Bild: LOBild: LO

Kjell Rautio (LO): ”Sjukförsäkringsfrågan är brännhet!”

Dela

Vi har i dag en sjukförsäkring med stora rättssäkerhetsproblem som systematiskt fattiggör redan utsatta människor. Om inget görs kommer sjukförsäkringsfrågan troligen att bli avgörande i valet 2014, skriver LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Vi har i dag stora problem i vår sjukförsäkring. I fredags levererade JO allvarlig kritik mot Försäkringskassans beslut gällande sjukersättning. Det handlar om att Försäkringskassan inte dokumenterar och meddelar vissa underlag för sina beslut. Därmed blir de grundläggande garantierna för rättssäkerheten ”verkningslösa”, skriver chefs-JO Elisabet Fura och betecknar det som ”allvarliga förvaltningsrättsliga brister” (UNT 2013-04-25).

Samma dag kom också Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) med nya siffror, som visar att ett år efter utförsäkringen har andelen personer som får ekonomiskt bistånd under minst sex månader mer än tredubblats. Att de flesta utförsäkrade systematiskt fattiggörs är visserligen ingen nyhet. Enligt en tidigare rapport från Kommunal påverkades cirka åtta av tio av de kommunalare som utförsäkrats negativt ekonomiskt av utförsäkringen.

Men att så många med psykisk ohälsa idag faller ”mellan stolarna” är ändå alarmerande. Ett år efter att de lämnade sjukförsäkringen hade enligt ISF nästan var sjätte person, i gruppen med psykisk sjukdom som inte återvänt till sjukförsäkringen, fått ekonomiskt bistånd under minst sex månader. Då ska man veta att många av de utförsäkrade ingår i en familj som har inkomster som gör att de inte kan kvalificera sig för försörjningsstöd. De största ekonomiska smällarna i samband med utförsäkringen får alltså den sjukes anhöriga och familj stå för. Detta syns oftast inte i statistiken, varken i Försäkringskassans, socialkontorets eller Arbetsförmedlingens siffror.

De flesta medborgare tycks idag, till skillnad från alliansregeringen, inse att de sjuka knappast blir friskare av att de och deras anhöriga blir fattigare. Istället ökar riskerna för att de faller in i en djupare depression och vanmakt. Sedan 2008 då regeringens hårdare sjukregler infördes har antalet självmordshot framförda till en försäkringskassetjänsteman ökat explosionsartat, från 19 personer år 2008 till runt 500-600 personer per år de senaste tre åren.

Allvarligt sjuka stressas idag av svårtolkade, rättsosäkra och omänskliga sjukregler. Insatserna för att bereda människor som drabbats av ohälsa en väg tillbaks till arbetslivet fungerar inte. LO kommer därför under våren och försommaren att arbeta fram ett konkret åtgärdsbatteri, för att visa hur vi kan börja lösa de mest akuta problemen i sjukförsäkringen.

Uppenbarligen finns mycket kvar att göra för att medborgarna ska återfå det förtroende för sjukförsäkringen som, enligt bland andra SOM-institutet och sociologen Stefan Svallfors, har rasat de senaste åren. En sak verkar dock vara helt säker. Sjukförsäkringsfrågan kommer också i fortsättningen, med jämna mellanrum, att ställa till det för regeringen. Ja, för egen del skulle jag inte bli förvånad om det till nästa val ansamlats så mycket ilska och kritik hos väljarna att sjukförsäkringsfrågan gör att alliansregeringen får foten av folket.

Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO

15 kommentarer

 1. Magnus Göthberg - 29 april, 2013

  Som sjuk eller arbetsskadad/funktionshindrad stannar det inte där, de nya fördömandena som infördes 2008 tillsammans med de nya reglerna gör de fysiskt sjuka psykiskt sjuka då man börjar må dåligt för att sjukdomar och skador inte magiskt läker bara för att dagarna tar slut.
  Förvisso får man en specialnotering hos arbetsförmedlingen om hindren, men med otroligt inkompetenta arbetsförmedlare och jobbcoacher så krävs man ofta på sjukhandlingar och intyg som arbetsförmedlarna ska begära av vårdcentralen och inte den sjuke, vilket leder till mängder av onödig kontakt med vårdcentraler som bara kan ge nedslående kommentarer om att man gör fel.
  När man utförsäkrats, förutsatt att man varit ihärdig nog att stanna i sin akassa, och hamnat i fas3 (vilket är oundvikligt med sjukdomsbilder) så får man ut runt 10500 kr per månad efter skatt vilket går att leva på (sjunker om man har låg sgi), men inte mycket mer.
  Har man inte stannat i sin akassa är det lägstanivå som gäller (runt 230 kr per dag om jag inte minns fel) och vem kan leva på det idag?
  Enligt FN’s definition av fattigdom (mindre än 2 dollar per dag att leva på) så finns inga fattiga i Sverige, men enligt SCB’s definition av relativ fattigdom i Sverige så finns det rätt många och de ökar i antal hela tiden. I den definitionen ingår bla att man ska klara en oförutsedd utgift på 15000 kr inom en månad, något jag inte vet någon som klarar av i min bekantskapskrets.

 2. Putte Torild - 29 april, 2013

  Jag hoppas att Rautio har rätt!! Ilskan borde vara stor och växa, alltefter det blir fler som drabbas. Men den som blir drabbad kanske inte orkar hålla gnistan uppe och de friska förtränger att det är så illa som det är.
  Detta är en skam för Sverige och visar tydligt vilken människosyn som regeringen står för.
  Vi ska misstro och misstänka våra grannar och helst ange dem.
  Det var otroligt dumt att låta själsligt handikappade människor ta över regerandet av landet!!

  • lassee - 1 maj, 2013

   Jag håller med dig till 100%!

 3. Bert - 29 april, 2013

  Tycker faktisk det borde straffbeläggas det man gjort mot sjuka,. alla fall av självmord kanske inte går bevisa, men alla som lidit.
  Därmed skulle man kunna sätta ministrar både sittande och f.d i fä’ngelse, Självklart ska även Reinfeldt bestraffas, detta med livstids fängelse för massmord och
  mänkligt lidande.

  Nåt mpåste göras innan folk i desperation tar lagen i sina egna händer.

 4. Gunnar Sandell - 29 april, 2013

  Tack Dagens Aren för ännu en viktig artikel.

  Bra att Kjell Rautio pekar på de upprörande konsekvenserna för de sjuka och utförsäkrade genom alliansens förändringar i sjukförsäkringen. Bra om detta avgör valet nästa år. Behövs nya regler.Det vet vi alla facklia företrädare som har diskuterat med sjuka eller utförsäkrade medlemmar.

  Kjell brukar även säga att avgifterna till sjukförsäkringen är väsentligt lägre än det som utbetalas, vilket gör systemet ändå mer upprörande. Stockholms läns landstng har dessutom fått 570 mkr i extraordinar intäkt från AFA försäkring då kostnaderna minskat p g a förändringar isjukförsäkringsreglerna! Avgifterna från 2009 är noll vilket minskat kostnaderna med 388 mkr tom 2013. otalt har AFA återbetalt 17,5 miljarder för år 2007 o 2008 till näringslivet, kommuner o landsting.

 5. Catarina Röjder - 29 april, 2013

  Vill bara tillägga att vi är en säkert stor grupp som inte syns i någon statistik någonstans: vi som vägrade säga upp oss från våra jobb fast fk krävde det av oss och försökte hanka oss fram på det lilla vi klarade. Jag hade ett vikariat när jag blev långtidssjuk, men anställdes på halvtid ganska snart därefter (under min sjukskrivning alltså vilket var oerhört skönt) och blev efter knappt fyra års sjukskrivning utkastad ur försäkringen. Orkade nätt och jämt jobba halvtid men har dragit mig fram och lagt all energi på jobbet i några år nu. Nu är jag halv pensionär (får bara ut 2000 i pension!) och jobbar halvtid och det går bra men jag orkar inte mycket annat. Men jag trivs med livet nu, har världens bästa jobb – men det retar mig att jag är en ”plussiffra” i statistiken genom att jag varken är sjukskriven eller arbetssökande …

