Enligt myndigheterna är det sex, enligt facket tio, byggnadsarbetare som fått sätta livet till vid bygget av Sveriges hemmaarena i EM, olympiastadion i Kiev. Nu berättar byggnadsarbetarna om usla villkor och uteblivna löner.

In i det sista har finputsningen av EM-arenan i Kiev pågått. När Ukraina och Sverige spelar premiärmatch ikväll, måndag, ska allt vara klart. Men minst sex, troligen tio, byggnadsarbetare har förolyckats på bygget. Lurade och arga byggnadsarbetare berättar nu om de usla villkoren i ukrainska medier.
– Jag trodde inte att något kunde gå fel med Uefa och regeringen som kontrollanter, berättar Vladimir Hurov, lagbas för 15 byggnadsarbetare på stadionbygget, för engelskspråkiga Kiev Post.

Blåsta på lönen
Vladimirs arbetslag började jobba på arenabygget i februari i år, två månader senare hoppade de av. Då var arbetsgivaren skyldig dem över 35 000 kronor i utebliven lön.

Kiev Post har gjort en undersökning bland ett dussin arbetare och fackföreningsmedlemmar som arbetat med att bygga Kievs olympiastadium – EM-arenan där Sverige herrlandslag spelar samtliga gruppspelsmatcher. De intervjuade har berättat att hundratals av de cirka 2 000 byggnadsarbetarna har blivit lurade på hela eller delar av lönen.

Samstämmigt berättar tidningens källor hur underentreprenörer i tredje och fjärde led gjort stora vinster på att anlita arbetskraft utan kontrakt som de sedan ostraffat kunnat lura på lönen.

Bostäder i avloppsdike
Internettidningen Liva (”vänster” på ukrainska) har fått följa med några av byggnadsarbetarna till deras bostäder. Tidningen beskriver boendet som en tvåvånings lada vid ett avloppsdike, smutsigt, ohygieniskt, trångt och olagligt.
– Vi är avundsjuka på Julia Tymosjenko, jämfört med hur vi bor är det ett paradis i fängelset, säger Vasilij Pastushenko, som visar Liva runt.

16 bäddar, brädhyllor med madrasser på, finns i varje rum. Luften är instängd och kvav, utanför fönstret springer råttor i avloppsdiket. Arbetarna som visar sina sovbaracker för Liva berättar om kyla och rimfrost på innerväggarna under vintern och om hur sjuka arbetare fått sparken. Också arbetarna Liva träffat berättar om uteblivna löner, ogiltiga kontrakt och dålig säkerhet på arbetsplatsen.

Tio döda enligt facket
Enligt Kievs åklagarmyndighet har sex byggnadsarbetare förolyckats på bygget. De sex dödsfall som undersökts av åklagare har varit anställda med riktiga kontrakt. Byggnadsarbetarnas fackförning säger att ytterligare fyra arbetare dött i arbetsolyckor, det handlar om fyra byggnadsarbetare som inte haft giltiga kontrakt, så kallat illegalt anställda. Eftersom de inte haft kontrakt har olyckorna inte blivit föremål för utredning och inte heller kommit med i den officiella statistiken.
Ukrainas vice premiärminister, Boris Kolesnikov, säger till Kiev Post att regeringen betalat entreprenörerna fullt ut och i tid.
– Om det finns de som arbetat där utan giltiga kontrakt så betyder det att de arbetat illegalt, att de bryter mot lagen. Om de har problem med lönerna så kan de skriva till mig så ska vi se vad vi kan göra, säger han.

Kiev Post har också intervjuat Uefa:s operative chef, Martin Kallen. Han säger till tidningen att det viktiga är att allt är klart i tid.
– Vi har ingen bild av hur saker har utförts i praktiken.

Ingemar Dahlkvist

Fakta/Villkor för ukrainska byggnadsarbetare

* Bygglön 15,50 per timme. Det är tre gånger den lagstadgade lägstalönen, men räcker ändå inte till att leva på för en person vid laglig arbetstid.
* Lagstadgad veckoarbetstid 40 timmar. Normal byggarbetstid 45 timmar per vecka.
* 20 dödsolyckor per 100 000 anställda och år i byggbranschen. (ca 4 per 100 000 anställda i Sverige)

Källa: ukrainska byggfacket