Mikael Sjöberg. Foto: Martina Huber, Regeringskansliet

I nästan ett halvår har Arbetsförmedlingen stått utan en generaldirektör. På torsdagen avslöjades det att Mikael Sjöberg tillsätts som ny chef för myndigheten. 

Arbetsförmedlingen har varit i blåsväder i veckan. I går kallades 61 000 personer till Arbetsförmedlingen i Stockholm samtidigt efter ett massutskick som gick fel. I morse avslöjade SVT att Arbetsförmedlingen i skånska Arlöv har fuskat med siffrorna för att bättra på jobbstatistiken.

Sedan Angeles Bermudez Svankvist fick sparken i augusti 2013 har Arbetsförmedlingen inte haft någon generaldirektör, något som Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ylva Johansson, kritiserade så sent som i går på Dagens Arena.

Men under torsdagsförmiddagen presenterade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) Bermudez Svankvist efterträdare. Det blir Mikael Sjöberg som tar över som generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (S), tycker regeringen har gjort ett bra val.

– Det var på tiden. Det här är en kompetent och erfaren generaldirektör med mycket goda chefsegenskaper.

Mikael Sjöberg har tidigare varit verksam i fackföreningsrörelsen, däribland IF Metall i början av 90-talet. Därefter var han länge statssekreterare  och sedan generaldirektör på Arbetslivsinstitutet och Arbetsmiljöverket.

– Att han kommer direkt ifrån Arbetsmiljöverket är bra. Det känns som att de skulle behöva förbättra arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen. Det tror jag också att han kan göra.

Under åren 2004-2005 var han statssekreterare åt Ylva Johansson.

–Jag känner honom väl så jag vet att han är en kompetent och duktig chef.

Sjöberg tillträder tjänsten som generaldirektör den 17 mars. Men för att minska arbetslösheten räcker det inte med att bara byta generaldirektör, säger Ylva Johansson.

– För att få en riktig förändring krävs en helt annan arbetsmarknadspolitik. Man kan ha en väldigt bra chef på AF men arbetslösheten kommer man inte kunna bekämpa förrän man får en ny jobbpolitik.

Att Mikael Sjöberg är socialdemokrat, vad beror det på? Kan regeringen inte hitta någon i de egna leden?

–  Det kan jag inte uttala mig om. Det är bra att de tillnyktrat i bedömningen av kompetens hos socialdemokrater efter de mest hårresande anklagelserna från Maud Olofsson mot Bosse Bylund när han var generaldirektör på AF.

Ylva Johansson tror att Mikael Sjöbergs förflutna inom arbetsmiljöfrågor kan vara en fördel för honom på nya jobbet.

– Vi har fått upprepade rapporter inifrån AF och de fackliga organisationerna om problem när det gäller arbetsmiljön. Personalen känner sig otrygg och får inte använda sin profession. Förhoppningsvis kan han dra nytta av sin kunskap i sitt nya uppdrag.

I början kommer inga större förändringar att ske utan det handlar mest om att återupprätta ett förtroende, större förändringar kan komma först senare, tror Ylva.

– Hans första uppgift blir att höja förtroendet för Arbetsförmedlingen och skapa en arbetsro hos de anställda. För att lösa arbetslösheten kommer han att behöva en ny politik och det kan inte regeringen leverera.