Bild: LOBild: LO

Kjell Rautio (LO): ”Sjukförsäkringsfrågan är brännhet!”

Dela

Vi har i dag en sjukförsäkring med stora rättssäkerhetsproblem som systematiskt fattiggör redan utsatta människor. Om inget görs kommer sjukförsäkringsfrågan troligen att bli avgörande i valet 2014, skriver LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Vi har i dag stora problem i vår sjukförsäkring. I fredags levererade JO allvarlig kritik mot Försäkringskassans beslut gällande sjukersättning. Det handlar om att Försäkringskassan inte dokumenterar och meddelar vissa underlag för sina beslut. Därmed blir de grundläggande garantierna för rättssäkerheten ”verkningslösa”, skriver chefs-JO Elisabet Fura och betecknar det som ”allvarliga förvaltningsrättsliga brister” (UNT 2013-04-25).

Samma dag kom också Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) med nya siffror, som visar att ett år efter utförsäkringen har andelen personer som får ekonomiskt bistånd under minst sex månader mer än tredubblats. Att de flesta utförsäkrade systematiskt fattiggörs är visserligen ingen nyhet. Enligt en tidigare rapport från Kommunal påverkades cirka åtta av tio av de kommunalare som utförsäkrats negativt ekonomiskt av utförsäkringen.

Men att så många med psykisk ohälsa idag faller ”mellan stolarna” är ändå alarmerande. Ett år efter att de lämnade sjukförsäkringen hade enligt ISF nästan var sjätte person, i gruppen med psykisk sjukdom som inte återvänt till sjukförsäkringen, fått ekonomiskt bistånd under minst sex månader. Då ska man veta att många av de utförsäkrade ingår i en familj som har inkomster som gör att de inte kan kvalificera sig för försörjningsstöd. De största ekonomiska smällarna i samband med utförsäkringen får alltså den sjukes anhöriga och familj stå för. Detta syns oftast inte i statistiken, varken i Försäkringskassans, socialkontorets eller Arbetsförmedlingens siffror.

De flesta medborgare tycks idag, till skillnad från alliansregeringen, inse att de sjuka knappast blir friskare av att de och deras anhöriga blir fattigare. Istället ökar riskerna för att de faller in i en djupare depression och vanmakt. Sedan 2008 då regeringens hårdare sjukregler infördes har antalet självmordshot framförda till en försäkringskassetjänsteman ökat explosionsartat, från 19 personer år 2008 till runt 500-600 personer per år de senaste tre åren.

Allvarligt sjuka stressas idag av svårtolkade, rättsosäkra och omänskliga sjukregler. Insatserna för att bereda människor som drabbats av ohälsa en väg tillbaks till arbetslivet fungerar inte. LO kommer därför under våren och försommaren att arbeta fram ett konkret åtgärdsbatteri, för att visa hur vi kan börja lösa de mest akuta problemen i sjukförsäkringen.

Uppenbarligen finns mycket kvar att göra för att medborgarna ska återfå det förtroende för sjukförsäkringen som, enligt bland andra SOM-institutet och sociologen Stefan Svallfors, har rasat de senaste åren. En sak verkar dock vara helt säker. Sjukförsäkringsfrågan kommer också i fortsättningen, med jämna mellanrum, att ställa till det för regeringen. Ja, för egen del skulle jag inte bli förvånad om det till nästa val ansamlats så mycket ilska och kritik hos väljarna att sjukförsäkringsfrågan gör att alliansregeringen får foten av folket.

Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO

15 kommentarer

 1. Magnus Göthberg - 29 april, 2013

  Som sjuk eller arbetsskadad/funktionshindrad stannar det inte där, de nya fördömandena som infördes 2008 tillsammans med de nya reglerna gör de fysiskt sjuka psykiskt sjuka då man börjar må dåligt för att sjukdomar och skador inte magiskt läker bara för att dagarna tar slut.
  Förvisso får man en specialnotering hos arbetsförmedlingen om hindren, men med otroligt inkompetenta arbetsförmedlare och jobbcoacher så krävs man ofta på sjukhandlingar och intyg som arbetsförmedlarna ska begära av vårdcentralen och inte den sjuke, vilket leder till mängder av onödig kontakt med vårdcentraler som bara kan ge nedslående kommentarer om att man gör fel.
  När man utförsäkrats, förutsatt att man varit ihärdig nog att stanna i sin akassa, och hamnat i fas3 (vilket är oundvikligt med sjukdomsbilder) så får man ut runt 10500 kr per månad efter skatt vilket går att leva på (sjunker om man har låg sgi), men inte mycket mer.
  Har man inte stannat i sin akassa är det lägstanivå som gäller (runt 230 kr per dag om jag inte minns fel) och vem kan leva på det idag?
  Enligt FN’s definition av fattigdom (mindre än 2 dollar per dag att leva på) så finns inga fattiga i Sverige, men enligt SCB’s definition av relativ fattigdom i Sverige så finns det rätt många och de ökar i antal hela tiden. I den definitionen ingår bla att man ska klara en oförutsedd utgift på 15000 kr inom en månad, något jag inte vet någon som klarar av i min bekantskapskrets.

 2. Putte Torild - 29 april, 2013

  Jag hoppas att Rautio har rätt!! Ilskan borde vara stor och växa, alltefter det blir fler som drabbas. Men den som blir drabbad kanske inte orkar hålla gnistan uppe och de friska förtränger att det är så illa som det är.
  Detta är en skam för Sverige och visar tydligt vilken människosyn som regeringen står för.
  Vi ska misstro och misstänka våra grannar och helst ange dem.
  Det var otroligt dumt att låta själsligt handikappade människor ta över regerandet av landet!!

  • lassee - 1 maj, 2013

   Jag håller med dig till 100%!

 3. Bert - 29 april, 2013

  Tycker faktisk det borde straffbeläggas det man gjort mot sjuka,. alla fall av självmord kanske inte går bevisa, men alla som lidit.
  Därmed skulle man kunna sätta ministrar både sittande och f.d i fä’ngelse, Självklart ska även Reinfeldt bestraffas, detta med livstids fängelse för massmord och
  mänkligt lidande.

  Nåt mpåste göras innan folk i desperation tar lagen i sina egna händer.

 4. Gunnar Sandell - 29 april, 2013

  Tack Dagens Aren för ännu en viktig artikel.

  Bra att Kjell Rautio pekar på de upprörande konsekvenserna för de sjuka och utförsäkrade genom alliansens förändringar i sjukförsäkringen. Bra om detta avgör valet nästa år. Behövs nya regler.Det vet vi alla facklia företrädare som har diskuterat med sjuka eller utförsäkrade medlemmar.

  Kjell brukar även säga att avgifterna till sjukförsäkringen är väsentligt lägre än det som utbetalas, vilket gör systemet ändå mer upprörande. Stockholms läns landstng har dessutom fått 570 mkr i extraordinar intäkt från AFA försäkring då kostnaderna minskat p g a förändringar isjukförsäkringsreglerna! Avgifterna från 2009 är noll vilket minskat kostnaderna med 388 mkr tom 2013. otalt har AFA återbetalt 17,5 miljarder för år 2007 o 2008 till näringslivet, kommuner o landsting.

 5. Catarina Röjder - 29 april, 2013

  Vill bara tillägga att vi är en säkert stor grupp som inte syns i någon statistik någonstans: vi som vägrade säga upp oss från våra jobb fast fk krävde det av oss och försökte hanka oss fram på det lilla vi klarade. Jag hade ett vikariat när jag blev långtidssjuk, men anställdes på halvtid ganska snart därefter (under min sjukskrivning alltså vilket var oerhört skönt) och blev efter knappt fyra års sjukskrivning utkastad ur försäkringen. Orkade nätt och jämt jobba halvtid men har dragit mig fram och lagt all energi på jobbet i några år nu. Nu är jag halv pensionär (får bara ut 2000 i pension!) och jobbar halvtid och det går bra men jag orkar inte mycket annat. Men jag trivs med livet nu, har världens bästa jobb – men det retar mig att jag är en ”plussiffra” i statistiken genom att jag varken är sjukskriven eller arbetssökande …

 6. Rose-Marie Borkeland - 29 april, 2013

  Vi finns inte med i någon statestik skulle jag tro, för det är ju inget positivt att visa den statistiken anser försäkringskassan eller andra berörda.
  Det har så länge varit rabalder om vad som borde göras för oss och inget har hänt, så inte kommer det hända något i framtiden heller.
  Bäst, tycker Reinfeldt är ju att vi försvinner eftersom ALLA ska jobba enligt honom, ingen ska (får) vara sjuk. Han anser ju att det alltid finns någon uppgift i ett arbete för oss.

