Bild: Flickr/Altemark

Utbudet av färskvaror glesnar, toalettpappret försvinner från hyllorna och bokhyllan Billy går inte längre att få tag på. Det är några av effekterna om storstrejken blir verklighet.

Handels har lämnat sitt svar till medlarnas bud och förhandlingarna fortsätter. Tiden är knapp. En möjlig storstrejk står nu för dörren. Vid midnatt till i morgon, fredagen den 13 april, går 5 600 handelsmedlemmar ut i strejk om parterna inte kommer överens. Strejken är koncentrerad till stora lager och centrallager vilket ger stora effekter även med relativt få strejkande.

Det handlar sammanlagt om 65 arbetsplatser. Hälften är enskilda varuhus som Ikea i Älmhult och flera varuhus i kedjorna Bauhaus, Jula, Lindex, Rusta, Willys och ÖoB.

Den andra hälften, och den som kommer kännas mest, är koncentrerad till stora centrallager. Där är Ica hårdast drabbad med hot om strejk på fem av sex centrallager. Det innebär att färskvaror redan till helgen kan börja glesna på Ica-butikernas hyllor. Andra företag som berörs är bland annat Ikea, Servera, Clas Ohlsson och H&M.

Sympatiåtgärder tar vid efter en vecka
Har parterna fortfarande efter en veckas strejk inte nått en lösning på konflikten kommer sex andra LO-förbund vidta sympatistrejker och blockader.

Först ut på fredagen den 20 april är Byggnads, Målarna och Fastighets medlemmar. Byggnads tar ut 400 medlemmar i sympatistrejk på byggen av nya butiker och köpcentra. Bland annat berörs bygget av shoppingcentret Emporia i Malmö, byggnadsarbeten på Ikea i Älmhult och Täby centrum.

Även måleriarbeten på bland annat Emporia stoppas då Målarna tar ut 100 medlemmar på liknande byggen i strejk. Städning av åtta stora handelsplatser, bland annat Emporia och Strömstad, kommer också upphöra när 30 städare inom Fastighetsanställdas förbund går ut i strejk.

Därefter vid midnatt, natten till lördagen, kommer alla transporter till och från de butiker och lager som Handels tagit ut i strejk att upphöra. Då inleder Svenska Transportarbetareförbundet sin sympatistrejk.

På måndagen stoppas alla leveranser av toa- och hushållspapper från fem pappersbruk när Pappers inleder sin sympatiåtgärd. Dessutom stoppas i princip all asfaltsbeläggning i hela Sverige när Seko tar ut 220 medlemmar på 79 asfaltsverk i strejk.

På måndagen tas även 486 hotell- och restauranganställda ut i strejk på tre stora hotell i Stockholm, en lyxrestaurang samt personal på Arlanda, Landvetter, Sturup och centralstationen i Göteborg. En sympatistrejk genomförs även av Kommunal med 230 anställda på flygbussar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så kommer strejken att utvecklas:
Fackförbundet Handels är först ut. Strejken börjar på fredag den 13 april. Det omfattar 5600 medlemmar på 65 arbetsplatser och är riktat främst mot lager och centrallager.

Därefter följer åtta andra LO-förbunds sympatiåtgärder:

Byggnads. Fredag den 20 april. 400 medlemmar, 11 arbetsplatser, 13 företag. Byggande och renovering av köpcentrum.

Målarna. Fredag den 20 april. 100 medlemmar vid sex arbetsplatser och sex företag. Måleriarbeten vid byggande av köpcentrum.

Fastighets. Fredag den 20 april klockan 05.00. Städning på åtta handelsplatser.

Transport. Lördag den 21 april. Varor till och från de butiker och lager som Handels tagit ut i konflikt.

Pappers. Måndag den 23 april. Blockad mot utförsel av toa- och hushållspapper från fyra pappersbruk.

Seko. Måndag den 23 april. 220 medlemmar på 79 asfaltsverk.

Hotell- och restaurangfacket. Måndag den 23 april. 486 anställda på sju arbetsplatser. Stora hotell och personal på Arlanda, Landvetter, centralstationen i Göteborg och Sturup.

Kommunal. Måndag den 23 april. 230 anställda på flygbussar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mikael Färnbo