Inom det svenska massa- och pappersföretaget Stora Enso förekommer barnarbete. Det rapporterar Veckans Affärer och Tv4:s Kalla Fakta.

En av Stora Ensos underleverantörer i Pakistan använder barn till att samla in returpapper, som sedan säljs vidare till pappers- och kartongföretaget Bulleh Shah. Bulleh Shah ägs till 35 procent av Stora Enso.

Vissa av de arbetande barnen är inte mer än fyra år. De jobbar under farliga förhållanden på en soptipp i Sahiwal i östra Pakistan, för 60 öre i timmen.
– Det är ett smutsigt jobb och smutsiga platser. Man måste gräva med händerna och de blir smutsiga. Man blir trött men jag har inget val, säger tolvåriga Sonia till Kalla Fakta, som jobbar på soptippen med sina sju syskon.

Stora Enso har cirka 28 000 anställda i 35 olika länder. 2013 hade företaget en omsättning på 10,5 miljarder euro. Stora Enso har på sin hemsida skrivit att företaget är medvetet om risken för barnarbete i Pakistan. Tillsammans med Bulleh Shah har de sedan tidigare satt igång olika insatser för att minska förekomsten av barnarbete.
– Det är fruktansvärda bilder vi ser här. Och barnarbete, var det än är i vår värdekedja, är oacceptabelt, säger Mats Norlander, chef för Stora Enso Renewable Packaging.