa fall, till exempel om arbetslivskriminalitet, redan ändrat i riktlinjeprogrammet innan debatterna, framhåller Johan Enfeldt.
– På det hela taget så är det väldigt enat. Sen finns det olika syn på vissa delar. På skolområdet har det egentligen handlat om hur mycket regleringar vi ska ha. Jag tycker att det handlar om att definiera vad en skola ska vara. Det ska finnas hemkunskapssal, ett bibliotek och en viss mängd lärare och annan personal. Det är för mycket som är frivilligt i dag, och det funkar inte. I det skolsystem vi har måste man reglera det, och där finns det lite olika syn i partiet.
Han framhåller att kommunpolitiker kan tycka att det är något kommunen ska kunna bestämma själva, och inget staten ska lägga sig i. Vissa ser en risk med ökade kostnader.
– Men att säga till väljarna att vi inte prioriterar reglerad personaltäthet, för vi prioriterar det kommunala självstyret, det funkar dåligt i valrörelsen, tror jag. Vi behöver bevisligen göra något. Sen råder det en väldig enighet vad gäller marknadsfrågorna i skolan. Det är väldigt lite kritik mot de hårda skrivningarna mot vinstdrivande skolföretag, säger Johan Enfeldt.
Traditionell vänsterpolitik
Utanför kongressen står den moderata riksdagsledamoten Oliver Rosengren och livesänder på sociala medier. Han varnar för vänstersvängen som pågår i Socialdemokraterna. Något även statsminister Ulf Kristersson gjorde under fredagen. ”Den största vänstersvängen sedan löntagarfondernas tid”, skriver statsministern i en kommentar till TT. Och han varnar för att förslagen om höjda kapitalskatter, sänkt arbetstid och slopat karensavdrag skulle göra Sverige fattigare.

Johan Enfeldt tycker att det är mycket fokus på traditionell vänsterpolitik, sådant som handlar om arbete och kapital.
– Vi måste se till så att vanligt folk får ett successivt bättre liv. Och inse att vi måste stärka ekonomin för de som faktiskt konsumerar och får ut pengar i samhället, inte för de som bara lägger pengar på sparande. För det ger inte tillbaka till samhället på samma sätt. Så visst, i den meningen är det en vänstersväng.
Under kongressen har Socialdemokraterna klubbat att man vill förbjuda vinstuttag i skolan. Men ett bredare vinstförbud i välfärden ska först utredas. Johan Enfeldt har svårt att se vinster i välfärden som en höger-vänsterfråga.
– Jag har väldigt svårt att se det som en vänstergir. Visst, det är högerpartierna som vill ha de här välfärdsföretagen och vinsterna kvar, men jag har svårt att se en gammal högerman som Gösta Bohman argumentera för att privata bolag ska göra vinst på skattepengar på det här sättet. Vi ser det väldigt sällan i andra länder. Den gamla högern skulle inte se en sund användning av skattepengar som vänsterpolitik, säger Johan Enfeldt.
Öppnat för upplåning
En annan stor fråga har varit den ekonomiska politiken. Det senaste året har det varit mycket debatt om det finanspolitiska ramverket och upplåning för investeringar. Nu tycker Linn Svansbo, vice ordförande för S-föreningen Reformisterna och ombud från Stockholms stad, att man har kommit väldigt långt i den riktningen. Nu finns tydliga skrivningar om lånefinansiering till totalförsvarsfonden, att skuldankaret ska höjas och skatteuttaget öka. Och de mest förmögna ska bidra mer.

