Byggnads har sagt upp Byggavtalet och varslar om stridsåtgärder mot 80 företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier.

Fackförbundet Byggnads har på torsdagen sagt upp Byggavtalet med Sveriges Byggindustrier (BI). Förbundet varslar också om stridsåtgärder mot 80 företag som är medlemmar i BI. Det innebär att drygt 160 arbetsplatser och 3 000 medlemmar i Byggnads berörs. Stridsåtgärderna träder i kraft den 12 och 19 mars.

Enligt Byggnads gör Sveriges Byggindustrier allt för att undvika förhandlingar om huvudentreprenörers ansvar för villkoren för de anställda hos underentreprenörer. Det var något som Byggnads ordförande Johan Lindholm kritiserade i en debattartikel på Dagens Arena tidigare i veckan:
– Det här är ett problem som vi på Byggnads har påtalat länge. Det innebär inte bara en säkerhetsrisk för dem som jobbar utan sätter också konkurrensen på byggmarknaden ur spel. Oseriösa byggföretag konkurrerar med låga löner och dåliga villkor och de seriösa får det allt tuffare. Resultatet blir en allt mer osäker och amatörmässig byggbransch, skrev Johan Lindholm då.

I ett pressmeddelande som har gått ut på torsdagen säger Byggnads att förhandlingarna med BI inte har lett till något resultat och att man därför väljer att säga upp Byggavtalet.