Janine Alm Ericson & Annika Hirvonen Bild: Fredrik Hjerling
Janine Alm Ericson & Annika Hirvonen Bild: Fredrik Hjerling

REPLIK | En mer individualiserad föräldraförsäkring och en särskild jämställdhetsmyndighet är två saker vi kommer att driva för att stärka det feministiska perspektivet ännu mer.

Den nuvarande regeringen är den första som är uttalat feministisk. Som miljöpartister är vi stolta över att vårt parti ingår i denna regering. Vi välkomnar granskning, det kommer att stärka jämställdhetspolitiken.

Miljöpartiet är ett feministiskt parti och har varit det sedan starten. Vi strävar självklart efter att alla våra politiska förslag och hela vår verksamhet ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

Vi håller med Sveriges kvinnolobby om att den ekonomiska politiken är det viktigaste verktyget regeringen har i arbetet för ett jämställt samhälle. Därför är vi glada att den budget regeringen presenterade i höstas skulle minskat de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män. Det är inte en slump utan resultatet av en medveten strävan att utjämna skillnaderna, och ett viktigt trendbrott efter åtta år med ökade inkomstklyftor under den borgerliga regeringen.

Reformer som skulle gynnat kvinnor var till exempel höjt underhållsstöd, sänkt skatt för pensionärer, höjd grundnivå i föräldraförsäkringen och höjda studiemedel, medan män skulle missgynnas av en avtrappning av jobbskatteavdraget vid högre inkomster.

Tyvärr försenades regeringens jämställdhetsarbete av att budgeten röstades ned, men i de kommande budgetarna under mandatperioden kommer arbetet att fortsätta. I regeringsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet stakas riktningen ut. Där sägs bland annat att heltid ska bli norm på arbetsmarknaden och deltid en möjlighet. Det kommer att gynna kvinnor som i dag arbetar ofrivillig deltid.

Miljöpartiet kommer att driva på för att det feministiska perspektivet ska stärkas än mer. Vi ser flera viktiga områden för regeringen att ta itu med. En tredje reserverad månad i föräldraförsäkringen var ett viktigt steg framåt, men Miljöpartiet vill gå vidare och göra föräldraförsäkringen mer individualiserad.

Vi vill också att staten ska ta ansvar genom att inrätta en särskild jämställdhetsmyndighet med ett övergripande ansvar för att främja jämställdhet och uppfylla av de jämställdhetspolitiska målen.

Utöver att vi tacklar den ekonomiska ojämställdheten direkt så verkar vår miljöpolitik också för att öka kvinnors makt över sina liv. Miljöpartiet vill satsa på kollektivtrafik och cykelvägar i stället för nya motorvägar. Eftersom kvinnor i högre grad än män reser klimatsmart så gynnar dessa investeringar främst kvinnor.

Att ta från motorvägar och ge till kollektivtrafik, och att höja skatten för den som har hög lön för att satsa på skolan, samt att investera i bättre arbetsvillkor inom välfärden, är att med politisk styrning utveckla samhället för ökad jämställdhet.

Vi gröna vet att ett mer jämställt Sverige ökar individens frihet och samhällets utveckling. Miljöpartiet är ett feministiskt parti, och vi är stolta över att ingå i Sveriges första feministiska regering. Med bra granskning kan den regeringen nå ännu längre.

Janine Alm Ericson (MP), ekonomiskpolitisk talesperson
Annika Hirvonen (MP), jämställdhetspolitisk talesperson