Bild: bisonblog

Utrikesministern medger att han utan tillåtelse delgav USA:s utsände hemlig information.

Dokument som läckt via Wikileaks, och som nu publiceras av Aftonbladet, visar hur utrikesminister Carl Bildt (M) har läckt hemlig information till den amerikanska ambassaden.

Det var i samband med regeringsförhandlingarna 1976 som Bildt, då moderatledaren Gösta Bohmans assistent, träffade USA:s utsände i Sverige, Ronald E Woods, och redogjorde för vad som sagts bakom stängda dörrar. Information som partiledarna kommit överens om att undanhålla både sina egna partier och det svenska folket.
– Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad, säger dåvarande folkpartiledaren Per Ahlmark till Aftonbladet.

Även dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin kritiserar Bildts agerande.
– Det är en princip som är viktig. Har man kommit överens på tu man hand eller i en större krets att tills vidare så ska det vi avhandlar inte komma ut till offentligheten, då gäller det. Och då gäller det för alla, säger han till Aftonbladet.

Även USA:s ustände Ronald E Woods bekräftar uppgifterna från Wikileaksdokumenten. Uppgifterna rapporterade han in till sina överordnade och vidare till CIA, som därmed var informerade långt innan det svenska folket.

Carl Bildt medger i en intervju att han informerat USA:s utsände men säger att det är ”så oskyldigt som man kan tänka sig”.