Sara Svensson
Sara Svensson, Foto: Gabriel Flores Jair

Inför Vänsterpartiets kongress kräver flera distrikt att partiet lämnar budgetsamarbetet med regeringen.

– Risken att uppfattas som ett stödparti är för stor, säger Sara Svensson, gruppledare för V i Skåne.

Som Dagens Arena tidigare har skrivit finns en intern strid om Vänsterpartiets budgetsamarbete med regeringen. Flera ledande V-politiker har krävt att partiet lämnar samarbetet helt i protest mot migrationsöverenskommelsen som regeringen gjort med de borgerliga partierna.

Det kravet återkommer nu i flera motioner till Vänsterpartiets kongress, som startar på torsdag. Vissa kräver att partiet lämnar budgetsamarbetet direkt. Andra vill att partiet ställer krav på regeringen om vissa att vissa villkor införs för att man inte ska lämna. Dit hör både Göteborgs- och Skåneregionen.

– Vi måste lägga ribban mycket högre om det ska vara värt det. Vi behöver en tydlig vänsterkraft som utmanar makten och regeringen, med reformer som faktiskt vänder utvecklingen i Sverige och minskar klassklyftorna, säger Sara Svensson, delegationsledare för Vänsterpartiet i Skåne och gruppledare för regionen.

Men partistyrelsen håller fast vid sin linje.

»Vänsterpartiet ska fortsätta hålla dörren öppen för förhandlingar som gör att vi kan genomföra ytterligare satsningar på välfärden och göra skillnad i människors vardag.« skriver partistyrelsen i sitt svar på motionerna.

– Budgetsamarbetet kommer att vara en av de stora debatterna på kongressen. Jag hoppas att vi beslutar om att vi ska bli ett tydligare oppositionsparti mot regeringen, som jag uppfattar har svikit sina vallöften, säger Sara Svensson.

Anna Herdy, chefredaktör på tidningen Flamman, tror att Vänsterpartiet kommer att vara kvar i budgetsamarbetet.

– Det här är en återkommande konflikt. Men partiledningen har ett stort stöd för den linje den just nu för, att satsa på att vara med så länge man får. Det är alltid en avvägning beroende på vad man får igenom, men de flesta tror jag tycker att man får igenom tillräckligt stora segrar för att det ska vara värt det.

Anna Herdy nämner som exempel de 10 miljarder extra per år som regeringen satsar på välfärden, efter uppgörelse med Vänsterpartiet.

Men det är inte tillräckligt, tycker Sara Svensson.

– De 10 miljarderna är fantastiska, men alliansen lyckades sänka välfärden med 140 miljarder under förra mandatperioden så det finns mycket att göra.

Både hon och Anna Herdy tycker att Vänsterpartiet behöver kanalisera den ilska som finns i Sverige mot klassklyftorna, kopplat till bland annat Panamaskandalen, och tydligare visa en vision om ett mer jämställt samhälle.

– Partiet måste också kunna växa lokalt, man har en för dålig organisation för det i dagsläget, säger Anna Herdy.