Jerzy Sarnecki

Ilmar Reepalu (S) vill införa en form av temporärt medborgarskap för nyanlända. Syftet är att att stävja kriminaliteten. Förslaget får stöd av partikollegan Morgan Johansson. Kriminolog Jerzy Sarnecki avfärdar förslaget som desperat populism.

I en intervju med TT föreslår Malmös kommunalråd, och SKL-toppen, Ilmar Reepalu (S) en form av temporärt medborgarskap för nyanlända, för att stävja gängkriminalitet. Förslaget får stöd av Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson.

Till TT säger Morgan Johansson: ”Vi har ett stort och växande bekymmer i våra storstäder när det gäller gängkriminalitet. Och det måste man komma åt på många olika sätt. Det här är kanske en liten del av det, som har en avskräckande effekt.”

På frågan om det här inte innebär att Sverige inför en form av andra klassens medborgarskap svarar Morgan Johansson: ”Det är väl precis som när man tar körkort, att man har en prövotid. Det innebär inte att man är en andra klassens bilkörare för det.”

Dagens Arena ringde upp Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Vad säger du om förslaget?
– Det ger mig ett intryck av desperat populism. Det gör mig ganska besviken att sossarna ägnar sig åt sådant. Det brukar vara helt andra partier som kommer med den typen av ”lysande” förslag.

Ja, uttalandena applåderas av Sverigedemokraterna.
– Ja, precis. Det här är verkligen att fiska i grumliga vatten. Grundpoängen är ju dessutom felaktig. Synen på avskräckning är våldsamt överdriven. Om det är något som fungerar avskräckande så är det själva upptäckten. Och inte vad det är för påföljd man får efter upptäckten. Inte minst när det gäller grovt kriminella gängmedlemmar

– Deras utgångspunkt är att de inte kommer att åka fast, inte vad som händer om de skulle åka fast. Så idén om att de på något sätt skulle bli mer förståndiga, mindre impulsiva och mindre våldsamma därför att, om de nu till äventyrs skulle åka fast, även skulle utvisas. Det bara håller inte. Det finns inget vetenskapligt stöd för den typen av idéer.

Hur menar du?
– Det är ungefär som att resonera att om vi inför dödsstraff så kommer folk att avhålla sig från våldsbrott. Det finns en väldigt omfattande bevisning för att det inte fungerar på det sättet. Så att rent kriminologiskt håller det alltså inte, så därför tror jag att det snarare handlar om populism.

– Sedan är det ju en annan aspekt det här med andra klassens medborgare, att man liksom ska bli medborgare på prov. Jag måste säga att jag starkt ogillar det.

Är du förvånad över förslaget?
– Det förvånar mig mest att Morgan Johansson ställer sig bakom det. Reepalu är ju speciell och han har ju mycket allvarliga problem där i Malmö. För hans del finns det ju på något sätt skäl att tro att, även om det är ett idiotiskt förslag, att det ligger någon sorts desperation i detta. Men att det skulle vara generell sossepolitik, det låter ju väldigt skrämmande.

Vad är bästa metoderna mot gängkriminalitet?
– Det här kommer man dels åt genom de traditionella välfärdspolitiska reformerna som går ut på att folk får jobb och har hyggliga bostäder och så vidare. Gäng skapas i storstadens ghetton när det inte finns andra alternativ att leva. Och det är ju också vad sossarna brukar säga i dessa sammanhang.

– Det andra är ju att kriminaliteten, och i synnerhet den organiserade kriminaliteten, ska bekämpas med effektiva polisiära metoder, eftersom det är upptäcktsrisken som är den mest centrala.