  Usch jag skulle kunna skriva massor om detta för jag är milt sagt förbannad på hur vi behandlas idag.

 7. Monica Berzén - 29 april, 2013

  Som inte har någon partner med inkomst att hänga sitt liv på.. all vi som när vi blir utförsäkrade inte har någon inkomst i familje.. när vi blir tvingade att lämna nå våra hem för det kommer inte in några pengar till hyran..vi räknas tydligen inte längre.. vi är redan på tåget till auswitch. Om och om igen så pratar rman om familjer som får det tungt..–

  Men vi ensamstående med hemmboened barn.. vi syns inte tydligen..När vi sålt och blivit hemlösa så läser vi ofrta igen om hur tungt det är när man lever med någon som har en inkomst och någon har inte.. låter som mer som ett jämlikhetprobelm inom familejn….nä efter att ah varit utförsäkrad , hemlösa och nu ett soc boendne. från att ha varit välavlönad säljare med inriktining på lösningar och eget företagande har raset varit RIKTIGT högt hur ska man som ENSAM någon sin orka ta sig upp igen.. I förra veckan opererades jag.. får inte lyfta tungt.. har inte pengar till hemtjänst eller RUt.. men ändå ska jag enligt FK lämnas över till Af i augusti igen.. det finns ingen som är min röst ut i orättvisor.. och jag är inte ensam vi är fler ensamståden som får kämpa alla krafter ur oss vi har inte som hjälper till med pengar.. eller hemma eller med livet..vi är ensam och utsparkade och folk sparkar på oss som om vi vore någons sorts hundar….idag har jag ialfall lärt mig en sak.. det spelar ingen roll om man röstat blått eller röstat rött. folket behandlar en ändå lika..

  och ingen märker om man är död eller levande längre…i en relation /familj finns det ändå folk som backar upp en..som förhoppningsvis älskar och vårar en..om inte myndigheten gör det…

  men vi andra som inte har råd att få hjälp hemma ens när vi är sjuka..med sockontrakt vet man ju att man riskerar att bli vräkt om man inte sköter lägenheten..men man ska ändå orka var ALLT själv..

  jag orkar inte vara allt längre..det ahr gått för långt nu..

 8. Kristina Andersson - 29 april, 2013

  Betänk att de allra flesta har insjuknat/skadats av och på sina jobb inom vård, skola o omsorg efter de stora budgetbesparingarna och omorganisationerna som drog igång i mitten av 1990-talet. Politikerna tyckte i början av 2000-talet att den ökande psykisk ohälsan var en gåta och tillsatte utredningar!? Men de brydde sig aldrig om vad utredningarna visade och förslagen för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen hamnade i byrålådan ex SOU 1999:69. Det mest skrämmande är att regeringen, trots alarmerande forskning och fakta, varit helt skoningslös i sin iver att nedmontera offentlig sektor och konsekvent neka de illa skadade välfärdsarbetarnas rättssäkerhet. Är det för att det handlar om mestadels kvinnor…apropå jämställdhetsdebatten?? Försäkringskassan behöver inte följa förvaltningslagen utan gör egna godtyckliga bedömningar bortom allt sunt förnuft. Oppositionspolitikerna skäller lite som sig bör, men har inte ännu ställt ansvarig socialförsäkringsminister till svars. Försäkringsbolaget AFA gör årligen miljardvinster medan psykiskt arbetsskadade åker ur systemet istället för att få rätt vård och ekonomisk kompensation för ett förstört liv. Är det samhällsekonomiskt försvarbart att låta anställda i skattefinansierad verksamhet skadas, utförsäkras och tvingas söka socialbidrag?

