Foto: Daniel Mott

ny modell Hyresgästföreningen och tre kommunala bostadsbolag har enats om en ny modell för hyressättning – därmed kommer hyresrätter i attraktiva områden kosta mer. 

Hyresgästföreningen och tre kommunala bostadsbolag i Stockholm har kommit överens om att införa en ny modell för att bestämma hyrorna i staden.  »Dagens hyressättning speglar inte vad hyresgästerna värdesätter i sitt boende«, skriver företrädare för Hyresgästföreningen och bostadsbolagen på DN:s debattsida

Som hyresgäst vet du inte vad du betalar för, dagens system är väldigt diffust. Vi vill därför införa ett poängssystem för att beräkna hyran, helkaklat badrum ska ge ett visst antal poäng, stor balkong ett annat antal poäng. Även läget kommer vara en parameter, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

I praktiken innebär detta att en lägenhet i ett attraktivt område får en högre hyra än en lägenhet i ett mindre attraktivt område.

Hur stora hyreshöjningarna blir kan dock inte Simon Safari svara på.

  Det är en förhandling. Men vi kommer inte förändra hyran i ett slag, vi kommer hantera detta varsamt.

Vi vill införa ett poängssystem för att beräkna hyran, helkaklat badrum ska ge ett visst antal poäng, stor balkong ett annat.

Liberalernas partiledare Jan Bjöklund, som vill införa fri hyressättning, har kommenterat förslaget på Twitter: »Stort. Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra«

Men Simon Safari håller inte med om att förslaget innebär ett steg mot marknadshyror.

–   Det är absolut inte vår ambition. Detta handlar om att godtyckligheten i hyressättningen måste försvinna och ersättas med ett transparent system.

Förhoppningen är att den nya modellen för hyressättning ska sjösättas i slutet av 2017.