Fyra toppnamn presenterar politiken och jobbar långsiktigt med den politiska strategin.

På tisdagen öppnades riksmötet traditionsenligt av kungen innan regeringsförklaringen lästes upp av statsminister Fredrik Reinfeldt. På torsdagen presenteras regeringens budgetförslag. Men även oppositionen gör sig beredd att presentera sina budgetförslag. För Socialdemokraterna innebär det att en tydlig ledarkvartett utkristalliseras, berättar gruppledaren Mikael Damberg när Dagens Arena träffar honom.
– Vi har skapat en ny politisk ledning, bestående av fyra personer: Stefan Löfven, Carin Jämtin, Magdalena Andersson och jag.

Det är också de fyra som utgör kärnan när Socialdemokraternas långsiktiga strategi byggs upp.
– Vi fyra har väldigt regelbundna strategimöten, inte bara för att diskutera vad som händer i veckan, utan också på lite längre sikt. Vi planerar både precis runt hörnet och månader framåt. Det skapar en trygghet i hela partiet och arbetarrörelsen, folk vet vad vi prioriterar och hänger med i svängarna, säger Mikael Damberg och fortsätter:
– Det har inte alltid varit så. Under en tid var det ganska olika besked inom Socialdemokraterna.

Den analysen återkommer Damberg till flera gånger när han ska förklara hur partiet tänker och jobbar på lång sikt.
– Det största problemet de senaste valen är att väljarna inte har vetat vilka frågor vi har drivit. Opinionen kommer att gå upp och ned, men vi ska bygga ett långsiktigt förtroende kring de frågor vi prioriterar mest. Det håller vi på med nu och det går ganska bra.

Betyder det att ni börjat vinna kampen om problemformuleringarna?
– Lite grann är det så. Det märks inte minst på borgerliga ledarsidor som börjar skriva ”Undra om Stefan Löfven måste säga det här innan regeringen plockar upp det”. Det är ett erkännande.

Du sa själv att det var ett ”erkännande” att alliansen nappat på många av era förslag. Känns det inte ändå frustrerande att de neutraliserar sånt som annars skulle kunna varit ”vinnarfrågor” för socialdemokratin?
– Om de frågor Stefan sätter stor vikt vid blir regeringens agenda är det ett budskap till oss: Kan vi sätta ytterligare press i några frågor så att regeringen behöver anpassa sig igen? Det visar att det spelar roll vad man gör i opposition. Vi börjar påverka redan nu.

Mikael Dambergs roll i Socialdemokraterna har aldrig varit viktigare än sedan Stefan Löfven blev partiledare. Eftersom Löfven inte sitter i riksdagen är det gruppledaren som får gå in och ta riksdagens partiledardebatter. I oktober är det dags igen. Damberg ser fram emot debatten.
– Det var en liten anspänning inför första debatten, det är ett nytt forum och man vet att man har ögonen på sig på ett annat sätt än i den vanliga riksdagsdebatten. Jag tycker det gick ganska bra, även replikskiftena som man inte kan förbereda sig för i alla lägen. Jag är ganska nöjd med första debatten.

I Stockholmspolitiken, där Damberg är ordförande för partiet i Stockholms län, har Socialdemokraterna backat i en lång rad val. En trend man nu gör allt för att vända.
– Vi är igång tidigare än någonsin inför valet. Vi bygger en helt ny organisation i regionen där vi har anställt en gemensam strategichef och en gemensam kommunikationschef.
– Stockholm växer så det knakar, vi har bostadsbrist som gör att unga inte kan flytta hemifrån och äldre bor kvar i sina bostäder för att de inte kan hitta ett bättre boende. Vi har en kollektivtrafik och trafik som har stora problem eftersom det inte byggs ut. Man måste ha en politik som vågar investera. Inte minst ifråga om bostadsbyggande – där har regeringen inte gjort någonting den här mandatperioden. Det duger inte om man vill bygga en modern storstad.

Tror du frågan om vinst i välfärden uppfattas annorlunda i Stockholm jämfört med ute i resten av landet?
– Vi har haft många av de största skandalerna i Stockholm. Utförsäljningen av Tibble gymnasium till värdet av inventarierna, Serafens vårdcentral som såldes för 700 000 kronor och såldes vidare för många miljoner. Det är ideologisk utförsäljning och ett väldigt slöseri med skattepengar, det skapar väldigt mycket vrede, säger han och fortsätter:
– Sedan har vi den andra vinstdebatten. Där kommer rapporter om att vissa förskolor inte serverar mjölk till lunchen för att de inte har råd samtidigt som ägarna kvitterar ut stora summor i vinst. Då blir folk provocerade. Men man är i Stockholm helt på det klara med att valfrihet är en del av kvaliteten, att man kan välja och välja bort om det blir för dåligt. Jag tror att vinstdebatten på det sättet är annorlunda, här är det så självklart att det finns olika alternativ att välja mellan.