Just när förlossningskrisen når sin kulmen är Rebecka Wadsted beräknad att föda. “Det känns ju helt sjukt att barnmorskorna inte kan göra sitt jobb”, säger hon till Dagens Arena. 

Rebecka Wadsted och Hugo Wittorf väntar sitt första barn i mitten på februari. Just då den uppblossade förlossningskrisen i spåren av öppnandet av BB Sophia förväntas nå sin kulmen. Nu förbereder de sig inför förlossningen.

– Jag tror att jag är mer praktiskt lagd än många andra. Jag tänker mer på vad jag kan göra för att det inte ska bli så jobbigt om jag blir lämnad ensam mycket. Jag har försökt tänka på att det eventuellt kommer att hända, så att jag inte freakar ur om vi blir lämnade själva.

– Men det här med att BB Sophia ska öppna när vi är beräknade blev ju klart sent, så det har varit svårt att förbereda sig.

Trots oron över förlossningsvården känner Rebecka Wadsted stort förtroende för personalen på förlossningsklinikerna.

– Jag känner stort förtroende för personalen och vet ju att de som jobbar absolut gör sitt bästa för att jag ska ha det bra. Det känns ju helt sjukt att de inte kan göra sitt jobb.

– De svar som kommer från Filippa Reinfeldt (M) om hur man ska lösa krisen gör däremot att man känner att hon lever i en helt annan verklighet än vad jag och de som jobbar på förlossningen gör.

Men hon är tacksam över att problemen lyfts och kommer allmänheten till del.

– Jag är tacksam över att barnmorskorna tar upp det här så att jag vet. Jag vill ha rimliga förväntningar och en uppfattning om hur det kommer vara. Det är vårt första barn, så jag har ju ingen aning.

Rebecka Wadsted har fått besked av sin barnmorska att om det är fullt i Stockholm kan hon få åka till Uppsala.

– Min barnmorska har sagt att det bästa som kan hända är nästan att det är fullt i Stockholm. Då får vi åka till Uppsala där det är sjukt lugnt och där man blir jätteväl omhändertagen. Det var skönt att höra. Som att det sämsta som kan hända ändå är ganska bra.

Drömscenariot är annars en barnmorska som har tid att hjälpa till med konkreta råd under förlossningen.

– Det enda jag vill är att det ska finnas någon där som hinner komma och titta till en och som kan kommer med handfasta tips och råd. Det är precis det jag läser att barnmorskorna också vill, göra sitt jobb.