Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr
Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr

Under utfrågningen i riksdagen på torsdagen fick migrationsminister Tobias Billström frågor kring måndagens ifrågasatta uttalande. Bland annat undrade Vänsterpartiets Cristina Höj Larsen om Billström ansåg att hans uttalanden var rasistiska.

På torsdagseftermiddag deltog migrationsminister Tobias Billström (M) i riksdagens frågestund. Där ställdes han mot väggen för sina uttalanden om att de som hjälper papperslösa inte är ”blonda och blåögda” i Dagens Nyheter på måndagen. Tobias Billström blev hårt ansatt från både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som alla pekade på att Billströms uttalanden på måndagen var ett i raden av olämpliga yttranden.

Först ut i utfrågningen var Miljöpartiets Mehmet Kaplan, som undrade exakt vilka uttalanden Billström bad om ursäkt för senare på måndagen. Om det enbart var formuleringarna i DN, eller om ursäkten också gällde tidigare ifrågasatta migrationspolitiska uttalanden.
– Jag tycker det är viktigt att be om ursäkt för det jag sagt. Det var dåligt att formulera sig på det sättet som jag gjorde tidigare i veckan på Dagens Nyheter. Det var fel av mig att ha en ingång i den diskussion som handlade om hårfärg och hudfärg. Det är ingen skillnad på människor som bor i det här landet, oavsett ursprung och bakgrund, svarade Billström och fick återigen frågan från Mehmet Kaplan kring vilka uttalanden Billström bad om ursäkt för. Men Mehmet Kaplan fick inget svar.

Christina Höj Larsen (V) undrade över hur Tobias Billström såg på sina egna uttalanden, om han ansåg att de var rasistiska.
– Jag tar starkt avstånd från rasism och främlingsfientlighet och från att värdera människor utifrån deras ögonfärg eller hårfärg eller deras ursprung, svarade Tobias Billström.

Christina Höj Larsen var inte nöjd med svaret, utan menade att Billströms uttalanden gav uttryck för en strukturell rasism som gör skillnad på människor och människor.

Socialdemokraternas Sara Karlsson ville precis som Mehmet Kaplan påminna om att måndagens uttalanden inte var första gången Tobias Billström fått kritik för märkliga uttalanden. Hon undrade hur hans uttalanden bidrog till ett gott och anständigt debattklimat och om vad han ansåg att hans uttalanden borde få för konsekvenser.
– Vi måste alla värna och vårda det språk vi använder och sättet vi beskriver olika företeelser. När man får kritik tar man till sig den och inser att den säger något om behovet av förändring. Jag kommer arbeta vidare i den anda statsministern gett uttryck för, svarade Tobias Billström.

Tobias Billström fick inga frågor kring sina uttalanden från allianspartierna eller Sverigedemokraterna.