 9. Piia-Liisa - 3 maj, 2013

  Magnus Göthberg skriver att SCB har en definition ang fattigdom, där det sägs att man är fattig om man inte klarar att få fram 15 000 kr inom en månad. Jag klarar inte 5000. Möjligen kan jag klara 2000 kronor om det är sommar. Jag har kallhyra… Jag fyller 50 år i år. Jag klarar inte ekonomin för mig och min dotter som går på gymnasiet, utan hjälp från min far som nu är pensionär. Han har under flera år hjälpt mig att reda ut en trasslig ekonomi som har sin grund bl a i sjukdom. Jag gjorde misstag när jag gifte mig och har fått betala dyrt för dem. Att därpå bli sjuk och inte kunna få in pengar stjälpte allt. I mitten på 90-talet övertalade arbetsförmedlingen mig att starta eget. Jag gjorde som de sa och efter ett halvår var jag borta från deras statistik. Att jag sen inte hade några kunskaper om företagande var ingen som tog notis om.
  Jag kan mitt arbete och jobbade så mycket jag kunde. Jag gick på timmar utöver företaget för att försöka försörja mig och familjen. Vi sparade, men kontot stod i dåvarande makens namn och lånen i mitt. Vid skilsmässan som kom några år senare så hade jag skulder – men inga tillgångar. Det äktenskapsförord jag skrivit på, som förklarades gälla en ärvd fastighet (vilket jag tyckte var OK att den skulle vara hans) visade sig gälla all!
  Jag gifter om mig och fortsätter jobba det jag kan, men sjukskrivningarna på deltid blev allt längre och kom allt tätare. Maken var sjuk i flera olika sjukdomar, bl a etylberoende. Ekonomin rasade allt mer och i försök att tjäna pengar köpte maken in olika saker för att sälja. Det mesta fick vi ge bort. Nu är maken borta. Jag har sedan -11 stadigvarande sjukersättning
  Ekonomin är på väg åt rätt håll. För om någon månad gör jag första inbetalningen på min skuldsanering.
  Min dotter och jag kommer att de två år hon har kvar på gymnasiet att leva på existensminimum – under förutsättning att jag får behålla min sjukersättning.

  Jag har under åren med sjukersättning varit i akut behov av ekonomisk hjälp, ringt socialkontoret och fått reda på att det tar minst en månad med utredning. Där föll den möjligheten. Till nyår kom Svenska Kyrkan med vad de kallade ”Julkorg”. Det var en bananlåda fylld med mat, och de hade tagit hänsyn till att min dotter är vegetarian sedan många år. Det var mat för en hel månad åt oss. Jag var tacksam och glad. Samtidigt så kändes det, men hade inte vi fått den maten så hade min far fått gå in och hjälpa till.

  Jag hör till dem som har haft turen på min sida. Jag har sluppit att bli utförsäkrad. Men ändå räcker inte pengarna till att försörja oss båda alla månader. Jag har handikappersättning – lejonparten av den går till att betala för hemtjänsten som jag är beroende av. Resten går till olika former av ortoser, och annat som det inte finns högkostnadsskydd på + givetvis medicin, vård och vårdresor för oss båda. Min sjukdom är ärftlig och även min dotter har behov av bl a ortoser (stöd för kroppens leder)

  Jag nämnde att jag kommer allt närmre den dag jag varit stadigvarande sjuk i tre år. När jag läser vad Försäkringskassan ska kontrollera så blir jag faktiskt rädd. De avkrävde mig och läkaren ett intyg där det står att jag kommer inte kunna att återgå i arbete under överskådlig tid. Men de ska kontrollera om jag återfått arbetsförmåga, om det finns rehabilitering som kan göra mig bättre. Kontrollen ska dessutom inte bara vara en formsak. Vad händer om Försäkringskassan anser att jag kan arbeta t ex 25 %? Eller att jag skulle kunna delta i någon av de åtgärder som arbetsförmedlingen anordnar?

