Angeles Bermudez-Svankvist blir den nionde myndighetschefen som hamnar på regeringens så kallade elefantkyrkogård. Trots nya arbetsuppgifter behåller hon topplönen på 142 000 kronor i månaden.

I söndags tvingade regeringen Angeles Bermudez-Svankvist att lämna sitt uppdrag som Arbetsförmedlingens generaldirektör. Hon har i flera år fått kritik från medarbetare och facket, som menat att obekväma medarbetare har omplacerats, intern kritik tystats och toppstyrningen varit total.

Men efter Aftonbladets avslöjande i fredags om att Bermudez-Svankvist bland annat mobilsurfat för 311 000 kronor det senaste året gick Arbetsförmedlingens styrelse ut med att de inte längre hade förtroende för generaldirektören. Bermudez-Svankvist själv förnekade in i det sista att hon skulle avgå.
– Det är business as usual, sa hon på en presskonferens på fredagen.

Situationen blev till slut ohållbar. På söndagseftermiddagen kom avgångsbeskedet från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
– Det måste bli ordning och reda­ på Arbetsförmedlingen, var ministerns kommentar.

Men Bermudez-Svankvist kommer inte att få sparken utan blir i stället omplacerad inom riksdagskansliet – med bibehållen lön. Där arbetar sedan tidigare åtta avpolletterade generaldirektörer. Senaste tillskottet till regeringens ”elefantkyrkogård” var Pia Enochsson, som fick avgå efter massiv medarbetarkritik från Myndigheten för yrkeshögskolan i juni i år.

Sammanlagt uppgår lönerna för generaldirektörerna på elefantkyrkogården till drygt 11 miljoner kronor per år, exklusive sociala avgifter och förmåner.

De andra generalsekreterare som fått lämna sina uppdrag innan kontraktet löpt ut är Christina Lugnet, Katri Linna och Anders Norström. Lars Nylén, Aud Sjökvist och Henrik Landerholm har också omplacerats, men inte petats.