Det är viktigt med en stimulerande samhällsdebatt. Här får du tips till den perfekta debattartikeln.

Dagens Arena får dagligen förslag på artiklar att publicera. Ofta kan vi säga ja – kul tycker vi, det är viktigt med en stimulerande samhällsdebatt.

Men det händer också att vi tvingas nej därför att debattartikeln inte håller måttet.

 Tre enkla knep

  • Var aktuell: Skriv om ett aktuellt ämne eller kom med en egen nyhet eller utspel. Följ med i debatten så att du kan skriva direkt när en ny rapport släpps eller ett politiskt förslag läggs på bordet. För en webbtidning har nyhetscykeln snart spunnit vidare och ämnet förlorat sin aktualitet.
  • Kom ihåg att också aktuella ämnen snabbt blir söndertjatade – det är viktigt att hitta en egen vinkel. Om du är osäker på om ämnet är tillräckligt aktuellt – hör hellre av dig i förväg och stäm av än att skicka en färdig text som blir refuserad.
  • Argumentera tydligt: Språket ska vara rakt och enkelt. Inled så att det är tydligt vad du vill ha sagt. Håll dig också till ett budskap och argumentera för det. Dela in artikeln i raka stycken och se till att ha en tydlig poäng i varje stycke. Använd inte onödigt krångliga ord och håll meningarna korta.

Gör så här

Om vi säger att en debattartikel ska ha en längd på 3 000 till 3 500 tecken inklusive blanksteg betyder det just det. Längre texter blir inte lästa, och tro mig: Det går alltid att korta. Stryk onödiga ord. I stället för långa förklaringar, länka till sajter där det finns mer fördjupande information.

Är någon emot det du säger? Om inte, skrota idén – eller byt vinkel. Det är förvånansvärt vanlig att vi får förslag på ämnen som egentligen ingen har något emot. Som exempel ”Skapa jobb till unga”. Ja, vem är emot det? Knappast någon. Kom i stället med konkreta förslag: Vilka åtgärder ska till? Varför är sänkt arbetsgivaravgift för unga dåligt? Vad behövs i stället?

Vill du få en debattartikel publicerad? Mejla  debatt@dagensarena.se