Johanna Jönsson. Foto: riksdagen.se

Tre av fyra allianspartier föreslår nu tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregler vid asylinvandring. Endast Centern tror fortsatt på permanenta uppehållstillstånd.

I dag lanserade Moderaterna sin nya migrations- och integrationspolitik. I likhet med Kristdemokraterna och Folkpartiet föreslår Moderaterna att flyktingar med skyddsbehov som huvudregel ska få tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

Bland de fyra allianspartierna är det nu bara Centerpartiet som inte har tillfälliga uppehållstillstånd som förslag. Trots det verkade Moderaternas migrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson under fredagens pressträff övertygad om att allianspartierna framöver kommer att kunna enas om en gemensam politik på området.

– Det har varit intressant att se aktiviteten på det här området i våra fyra olika partier. Jag är övertygad om att vi kommer kunna enas om det här vad det lider, sa Elisabeth Svantesson.

Dagens Arena tog kontakt med Centerpartiet för att fråga vad de tycker om de övriga allianspartiernas förslag – och om de är redo att ändra sig. Via mejl svarar partiets integrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson:

– Centerpartiet anser att permanenta uppehållstillstånd är bättre för att främja integrationen. När människor vet att de får stanna kan de känna sig trygga och återförenas med sina familjer och då lättare fokusera på utbildning och komma ut i jobb.

Trots de olika synsätten tror Johanna Jönsson att allianspartierna ska kunna hitta en gemensam politik.

– Nu sitter vi i opposition och utvecklar, precis som vi varit väldigt tydliga med, vår egen politik var för sig på det här och många andra områden. Alliansen har klarat av att komma överens om en gemensam politik under åtta år i regeringsställning och det kommer alliansen klara av också framöver.