 6. Rose-Marie Borkeland - 29 april, 2013

  Vi finns inte med i någon statestik skulle jag tro, för det är ju inget positivt att visa den statistiken anser försäkringskassan eller andra berörda.
  Det har så länge varit rabalder om vad som borde göras för oss och inget har hänt, så inte kommer det hända något i framtiden heller.
  Bäst, tycker Reinfeldt är ju att vi försvinner eftersom ALLA ska jobba enligt honom, ingen ska (får) vara sjuk. Han anser ju att det alltid finns någon uppgift i ett arbete för oss.

  Usch jag skulle kunna skriva massor om detta för jag är milt sagt förbannad på hur vi behandlas idag.

 7. Monica Berzén - 29 april, 2013

  Som inte har någon partner med inkomst att hänga sitt liv på.. all vi som när vi blir utförsäkrade inte har någon inkomst i familje.. när vi blir tvingade att lämna nå våra hem för det kommer inte in några pengar till hyran..vi räknas tydligen inte längre.. vi är redan på tåget till auswitch. Om och om igen så pratar rman om familjer som får det tungt..–

  Men vi ensamstående med hemmboened barn.. vi syns inte tydligen..När vi sålt och blivit hemlösa så läser vi ofrta igen om hur tungt det är när man lever med någon som har en inkomst och någon har inte.. låter som mer som ett jämlikhetprobelm inom familejn….nä efter att ah varit utförsäkrad , hemlösa och nu ett soc boendne. från att ha varit välavlönad säljare med inriktining på lösningar och eget företagande har raset varit RIKTIGT högt hur ska man som ENSAM någon sin orka ta sig upp igen.. I förra veckan opererades jag.. får inte lyfta tungt.. har inte pengar till hemtjänst eller RUt.. men ändå ska jag enligt FK lämnas över till Af i augusti igen.. det finns ingen som är min röst ut i orättvisor.. och jag är inte ensam vi är fler ensamståden som får kämpa alla krafter ur oss vi har inte som hjälper till med pengar.. eller hemma eller med livet..vi är ensam och utsparkade och folk sparkar på oss som om vi vore någons sorts hundar….idag har jag ialfall lärt mig en sak.. det spelar ingen roll om man röstat blått eller röstat rött. folket behandlar en ändå lika..

  och ingen märker om man är död eller levande längre…i en relation /familj finns det ändå folk som backar upp en..som förhoppningsvis älskar och vårar en..om inte myndigheten gör det…

  men vi andra som inte har råd att få hjälp hemma ens när vi är sjuka..med sockontrakt vet man ju att man riskerar att bli vräkt om man inte sköter lägenheten..men man ska ändå orka var ALLT själv..

  jag orkar inte vara allt längre..det ahr gått för långt nu..

 8. Kristina Andersson - 29 april, 2013

  Betänk att de allra flesta har insjuknat/skadats av och på sina jobb inom vård, skola o omsorg efter de stora budgetbesparingarna och omorganisationerna som drog igång i mitten av 1990-talet. Politikerna tyckte i början av 2000-talet att den ökande psykisk ohälsan var en gåta och tillsatte utredningar!? Men de brydde sig aldrig om vad utredningarna visade och förslagen för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen hamnade i byrålådan ex SOU 1999:69. Det mest skrämmande är att regeringen, trots alarmerande forskning och fakta, varit helt skoningslös i sin iver att nedmontera offentlig sektor och konsekvent neka de illa skadade välfärdsarbetarnas rättssäkerhet. Är det för att det handlar om mestadels kvinnor…apropå jämställdhetsdebatten?? Försäkringskassan behöver inte följa förvaltningslagen utan gör egna godtyckliga bedömningar bortom allt sunt förnuft. Oppositionspolitikerna skäller lite som sig bör, men har inte ännu ställt ansvarig socialförsäkringsminister till svars. Försäkringsbolaget AFA gör årligen miljardvinster medan psykiskt arbetsskadade åker ur systemet istället för att få rätt vård och ekonomisk kompensation för ett förstört liv. Är det samhällsekonomiskt försvarbart att låta anställda i skattefinansierad verksamhet skadas, utförsäkras och tvingas söka socialbidrag?

