Bild: Magnus Selander

Fredrik Reinfeldt siffertrixade under Agendadebatten, menar Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet, (S): “Inte särskilt hederligt och seriöst”.

På söndagen möttes statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i supervalårets första duell mellan statsministerkandidaterna i SVT:s “Agenda”. Det blev mycket siffertrixande och statsministern påstod att Socialdemokraterna inte kan finansiera sina budgetsatsningar. Fredrik Olovsson ställer sig frågande till Reinfeldts påståenden.

– Jag tycker inte han beskriver det särskilt hederligt. Han vet mycket väl att vi lade fram en fullt finansierad budget som var stramare än regeringens i höstas. Och vi kommer presentera en budget för 2015 i en vårmotion och ett budgetförslag i höst. Att han däremellan försöker hitta på olika uppgifter känns inte särskilt seriöst. Jag tror han gör det för att han har ett väldigt stort budgethål på sin egen kant där han lånar 87 miljarder i år. När de offentliga finanserna gör ett så stort underskott vill han säkert hellre prata om annat än det.

I siffrorna som alliansledaren tog fram påstod han att S i sitt senaste budgetförslag hade ett hål på 11 miljarder kronor. Det påståendet tycker Fredrik Olovsson är löjligt.

– Det är verkligen en “raggarrapport” där de slänger på en massa finansiering som ska göras om många många år, till exempel ett järnvägsprojekt som ska vara klart år 2030. De lyfter fram att vi vill ta bort pensionärsskatten men det kommer vi ju inte göra på ett år utan vi får ta det i flera steg. Om vi vinner regeringsmakten så kommer vi självklart finansiera dessa saker men inte på ett år. Det finns en hel del i deras snack som är väldigt oseriöst.

Han tycker Reinfeldt, Borg och i stället borde fokusera på sin egen politik.

– När man har ett stämmobeslut på skattesänkningar i 50-miljardersklassen som Moderaterna har, då har man verkligen ett finansieringsproblem. Reinfeldt vill självklart hellre fokusera på något mer fiktivt än på det budgethålet som han har skapat.