Linn Svansbo berättar också att man lyckats förstärka en grön investeringsbank. Det är en statlig investeringsbank som kan låna upp kapital som ska gå till samhällsnyttiga investeringar. Till exempel energi, klimatomställning och infrastruktur. Och så har man fått med indexerade statsbidrag.
– På den ekonomiska politiken har vi kommit jättelångt för Stockholms räkning, säger Linn Svansbo.
En stor fråga har varit arbetstidsförkortning. Där har det funnits delade meningar om huruvida det ska ske via politiken eller genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Det blev en kompromiss, förklarar Linn Svansbo. Och den går i linje med det LO framförde i veckan.
– Arbetstiden ska kortas och det ska i första hand ske avtalsvägen. Lyckas inte det så ska politiken stötta upp med andra typer av regler. Jag tror att det är ett viktigt hot mot arbetsgivarna, att det finns en politik som är redo att gripa in om de inte lyckas komma överens. Precis på samma sätt som den borgerliga regeringen gjorde med LAS för några år sedan. Nu är det vi som gör det för arbetarnas räkning.
Mycket diskussion kvar
När det gäller migrationen är Linn Svansbo inte lika nöjd.
– Där är det tufft för Stockholm som delegation. Om man ska unna sig förenklingen om hårda och mjuka tag så har vi varit en av de delegationer som är mer progressiva när det kommer till att luckra upp skrivningar om stram migrationspolitik och höjda straff. Många av de frågorna kvarstår också nu i diskussionerna om socialpolitiken och kriminalpolitiken, säger Linn Svansbo.

Om partiet är enade svarar hon att det blir de per defintion när riktlinjerna är klara.
– Några kommer gå hem och känna att i den här frågan fick jag inte som jag ville. Men så funkar det. Några kommer med motioner, vi snackar, vi förhandlar och ibland voterar vi och sen får vi ett majoritetsbeslut och det bär ju alla.
”En bred kyrka”
Markus Kallifatides, ombud från Stockholm och riksdagsledamot, lyfter också den ekonomiska politiken som det område han tycker det tagits många bra beslut på. Huvudriktlinjen där är en vänsterlinje, menar han.
– Det handlar om en starkare stat, större statliga och offentliga ingrepp. Mer om samhällelig kontroll och mindre av marknad. Det inkluderar också en offensiv aktiv näringspolitik – en tillväxtpakt där staten och näringslivet krokar arm, säger Markus Kallifatides.

Det har varit många debatter, inte minst om migrationsformuleringen i partiprogrammet, påpekar han. På frågan om han tycker det är ett enat parti som möts på kongressen svarar han:
– Det är ett enat parti som kommer att gå härifrån. Inför en kongress visar det sig alltid att socialdemokratin är en bred kyrka. Vi tycker inte alltid lika i alla frågor, sen är vi jättebra på att komma samman i intensiva diskussioner, förhandlingar och debatter. Sen enas vi om att det är den här linjen vi kör nu.
”Säger som det är”
Partisekreteraren Tobias Baudin tycker att stämningen är väldigt god på kongressen. Och han framhåller att det är en viktig kongress. Det är det tionde partiprogrammet i partiets historia som klubbas.
– Det ska enligt mig hålla i minst tio år. Just nu är vi i opposition och nästa år är det val. Jag är helt övertygad om att vi måste gå till val som ett förändrat parti med förnyad politik. Det kommer vi att göra efter den här kongressen. Nästa steg för oss är valrörelsen. Så det här är väldigt viktigt. Och känslan här är väldigt viktig, men jag upplever att ombuden är peppade och att det är bra stämning, även om man såklart tycker olika i vissa frågor, säger Tobias Baudin.

Han tycker inte att det var ett splittrat parti som gick till kongress. Vad gäller diskussionen om att partiet går höger i migrations- och kriminalpolitik och vänster i välfärds- och ekonomisk politik säger han att ofta får frågor om det.
– Det nya med Socialdemokraterna är att vi är ett parti som säger som det är. Vi gör det som krävs för att komma till rätta med de stora samhällsproblemen, som kriminaliteten och marknadsskolan. Vi måste också pressa ner arbetslösheten. Människor måste ha ett jobb att gå till. Det är viktigt för individerna och för landets ekonomi, säger Tobias Baudin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.