Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr
Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr

“Jag tycker att Dublinförordningen är bra som den är.” Migrationsminister Tobias Billström (M) försvarar utvisningar av barn till Italien.

Migrationsminister Tobias Billström (M) försvarar nu Dublinförordningen efter det uppmärksammade fallet Ali, en 15-årig pojke som försökt begå självmord efter beslut om utvisning till Italien.

– Jag tycker att Dublinförordningen är bra som den är. Den gäller tills vidare och den ska också tillämpas”, säger Tobias Billström till Ekot.

Dublinförordningen innebär att asylansökan ska prövas i det land i EU som personen först har anlänt till. Det innebär att även ensamkommande flyktingbarn utvisas till länder som Grekland och Italien, där det är välkänt att flyktingar lever under svåra omständigheter.

I EU pågår förhandlingar om förändringar av Dublinförordningen. Men den svenska linjen är att förordningen ska behålla sin nuvarande utformning.

När Dagens Arena i förra veckan intervjuade Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, om den migrationspolitiska överenskommelse som råder med regeringen och fallet Ali menade hon att det var fel att barn som Ali kan utvisas:
– 
Om Miljöpartiet haft 50 procent hade det inte kunnat hända. Då hade vi haft mer av undantagsregler eller liknande. Men jag bedömer att det är en väldigt svår fråga som det inte finns någon politisk majoritet för att förändra, sa Maria Ferm.