Baudin_Rautio

LO: Klassklyftorna får inte synas i våra leenden!

Dela

Det behövs akuta åtgärder för tandhälsan, framförallt för socioekonomiskt utsatta grupper. Vi har tagit fram en reformstrategi som kan genomföras redan denna mandatperiod, skriver Tobias Baudin och Kjell Rautio.

Klasskillnaderna i vårt land ökar. Detta avspeglas allt oftare i våra leenden.

När tandhälsan förbättrats för genomsnittssvensken är den oförändrad eller till och med försämrad för socioekonomiskt utsatta grupper. Fattiga äldre, personer med funktionsnedsättning, låginkomsttagare och deras barn halkar efter genomsnittet. Detta är den samstämmiga bilden som tecknas av dem som seriöst och förutsättningslöst granskat den svenska tandvården.

Det är med andra ord hög tid att se över systemet. Som ett första steg bör regeringen vidta ett antal akuta åtgärder.

Uppenbarligen har de reformer som genomförts de senaste åren inte lyckats motverka denna utveckling. Dessutom visar Riksrevisionen och andra som granskat alliansens tandvårdsreform att den är kostnadsdrivande. Problemen har inte enbart att göra med att privata vinstdrivande aktörer försöker öka sina vinstmarginaler.

Folktandvården har på vissa ställen i landet dessutom infört bonusprogram där tandläkarna premieras om de gör vinst eller får överskott. En del landsting har dessutom bolagiserat Folktandvården. Dessa bolag, Folktandvården AB, ska nu konkurrera på i princip samma villkor som vinstdrivande bolag.

Uppenbarligen är trösklarna till tandvårdsmottagningarna i dag allt för höga för många. Subventionsgraden behöver öka för att fler ska fås att besöka tandläkaren. Samtidigt måste det skapas förbättrade incitament, både hos de privata och offentliga aktörerna, att inte sälja på de enskilda tandvårdsinsatser som inte är motiverade utifrån tandhälsosynpunkt.

Därför bör regeringen snarast, genom en rimlig prisreglering och ökad kontroll av hela tandvårdssektorn, se till att marknadsgeschäftet inte tillåts äta sig längre in i våra munnar.

En fördjupad analys och större långsiktiga systemförändringar behövs. Men för att situationen inte ska förvärras krävs det också akuta åtgärder reda nu. LO har därför tagit fram en reformstrategi som kan genomförs redan under denna mandatperiod.

För att motverka ekonomiska incitament som är kostnadsdrivande bör en prisreglering och en effektivare kontroll av tandvårdsektorn tas fram.

Det allmänna tandvårdsbidraget bör göras om till ett generellt stöd lika för alla och höjas från dagens 150 och 300 kronor till förslagsvis 400 till 500 kronor för alla.

Det särskilda tandvårdsstödet bör höjas, från dagens 600 kronor till förslagsvis 700 till 800 kronor.

Högkostnadsskyddet måste förbättras och utformas så att det i högre utsträckning stimulerar fler att uppsöka tandvården. LO föreslår en statlig subventionering redan från första kronan. Exakt procentuell nivå på denna subvention och var brytpunkterna mellan olika subventionsgrader ska läggas bör närmare analyseras.

Information om stöd och hjälp med munhygienen måste förbättras och ska vara en självklar del av omvårdnaden om de äldre.

Det kommer naturligtvis att krävas fortsatta analyser, inte minst när det gäller de ekonomiska avvägningar som måste göras i relation till andra angelägna politiska reformer. Men LO kan aldrig acceptera att vår klasstillhörighet tillåts avspegla sig i vår tandhälsa och i våra leenden. Sverige borde kunna bättre!

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande
Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO

13 kommentarer

 1. mille - 3 juli, 2015

  Inför samma pris för alla. 50:-

 2. /lasse - 3 juli, 2015

  Vi hade en tandvårdsförsäkring som höll bruttopriserna bland västvärldens lägsta, statlig förhandlingsmakt. På detta hade vi ett subventionssystem där det förvisso inte var ”gratis” men hade fungerat och gett folket i gemen möjlighet till ”tandhälsa” och leenden för de flesta. Men denna tandvårdsförsäkring som funnits sen början av 70-talet sänkte Göran Persson för att ”få ihop budgeten”, det rörde sig om några ynka miljarder som den putsade med. Detta samtidigt som den nyliberala massarbetslöshetspolitiken infördes med full kraft. Man hävdade på fullt ”allvar” att frisläppande av priserna och nedmontering av försäkringen skulle sänka vad som redan var västvärldens hårdast pressade tandvårdspriser. Resultatet blev som vanligt, skenande priser när en reglerad marknad släpptes fri.
  Socialdemokraterna såg till att fattiga och sämre bemedlade fick hålla käften om misären inte skulle synas.

