Samma regering som förbereder massdeporationer vill implementera barnkonventionen i svensk lagstiftning, skriver Jorge Londoño och Vendela Carlfjord, Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Under gårdagen kom regeringen med ytterligare förslag på så kallade åtgärder »för ett bättre fungerande återvändande«.

Migrationsminister Morgan Johansson motiverar regeringens ändringar med att »vi måste upprätthålla en långsiktig, hållbar och human migrationspolitik som värnar asylrätten.«

Vi vill förstå hur Sveriges regering kan fortsätta att lägga fram förslag som försvagar en av landets svagaste grupper. Vi vill förstå varför lagar och lagförslag har en speciell udd mot barn, varför de ständigt går ut på att försvaga mänskliga rättigheter. Och varför man i samma andetag, efter sitt andrum, kan hävda att man värnar om asylrätten.

Fem av de nio åtgärder som regeringen nu föreslår sticker ut särskilt. Däribland att tillåta polisen att, utan konkreta brottsmisstankar, göra razzior, så kallade arbetsplatsinspektioner, där man tror att papperslösa arbetar. Förslaget motiveras av att regeringen inte vill se människor i en utsatt situation bli exploaterade av arbetsmarknaden. I stället ska polisen få i uppdrag att hitta de papperslösa, fängsla dem och tvångsutvisa dem.

Vidare vill man ge polisen ökade befogenheter att ta fingeravtryck i samband med inre utlänningskontroller. Man vill dessutom utöka möjligheten göra det från 6-årsåldern, från tidigare bestämmelsen om 14 år.

Regeringen vill även ge polisen rätt att beslagta pass och id-handlingar från personer som nekats att stanna i Sverige. Detta trots att barns personliga integritet och rätt till identitet ska skyddas enligt artikel 7 och 8 i barnkonventionen.

Dessutom ska anställdaMigrationsverket bli skyldiga att underrätta polisen varje gång de är i kontakt med en person som har fått ett beslut om att lämna landet. Förslaget skulle innebära att människor som har nåtts eller väntar på ett avslagsbeslut i mindre grad skulle ha kontakt med svenska myndigheter. Det finns en risk att barnen i dessa familjer inte tillåts gå i skolan eller få tillgång till sjukvård av rädsla för deportation. Skuggsamhällets murbrickor staplas upp av regeringen själva.

Slutligen föreslås ökade möjligheter att placera förvarstagna utanför särskilda förvarslokaler. Detta förslag gäller även barn och innebär alltså att barn ska kunna häktas innan de förflyttas till förvaren där de under obestämd tid inväntar tvångsdeportation.

Regeringens förslag visar vad partierna faktiskt vill. De vill utvisa fler människor genom massiva insatser för att kunna upprätthålla migrationsministerns ambition att »värna asylrätten«.

Samma regering som med ena handen förbereder en period av massdeporationer, vill implementera barnkonventionen i svensk lagstifning med den andra. Det är två fullständigt oförenliga handlingar. Rädda Barnens Ungdomsförbunds budskap till regeringen är tydligt: Slänger ni ut barnen måste ni slänga ut barnkonventionen också!

Vi menar att de här förslagen är ovärdiga en demokrati. Ingen stat bör tillåtas häkta oskyldiga barn, ta deras pass eller fingeravtryck. Ingen företrädare för en sådan stat kan säga sig värna asylrätten. Det räcker inte med att säga att man inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Man måste visa det också.

Jorge Londoño, förbundsordförande, Rädda Barnens Ungdomsförbund
Vendela Carlfjord, vice förbundsordförande, Rädda Barnens Ungdomsförbund