 9. Piia-Liisa - 3 maj, 2013

  Magnus Göthberg skriver att SCB har en definition ang fattigdom, där det sägs att man är fattig om man inte klarar att få fram 15 000 kr inom en månad. Jag klarar inte 5000. Möjligen kan jag klara 2000 kronor om det är sommar. Jag har kallhyra… Jag fyller 50 år i år. Jag klarar inte ekonomin för mig och min dotter som går på gymnasiet, utan hjälp från min far som nu är pensionär. Han har under flera år hjälpt mig att reda ut en trasslig ekonomi som har sin grund bl a i sjukdom. Jag gjorde misstag när jag gifte mig och har fått betala dyrt för dem. Att därpå bli sjuk och inte kunna få in pengar stjälpte allt. I mitten på 90-talet övertalade arbetsförmedlingen mig att starta eget. Jag gjorde som de sa och efter ett halvår var jag borta från deras statistik. Att jag sen inte hade några kunskaper om företagande var ingen som tog notis om.
  Jag kan mitt arbete och jobbade så mycket jag kunde. Jag gick på timmar utöver företaget för att försöka försörja mig och familjen. Vi sparade, men kontot stod i dåvarande makens namn och lånen i mitt. Vid skilsmässan som kom några år senare så hade jag skulder – men inga tillgångar. Det äktenskapsförord jag skrivit på, som förklarades gälla en ärvd fastighet (vilket jag tyckte var OK att den skulle vara hans) visade sig gälla all!
  Jag gifter om mig och fortsätter jobba det jag kan, men sjukskrivningarna på deltid blev allt längre och kom allt tätare. Maken var sjuk i flera olika sjukdomar, bl a etylberoende. Ekonomin rasade allt mer och i försök att tjäna pengar köpte maken in olika saker för att sälja. Det mesta fick vi ge bort. Nu är maken borta. Jag har sedan -11 stadigvarande sjukersättning
  Ekonomin är på väg åt rätt håll. För om någon månad gör jag första inbetalningen på min skuldsanering.
  Min dotter och jag kommer att de två år hon har kvar på gymnasiet att leva på existensminimum – under förutsättning att jag får behålla min sjukersättning.

  Jag har under åren med sjukersättning varit i akut behov av ekonomisk hjälp, ringt socialkontoret och fått reda på att det tar minst en månad med utredning. Där föll den möjligheten. Till nyår kom Svenska Kyrkan med vad de kallade ”Julkorg”. Det var en bananlåda fylld med mat, och de hade tagit hänsyn till att min dotter är vegetarian sedan många år. Det var mat för en hel månad åt oss. Jag var tacksam och glad. Samtidigt så kändes det, men hade inte vi fått den maten så hade min far fått gå in och hjälpa till.

  Jag hör till dem som har haft turen på min sida. Jag har sluppit att bli utförsäkrad. Men ändå räcker inte pengarna till att försörja oss båda alla månader. Jag har handikappersättning – lejonparten av den går till att betala för hemtjänsten som jag är beroende av. Resten går till olika former av ortoser, och annat som det inte finns högkostnadsskydd på + givetvis medicin, vård och vårdresor för oss båda. Min sjukdom är ärftlig och även min dotter har behov av bl a ortoser (stöd för kroppens leder)

  Jag nämnde att jag kommer allt närmre den dag jag varit stadigvarande sjuk i tre år. När jag läser vad Försäkringskassan ska kontrollera så blir jag faktiskt rädd. De avkrävde mig och läkaren ett intyg där det står att jag kommer inte kunna att återgå i arbete under överskådlig tid. Men de ska kontrollera om jag återfått arbetsförmåga, om det finns rehabilitering som kan göra mig bättre. Kontrollen ska dessutom inte bara vara en formsak. Vad händer om Försäkringskassan anser att jag kan arbeta t ex 25 %? Eller att jag skulle kunna delta i någon av de åtgärder som arbetsförmedlingen anordnar?