  • Bo Ekman - 3 juli, 2015

   Vi är drabbade av ett otal sjukdomar. Varför har karies en särställning?
   Självklart ska den ingå i det allmänna högkostnadsskyddet som gäller i stort alla sjukdomar utom karies
   Vad är då så speciellt med karies…jo bland annat är det en sjukdom som är stigmatiserande mot de svaga…eller jag föredrar ordet drabbade grupperna i dagens samhälle.
   Hög tröskel att komma till folktandvården…ja det kan man lugnt säga.i Örebro får du uppge ditt p.nummer. Har du en skuld så släpps inte samtalet vidare genom växeln och sluta gärna skuldbelägga de som drabbats. Det är inte roligt!
   I så fall kanske vi ska särskåda alla sjukdomar som lungcancer, fetma överdödlighet bland alkoholmissbrukare med högstatusyrken..
   De tre senaste nämnda sjukdommarna kräver en ekonomisk grund för att ådra sig…eller olyckor i fritidsbåtar, skidsemestrar osv.
   Dålig munhygien var tydligen tvunget att nämnas i artikeln….varför?? Massvis med läkemedel som psykiskt utslagna eller utbrända tvingas äta ger en fruktansvärd dålig tandhygien.
   Det talas i artikeln om att det måste till en förändring. VARFÖR inleds alla stycken därefter med ”BÖR” ?
   Bra att någon vågar tala om det men kräver man förändringar och understryker vikten av detta med ordet bör, så får man finna sig i att artikeln uppfattas mindre seriöst. Nu har vi iaf skrivit om det…

 3. Arne Plahn - 3 juli, 2015

  Jag håller delvis med om beskriven reform. Men jag tror också att det är absolut nödvändigt att få till stånd någon form av neutral kontrollorganisation eftersom det vi har idag inte fungerar. Här sitter tex Försäkringskassan och upptäcker efter många år att dom är lurade på många miljoner. Vad mera är, är att när det påtalas att patienterna också är lurade så svarar man bara helt fräckt att det är inte deras uppgift att uppge vilka patienter och hur mycket dom är lurade på! Man kan ju bli vansinnig på ett sådant myndighetssvar till det Svenska folket. Och man måste då ytterligare kommentera flatheten, inte bara hos våra myndihgheter utan också hos våra politiker som inte lägger två strån i kors för att ändra på sina tidigare misstag! Det finns otaliga exempel på detta. Här utlovas tex av vår statsminister att det minsann skall bli kontroll på kvalitet och bemanning i hur de privata riskkapitalbolagen skall sköta våra äldre, skolbarnen och de sjuka! Hur mycket erfarenhet har vi inte av sådan statlig kontroll? Det kommer alltså inte att fungera! Därför menar jag att LO också bör tillse att vi får till stånd en neutral kontrollfunktion som inte utses av politikerna. Vet inte hur men det måste gå att lösa!

 4. Fredrik O - 3 juli, 2015

  Eller så får man köpa socker på systembolaget då det är helt uppenbart att vissa människor inte kan hantera socker utan att ta allvarlig skada. Om folk bara la ner en bråkdel av sina pengar på tandborstar och tandkräm istället för på dålig mat och dryck skulle de må bättre själva och spara både egna och skattebetalarnas pengar. Man kanske kan klassa tandborstar och tandkräm som läkemedel så får tandläkarna ordinera dem på recept? Skulle polletten trilla ner då?

  • AITK - 3 juli, 2015

   Dålig tandhälsa och karies beror inte bara på socker utan även på gener, funktionsnedsättningar eller biverkning av medicin. Då hjälper inte tandborsten.

   • Fredrik O - 3 juli, 2015

    Artikelförfattarna skriver, ”Fattiga äldre, personer med funktionsnedsättning, låginkomsttagare och deras barn halkar efter genomsnittet. Detta är den samstämmiga bilden som tecknas av dem som seriöst och förutsättningslöst granskat den svenska tandvården.”
    Den ”samstämmiga” bilden nämner inte gener eller medicinska biverkningar. Å andra sidan nämner de inte låg utbildning som skäl till dålig tandhälsa heller, så den samstämmiga bilden kanske inte är så samstämmig. Jag vågar nog påstå att tandborsten hjälper till ändå, trots dåliga gener.

  • Gösta - 4 augusti, 2015

   Det kanske finns andra, mer realistiska åtgärder för att minska sockerintaget. T ex skatt på läsk, eller reklamförbud.

 5. ion - 3 juli, 2015

  Många arbetslösa eller sjukskrivna med aktivitetsersättning, sjukersättning saknar ekonomiska möjligheter till nödvändig tandvård. Att komma en bit på vägen till att ha råd hjälper föga. Det enda som hjälper är att låta tandvården ingå i den allmänna sjukförsäkringen. Det sparas inga pengar på att människor behöver opereras akut när det gått för långt. Eller att egna misslyckade tandutdragningar behöver åtgärdas akut. Det blir inte billigt att hålla fuskade privatkliniker under armarna. Kontrollenheter kostar de också. Sociala är inget alternativ för de i akut behov. Då måste först en genomgång av tillgångar, boende och övrig ekonomi göras (i det ingår även ev. parters ekonomi). Sedan behöver tandvården genomföras och räkningen betalas innan kvittot _möjligen_ kan godkännas av myndigheten och ersättning utgå.

 6. Tobias - 20 juli, 2015

  Det är ett problem när människor känner att välfärden kommer svika dem.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik
  annons_julkap_2016