Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S).
Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S).

EU har allt att vinna på att ett öppet och välfungerande Serbien så småningom kommer med som ny medlemsstat, skriver Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson (S).

För ett par veckor sedan var jag i Serbien. Inom ramen för ett svensk-serbiskt fackligt samarbete har jag regelbundet besökt landet i många år.

Även om mycket varit tufft har jag under de senaste tio åren hela tiden känt att det funnits en positiv trend. Landet har successivt rört sig åt rätt håll.

Nu fick jag dock blandade signaler. Dels är Serbien under hård press. I grunden finns problem med en haltande ekonomi och hög arbetslöshet. Till detta kommer att flyktingsituationen har blivit en allt svårare utmaning.

Hittills i år har en bra bit över 300 000 flyktingar passerat genom landet. Dels börjar de ryska influenserna bli oroande. Även om de hela tiden funnits där är det mitt intryck att de på sistone har blivit mer konkreta. Putin vill dra landet åt sitt håll.

I detta läge måste EU ta engagemanget i Serbien till en högre nivå. Det är hög tid att gå “all in” i relationerna. Dialog och samverkan behöver intensifieras rejält. EU har allt att vinna på att ett öppet och välfungerande Serbien så småningom kommer med som ny medlemsstat. Samtidigt har EU massa att förlora på att landet kommer ur kurs.

EU behöver nu omgående göra åtminstone tre saker:

För det första måste EU bygga upp en rejäl beredskap för att tekniskt och resursmässigt bistå Serbien i de närmaste månadernas hantering av flyktingsituationen. I och med att vintern är i antågande kommer förhållandena bli värre. EU måste vara redo att göra de stödinsatser som krävs för att Serbien ska kunna fortsätta bemöta flyktingarna på ett värdigt och solidariskt vis.

Stödet måste – både över vintern och på längre sikt – vara kopplat till vissa grundläggande krav. Det har kommit rapporter om att flyktingar i vissa fall behandlats illa i flyktingläger och av polis.

EU får inte se mellan fingrarna med oegentligheter, utan måste sätta press på att rapporterna följs upp, de ansvariga ställs till svars och alla eventuella missförhållanden rättas till.

För det andra måste EU på allvar sätta fart på förhandlingarna om serbiskt EU-medlemskap. Efter att normaliseringsprocessen med Kosovo under sommaren tagit viktiga steg framåt finns det nu alla möjligheter att öka takten.

I den årsrapport om utvecklingen i Serbien som EU-kommissionen nyligen publicerade talas det – på basis av en ganska positiv lägesbeskrivning – om att åtminstone ett par förhandlingskapitel ska öppnas före årets slut. Det är mycket viktigt att så verkligen sker.

För det tredje måste EU fokusera ännu mer på det serbiska arbetet med att garantera principerna om rättsstat, mediefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Detta är de medlemskriterier, vilket också konstateras i årsrapporten, som Serbien kanske är längst ifrån att uppfylla.

Här behöver serberna få mycket bättre fart på reformerna: genomgripande strukturella förändringar som sannolikt tar flera år att genomföra. Bland annat är korruptionen och den organiserade brottsligheten hårda nötter att knäcka.

Det är nu hög tid för EU att bekänna färg och verkligen satsa fullt ut på engagemanget med Serbien.

Olle Ludvigsson (S), Europaparlamentariker och ledamot i EU-parlamentets delegation för samarbetet mellan EU och Serbien