Bild: Flickr *Kicki*
Bild: Flickr *Kicki*

Upphandlingen av driften av Djurgårdsfärjorna vanns av det brittiska skandalbolaget Serco Group. Bolaget är misstänkt för omfattande skattefusk och bedrägeri och svartlistat av 7 AP-fonden för sitt arbete med kärnvapen.

På trafiknämndens möte i måndags kväll skulle det beslutas vilka som ska driva skärgårdstrafiken de närmaste 10-15 åren. Upphandlingen var uppdelad i fyra områden. Tre av områdena plockades bort efter att Folkpartiet och Centerpartiet gjort gemensam sak med oppositionen och krävt att upphandlingen görs om.

Men det fjärde området – den för Djurgårdsfärjorna – gick igenom och vanns av rederiet Strömma tillsammans med det skandalomsusade brittiska bolaget Serco.

I Storbritannien är bolaget just nu indraget i en ekobrottsutredning och misstänks för att ha lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp. Så länge utredningen pågår får inte bolaget tilldelas några nya kontrakt i landet.

Serco Group – som är ett av Storbritanniens största tjänsteföretag – är också svartlistat av den svenska 7 AP-fonden. Anledningen är att bolaget sköter Storbritanniens atomvapenarsenal. Man sköter också ett laboratorium med plutoniumforskning.

Oppositionen har tidigare krävt en granskning för att se om bolaget kan uteslutas från upphandlingen på grund av bedrägerimisstankarna.

– Det kravet står kvar även efter att de vunnit upphandlingen, säger Erika Ullberg (S), Trafiknämndens andre vice ordförande, till Sekotidningen.