Bild: Alexander Mahmoud
Bild: Alexander Mahmoud

S och M kan bli nöjda, men det blir inte lika kul att vara Vänsterpartiet om det blir en bred uppgörelse om vinsterna.

Det börjar dra ihop sig till final för frågan om vinster i välfärden. Och som ett brev på posten kommer en invit till regeringen från Moderaterna om att nå en blocköverskridande överenskommelse.

Det bör vara välkomna nyheter för Stefan Löfven, som gillar att prata över blockgränsen. Och det är såklart även goda nyheter att M slutar vara så dogmatiska i frågan och erkänner att det finns ett problem i att behandla vården och skolan som en marknad bland andra.

Men för regeringen öppnar det också för ett nytt problem. Uppgörelsen med Vänsterpartiet är en förutsättning för att de ska få sin budget genom riksdagen. Jonas Sjöstedt är tydlig med att han förutsätter att det blir ett förslag om vinstbegränsningar. Och det vill M fortfarande inte ha, säger man i sin invit till Löfven.

Men frågan är om regeringen behöver Vänsterpartiet längre? Det finns ingen gemensam alliansbudget, och att en sådan skulle läggas hösten 2017 med ett år till valet, verkar osannolikt. Visst är det ett högt spel, att i teorin möjliggöra att enbart KD och SD skulle kunna fälla regeringen genom att rösta på en M-budget. Men om detta verkar osannolikt, och man dessutom kan nå en uppgörelse och visa på resultat på ett viktigt område, är det kanske ändå en kalkyl värd att göra.

Enligt vad DI erfar kommer samtalet i närtid att handla om skolan. Logiskt, men tanke på att man där har stöd även från en stor andel alliansväljare, om att vinstintresset måste regleras på något sätt. S och M är säkert nöjda med att få bort just den frågan från valrörelsen 2018.

Sjöstedts besvikelse när han inte fick sitta i regeringen kändes genuin, men han köpte det ändå och gick in i ett budgetsamarbete. Samarbetet om budgeten har dels gett partiet bra utdelning och dessutom utslag i relativt höga opinionssiffror. I dag är nog ändå vänstern glada för att de har en oppositionsroll till en regering som lägger om position i flyktingfrågan.

Men brister leveransen i frågan om vinstförbud blir det inte lika kul att vara Vänsterpartiet.