  Jag törs inte lita på att jag hösten -14 har kvar min sjukersättning. Men jag vet inte hur jag då ska kunna försörja mig och min dotter. Jag får inte missa en enda betalning på skuldsaneringen – då är jag borta från den möjligheten att komma rätt ekonomiskt för all framtid.
  Min far kan inte på sin pension försörja oss två. Han hjälper oss idag, med det han kan. Utan den hjälpen hade jag inte klarat mig.

  Men det känns så fruktansvärt fel, att min far ska bidra till försörjningen av mig och min dotter pga att sjukersättningen är så låg att den inte räcker till två personer. Bostadsbidraget och handikappersättningen är en hjälp. Men vård och hjälpmedel av olika slag är dyrt, och tyvärr nödvändigt.

  Men låt mig iallafall kunna lita på att jag får behålla sjukersättningen…

 10. Rättvisetörstande Realist - 5 maj, 2013

  Försämringarna av den allmänna sjukförsäkringen ÄR… förutom de direkta vinsterna (ca 80 MILJARDER i besparingar för staten…) som M kunde använda till ”jobbskatteavdraget”… OCH en effektiv hämsko på kollektiv löneutveckling och en förment kontroll över inflationen.

  Det är också en medveten agenda att försämra de skattefinansierade trygghetssystemen till en sådan gräns att privata försäkringar inte bara blir attraktiva, utan också accepteras som nödvändiga av en allt större allmänhet. Det är ett systemskifte som M är ute efter!

  Men den stora allmänheten är både ovetande och ointresserad… man sitter med sitt ”jobbskatteavdrag” framgör den nyinköpta 60 tums platteven och mumlar ”valfrihet”… ”valfrihet”… ”valfrihet”… mellan chipstuggorna som ett mantra likt autistiska barn.

  Vi är sannerligen ”Det sovande folket”……

 11. KraMia - 8 maj, 2013

  Att bli bedömd av en ”kontorist” som enligt regeringen anses vara mer medicinskt kunnig än en läkare är ganska läskigt likt Diktatur. Vad Diktatorn säger är det som är det rätta. Även som forskningen säger annat.

  Sen 27 jan 2009 är jag beroende av min make och mina barn. Även om jag jobbat sen jag var 17 år och senast som Organisatör på ett stor IT-företag. Samma koncern i 24 år. Räknas inte.
  Att jag alltid gjort rätt för mig. Uppfostrat mina barn till ansvarsfulla människor. Båda har fast jobb 25 och 23 år gamla.
  Men dom måste se till att deras föräldrar överlever.
  Jo maken har jobb, sliter på och betalar alla räkningar. Men hur länge ska han stå ut med sin Fru sen 27 år? Som numera inte alls är Mia i 180 varje dag. Med 1000 järn i elden. Som älskade att ordna och styra.
  Men som med massor av otur gjorde att min kropp gav upp, den orkade inte resa sig efter alla fall och helt plötsligt så sitter jag fast i Fibromyalgi. Den sjukdom som enligt en Forskare helt nyligen på Karolinska upptäck att det kan vara en KRONISK inflammation i ryggmärgen. Tror f-n det att kroppen lever sitt eget liv idag.

  Är fortfarande sjukskriven av min läkare som är otrolig. Har gjort så mycket för mig då han såg att det inte fungerade längre. Och såg till att skicka mig på undersökningar och provtagningar och som slutade i Diagnosen Fibro. Som tar flera år att upptäcka och ännu flera år att utveckla.

  Sjukskriven arbetslös nobody. ok jag är mamma och det är jag jävligt glad för.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Johanna Senneby

»Förhoppningsvis ett steg bort från nolltolerans mot droger«

Regeringen vill minska de drogrelaterade dödsfallen. »Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk av droger... 0Inga delningar

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

»En stram budget«


Nina Brevinge

Nya pensionsregler för ex-ministrar ingen lex Reinfeldt

Regeringen vill ändra reglerna för statsrådspensionen. Men avgångna ministrar kommer fortfarande kunna göra en Reinfeldt – ta ut fullt avgångsvederlag trots att deras företag drar in miljoner. 0Inga delningar

Veckans graf: Flest arvsmiljardärer i Europa

Bara hälften av LO-förbunden ger pengar till S


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik