corona Antalet nya varsel sjönk förra veckan, men arbetslösheten fortsätter att stiga. Akademikerförbundet SSR kräver nu att reformeringen av Arbetsförmedlingen pausas, medan Almega istället vill skynda på att lägga ut uppdrag på privata aktörer.

Förra veckan, den 13 till 19 april, skrev drygt 13 000 nya personer in sig på Arbetsförmedlingen som arbetslösa, vilket kan jämföras med drygt 5 000 nya arbetslösa samma vecka året innan.

Under samma vecka varslades drygt 4 000 personer i Sverige om uppsägning.

–  Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Sammantaget har närmare 96 000 personer skrivit in sig som arbetslösa sedan 1 mars, vilket till största delen beror på coronakrisen.

Drygt 60 000 personer har varslats om uppsägning under samma period, varav hälften från arbeten i Stockholms län.

Ursula Berge och Heike Erkers från Akademikerförbundet SSR skriver i dag på DN Debatt att anslagen till Arbetsförmedlingen måste öka rejält för 2020, för att dämpa konsekvenser av arbetslösheten och förebygga att myndigheten säger upp ännu mer personal inför 2021.

SSR vill tillbaka till 2018 års anslagsnivå, vilket innebär minst 2 miljarder kronor extra i förvaltningsanslag. Dessutom vill de se ökade programanslag, samt göra det möjligt för Arbetsförmedlingen att kringgå upphandlingsregler och valfrihetssystem för att kunna anordna insatser och utbildning i egen regi. Reformeringen av Arbetsförmedlingen, med bland annat ett utbyggd valfrihetssystem för privata aktörer, vill de två fackliga företrädarna ska skjutas på framtiden.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser i en replik till artikeln att privatiseringen tvärtom måste skyndas på nu under coronakrisen.

”Gör vad som krävs och gör det nu – skicka nya arbetslösa direkt till fristående jobbförmedlare” skriver Andreas Åström och Fredric Skälstad från Almega, och Patrik Eidfelt på Kompetensföretagen, och menar att privata utförare har en ”enorm” ledig kapacitet att ta sig an nya arbetslösa.

Almega är däremot överens med SSR när det gäller att öka anslaget till Arbetsförmedlingen till 2018 års nivå – med skillnaden att de vill skicka pengarna i huvudsak till privata aktörer.