Arbetsförmedlingen väntas skicka tillbaka rekordmycket av pengarna som skulle gått till i lönebidrag under 2016. Pengar som egentligen skulle hjälpt tusentals människor att få jobb.

Lönebidrag finns för att hjälpa den grupp som står allra längst från arbetsmarknaden – personer som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning – att få jobb. Arbetsgivare som anställer en person med lönebidrag får en varierande procent av lönekostnaden betald av Arbetsförmedlingen.

Upprepade gånger har Arbetsförmedlingen tvingats lämna tillbaka pengar till staten för lönebidrag som myndigheten inte gjort av med. Men i år väntas summan bli rekordhög.

Enligt Arbetsförmedlingens egen prognos kommer över en miljard kronor att gå till spillo under 2016 – pengar som egentligen skulle gått till att hjälpa människor att få jobb. Senast man tvingades lämna tillbaka en summa i liknande storlek var 2002 då man betalade tillbaka 716 000.

En miljard är också en stor andel av det totala anslaget för lönebidrag som i år är 13,7 miljarder kronor. Arbetsförmedlingen räknar med att 1 600 personer som skulle fått jobb med lönebidrag nu blir utan. Detta trots att gruppen är en av Arbetsförmedlingens prioriterade.

En av anledningarna till den rekordhöga återbetalningen är att kvaliteten i Arbetsförmedlingens beslut har blivit bättre, enligt Kenneth Isacsson, verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen.

– Vi har fokuserat på att motverka felaktiga utbetalningar och oseriösa arbetsgivare som försöker lura staten. Det innebär att vi inte kunnat godkänna vissa beslut, säger Kenneth Isacsson.

I prognosen hänvisar Arbetsförmedlingen också i att anslaget är tämligen trögrörligt. Men myndigheten skriver också att en speciell utbildning krävs för att ta beslut om lönebidrag, och att myndigheten anställt ett stort antal arbetsförmedlare som inte hunnit så långt i utbildningen än. Personalbrist alltså.

– Det kan ha påverkat till viss del. Det som står där kan jag inte förneka såklart. Men brist på personal har ingen avgörande betydelse, säger Kenneth Isacsson.

Dagens Arena har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som inte vill lämna kommentar.