Bild: Flickr/Socialdemokrater
Göran Perssons regering genomförde den största omvandlingen av las som dittills hade skett.

Tre ex-politiker i Nybyggarkommissionen kom i dag med 63 förslag för att motverka det låga bostadsbyggandet. De vill bland att ränteavdragen sänks och att taket för bolån försvinner.

Det byggs för få nya bostäder, speciellt i storstads- och tillväxtområdena. Det skriver i dag den före detta statsministern Göran Persson, Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet, och Agneta Dreber, grundare av Stockholmspartiet, på DN debatt. Bostadskrisen bidrar till ekonomisk obalans eftersom rörligheten på arbetsmarknaden minskar och det blir allt svårare att komma in på bostadsmarknaden. Det är ett hot mot Sveriges ekonomi, skriver de.

Därför har Nybyggarkommissionen kommit med ett antal förslag. De vill höja den kommunala fastighetsavgiften och förändra ränteavdragen för att växla det mot högre bostadsbidrag och sänkt reavinstskatt.

– I dag är det lönsamt att bo, men dyrt att flytta. Vi vill använda det bestånd som finns på ett mer rationellt sätt, säger Olle Wästberg till SVT.

Sedan ska bolånetaket avskaffas parallellt med att Sverige återigen får en amorteringskultur, med huvudregeln att bolånen amorteras.
– Vi är inte så rädda för en bostadsbubbla, men vill man dämpa de snabbt uppåtgående lånen måste det byggas mer – och göra det mindre lönsamt att låna, säger Olle Wästberg til SVT.

De vill ha en tydligare roll för staten i bostadsfrågan. Bostadsbyggande ska vara huvudsyfte vid planering av infrastruktur och på så sätt öppna upp nya områden för bostäder.

Konkurrensen inom byggsektorn måste stärkas. Byggsektorn har länge setts som nationell vilket har inneburit att den har halkat efter exportindustrin i effektivitetsutveckling. Gemensamma byggregler för Norden och Baltikum skulle skapa en större marknad och driva på industrialiseringen av sektorn, menar de.

På Stockholms hyresmarknad vill de införa den så kallade Stockholmsmodellen. Läget på bostäderna ska få en större effekt på hyrorna.
– Det är ju egentligen inte klokt att det ofta är billigare, per kvadrat, att bo i väldigt attraktiva lägen i innerstan än att bo i nybyggnation i ytterort, säger Olle Wästberg till SVT.

Det ska också till en sänkt planrisk. Stat och kommun måste ta mer ansvar för att sänka planriskerna i byggandet. Plan och regelsystemet i Sverige är ett konkurrenshinder som gör byggandet dyrare, anser debattförattarna.