Bild: Regeringen/ Jeanette Andersson/ Johan Jeppsson
Bild: Regeringen/ Jeanette Andersson/ Johan Jeppsson

Skatteverkets överstedirektör tipsade sin före detta kollega på regeringskansliet, Frank Belfrage, om att han granskades av Uppdrag Granskning för sina gömda förmögenheter utomlands.

För tre veckor sedan avslöjade Uppdrag Granskning att flera rika svenskar har dolt pengar utomlands, och sedan gjort självrättelser till Skatteverket.

En av de svenskarna är Frank Belfrage, som var kabinettsekreterare 2006-2014. Han var då kollega med Helena Dyrssen (FP), som under perioden var statssekreterare i statsrådsberedningen, och Ingemar Hansson, som vid tidpunkten var statssekreterare åt Anders Borg.

Helena Dyrssen och Ingemar Hansson är i dag överdirektör respektive generaldirektör på Skatteverket.

När Helena Dyrssen fick reda på att SVT granskade Frank Belfrages utlandsförmögenheter ringde hon upp honom för att berätta om granskningen.

– Jag känner Frank för vi har varit kollegor sedan tidigare. Och då var min tanke att jag skulle berätta för Frank att… Skatteverket skulle berätta för Frank att Skatteverket har lämnat ut uppgifter som vi är skyldiga att göra enligt upphovsrättsliga och enligt den tryckfrihetsrättsliga lagstiftningen, säger Helena Dyrssen till Uppdrag Granskning.

Är det din roll som överdirektör att ringa och informera en sån person som media granskar?

– Det kan man naturligtvis diskutera. Jag gjorde den bedömningen att det kunde se snyggt ut om jag också hade berättat för honom att de här uppgifterna har lämnats från Skatteverket på rätt sätt.

Helena Dyrssen fick aldrig tag på Frank Belfrage när hon ringde. Men samtalet hade också godkänts av Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

– Så här i efterhand vore det bättre om hon inte hade försökt ringa honom, medger han till Uppdrag Granskning.

Enligt en anonym handläggare på Skatteverket är det inte första gången som inflytelserika personer särbehandlas. Det förekommer att utredningar läggs ned på order av olika chefer inom myndigheten, uppger handläggaren för Uppdrag Granskning.