  Jag törs inte lita på att jag hösten -14 har kvar min sjukersättning. Men jag vet inte hur jag då ska kunna försörja mig och min dotter. Jag får inte missa en enda betalning på skuldsaneringen – då är jag borta från den möjligheten att komma rätt ekonomiskt för all framtid.
  Min far kan inte på sin pension försörja oss två. Han hjälper oss idag, med det han kan. Utan den hjälpen hade jag inte klarat mig.

  Men det känns så fruktansvärt fel, att min far ska bidra till försörjningen av mig och min dotter pga att sjukersättningen är så låg att den inte räcker till två personer. Bostadsbidraget och handikappersättningen är en hjälp. Men vård och hjälpmedel av olika slag är dyrt, och tyvärr nödvändigt.

  Men låt mig iallafall kunna lita på att jag får behålla sjukersättningen…

 10. Rättvisetörstande Realist - 5 maj, 2013

  Försämringarna av den allmänna sjukförsäkringen ÄR… förutom de direkta vinsterna (ca 80 MILJARDER i besparingar för staten…) som M kunde använda till ”jobbskatteavdraget”… OCH en effektiv hämsko på kollektiv löneutveckling och en förment kontroll över inflationen.

  Det är också en medveten agenda att försämra de skattefinansierade trygghetssystemen till en sådan gräns att privata försäkringar inte bara blir attraktiva, utan också accepteras som nödvändiga av en allt större allmänhet. Det är ett systemskifte som M är ute efter!

  Men den stora allmänheten är både ovetande och ointresserad… man sitter med sitt ”jobbskatteavdrag” framgör den nyinköpta 60 tums platteven och mumlar ”valfrihet”… ”valfrihet”… ”valfrihet”… mellan chipstuggorna som ett mantra likt autistiska barn.

  Vi är sannerligen ”Det sovande folket”……

 11. KraMia - 8 maj, 2013

  Att bli bedömd av en ”kontorist” som enligt regeringen anses vara mer medicinskt kunnig än en läkare är ganska läskigt likt Diktatur. Vad Diktatorn säger är det som är det rätta. Även som forskningen säger annat.

  Sen 27 jan 2009 är jag beroende av min make och mina barn. Även om jag jobbat sen jag var 17 år och senast som Organisatör på ett stor IT-företag. Samma koncern i 24 år. Räknas inte.
  Att jag alltid gjort rätt för mig. Uppfostrat mina barn till ansvarsfulla människor. Båda har fast jobb 25 och 23 år gamla.
  Men dom måste se till att deras föräldrar överlever.
  Jo maken har jobb, sliter på och betalar alla räkningar. Men hur länge ska han stå ut med sin Fru sen 27 år? Som numera inte alls är Mia i 180 varje dag. Med 1000 järn i elden. Som älskade att ordna och styra.
  Men som med massor av otur gjorde att min kropp gav upp, den orkade inte resa sig efter alla fall och helt plötsligt så sitter jag fast i Fibromyalgi. Den sjukdom som enligt en Forskare helt nyligen på Karolinska upptäck att det kan vara en KRONISK inflammation i ryggmärgen. Tror f-n det att kroppen lever sitt eget liv idag.

  Är fortfarande sjukskriven av min läkare som är otrolig. Har gjort så mycket för mig då han såg att det inte fungerade längre. Och såg till att skicka mig på undersökningar och provtagningar och som slutade i Diagnosen Fibro. Som tar flera år att upptäcka och ännu flera år att utveckla.

  Sjukskriven arbetslös nobody. ok jag är mamma och det är jag jävligt glad för.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons_julkap_2016
  pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev