shcyman nordling blanco victoria fi

Fi: Förbjud nazistisk organisering

Dela

I dag hotas yttrandefriheten, demokratin och de mänskliga rättigheterna. Människoliv såväl som Sveriges framtid står på spel. Vi måste förbjuda nazistisk organisering, skriver Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Victoria Kawesa.

I dag är det den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering.

Sverige har upprepade gånger fått kritik från FN:s rasdiskrimineringskommitté för att vi inte lever upp till våra åtaganden i konventionen om avskaffandet av rasdiskriminering. Feministiskt initiativ menar att Sverige måste lyssna till kritiken och ompröva beslutet om förbud av nazistisk organisering.

Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering instiftades till minne av massakern i Sharpville, Sydafrika, där 69 människor sköts ihjäl av polisen under protester mot apartheid.

FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering trädde i kraft 1969 och idag har majoriteten av världens länder anslutit sig till konventionen som fastställer alla människors lika rättigheter. Sverige anslöt sig till den utan reservationer och därmed har regeringen förbundit sig att skydda dessa rättigheter.

Trots det har vi fått återkommande kritik från FN:s rasdiskrimineringskommitté för att inte leva upp till våra åtaganden. Sverige får bland annat kritik för att vi inte infört förbud mot nazistiska organisationer. Enligt konventionen ska staterna förbjuda organisationer och propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, och det ska inte vara tillåtet att engagera sig i rasistiska organisationer.

Allt spridande av idéer grundade på rasöverlägensenhet eller rashat ska vara brottsligt enligt lag, konstaterar konventionens fjärde artikel. I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka.

Feministiskt initiativ delar FN:s rasdiskrimineringskommittés uppfattning och är djupt oroade över normaliseringen av rasism, nazism och fascism som eskalerat i det här landet de senaste åren. Gång på gång ser vi hur rasistiska organisationer får tillstånd att manifestera och ta över gator och torg, under skydd av hundratals poliser. Skolverket gav förra året grönt ljus för politiska partier med rötter i nazism och rasism att propagera i svenska skolor, trots att många elever uttryckte oro och rädsla.

Rasisters närvaro utgör ett allvarligt hot mot demokratin och innebär en begränsning av det offentliga rummet för alla oss som är föremål för deras hat och våld; hbtq-personer, afrosvenskar, romer, judar, muslimer, rasifierade personer men även politiska motståndare; feminister, antirasister och antifascister. Så sent som förra veckan blev en äldre man som protesterade mot att Svenskarnas parti delade ut flygblad brutalt misshandlad.

I sin senaste rapport riktar FN skarp kritik mot Sverige för alltfler hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar, och då särskilt från högerextrema politiker. FN oroas också över attackerna mot minoriteters religiösa platser och är bekymrade över ökningen av hatbrott i medierna och på internet.

Enligt SVT:s granskning anmäls omkring 15 hatbrott i Sverige varje dag. Hatbrott begås på grund av att den som blir utsatt tillhör en särskild grupp. På grund ut av att du till exempel är afrosvensk, transperson, jude eller muslim. I skolan, på bussen, i affären, på gatan och på arbetsplatser utsätts människor för allt från negativa kommentarer till skällsord och våld. Granskningen visar också att det näst intill riskfritt att begå den här typen av brott. Utredningarna läggs ner på löpande band och kunskaperna om att hatbrott grundar sig i en strukturell diskriminering och rasism, som även omfattar poliskåren och dess arbete, är försvinnande liten. Myndigheter i Sverige står i princip handfallna inför den utveckling vi ser idag.

Sverige har tidigare försvarat sig mot kritiken från FN:s kommitté om att inte förbjuda rasistisk organisering med att vi har annan lagstiftning som räcker för att motverka spridningen av nazism, fascism och rasism, nämligen lagen om hets mot folkgrupp. Feministiskt initiativ menar att det blivit alltmer uppenbart att lagen om hets mot folkgrupp är otillräcklig. Många har lyft problemet med att lagen inte tillämpas, att hatbrott blivit nedprioriterat inom polisen och att det skett en förskjutning där rasistiska yttringar som tidigare ansågs oacceptabla numera anses rumsrena. Allt detta stämmer.

Men det finns också ett annat problem. Det handlar om att lagen är för snäv, då den endast behandlar hets genom tal och skrift. Den hindrar inte nazistiska partier från att få demonstrationstillstånd eller ta sig in i parlamentariska församlingar.

I en tid när fascismen, rasismen och nazismen breder ut sig, när talmannen gör skillnad på folk och folk, när nyhetsrapporteringen kantas av attacker mot moskéer och synagogor runt om Sverige, när den rasistiska organisationen Pegida får manifestera sitt hatbudskap under fullt polispådrag, när svenska staten blir stämd för olaglig registrering av romer och när Sverigedemokraterna fortsätter slå rekord i varenda opinionsmätning, då måste vi agera!

Nazism och fascism har kommit till makten genom demokratiska val tidigare. I Tyskland ledde det till förintelsen. När rasister genom sina torgmöten och uttalanden i riksdagen försöker markera att Sverige inte är till för alla kan vi inte ge dem fritt spelrum. Vi kan inte låta historien upprepa sig.

Därför menar Feministiskt initiativ att:

 •      Sveriges riksdag i enlighet med FN:s rekommendationer behöver ompröva beslutet om förbud av nazistisk organisering.
 •      Den lagstiftning som finns ska tillämpas, vilket kräver att arbetet mot hatbrott måste få mer resurser, att polisen ska inte kunna utreda sig själva och att en oberoende part för att utreda brottsanklagelser inom kåren ska tillsättas.
 •      Rättsväsendet behöver obligatorisk utbildning i antirasism, genus och normkritik.
 •      Läroplanen måste förnyas med antirasistiska mål. Alla elever som gått ut grundskolan ska ha lärt sig att icke-diskriminering, lika rättigheter och möjligheter är grundläggande demokratiska principer. Politiska partier med rasistiska budskap har inte i skolan att göra.

Feministiskt initiativ uppmanar nu regeringen att ta FN:s kritik på allvar och vill se konkreta politiska åtgärder för att motverka den samhällsutveckling vi ser i dag. En utveckling som hotar yttrandefriheten, demokratin och de mänskliga rättigheterna och där människoliv såväl som Sveriges framtid står på spel.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ
Sissela Nordling Blanco, partiledare Feministiskt initiativ
Victoria Kawesa, styrelseledamot Feministiskt initiativ

17 kommentarer

 1. Ylva - 21 mars, 2015

  Nynazismen är minimal och deras åsikter kan man ändå inte ändra på. De är rasister och kommer alltid att vara det. Tyvärr måste man nog i stället börja diskutera den nya fascismen (islamism) och invandringsproblematiken även i Sverige. I hela Europa är migrationen ett av de största problemen just nu. Att man fokuserar på nazism visar bara hur marginell FI är. Tyvärr. Ta tag i de stora problemen i stället. Genusfrågor i förorten, t.ex. Det skulle ge mycket mer och få fler intresserade av partiet. Om ni nu är feminister, ge er på de mest patriarkaliska strukturerna i samhället.

  • Ylva - 21 mars, 2015

   Att vara emot nazism är ju knappast radikalt. De är ju i stort sett alla.

 2. Henrik Unné - 21 mars, 2015

  Nazismen var en ideology som kombinerade samtliga tre stora varianter av kollektivismen: socialismen, nationalismen och rasismen. Det var just därför som nazismen hade så stor dragningskraft på det tyska folket. Hitler fångade så manga dumskallar därför att han kastade ett omfångsrikt nät.

  Men udden hos Feministernas förslag är givetvis rasismen – inte socialismen. Men frågan är om inte socialismen (och nationalismen) är precis lika onda som rasismen? Här är några tankar om den frågan:

  http://henrik-unne.blogspot.co.uk/2009/03/socialismen-och-rasismen-vilken-ar.html

  • aa - 21 mars, 2015

   Nu är det frimarknadskapitalism det mest aktuella problemet är och de dumskallar som är blinda för att den ideologin är lika idiotisk som de exempel som plockas fram ur historieböcker.

 3. aa - 21 mars, 2015

  Vissa politiskt engagerade verkar tro att förbud är någon sorts trollstav man kan trolla bort saker man inte gillar med. Och att kalla munkavle för yttrandefrihet är ju rent absurt.

  Högernationalistiska strömningar är i många fall en reaktion på det som politiker ser som naturligt; bl a öppna gränser, invandring, nationens upplösning, bankoligarki, nyliberalism, eu och natoimperialsm.
  Om man tittar på flera europeiska länder så är grunderna de samma och eftersom de har en rationell bas så går de inte att förbjuda bort. Däremot kan man ändra politiken som leder till att folk dras till extremism.

 4. Andreas - 21 mars, 2015

  Så bra då. Du förbjuder vi samtidigt också kommunism och islamism. Den senare är ju den som står för den övervägande delen av antisemitism idag och den förra har tagit kål på flest individer…

  • aa - 21 mars, 2015

   Det är snarare västs terrorbombningar som orsakat det största antalet offer och skapat de flesta extremister.

   • Andreas - 21 mars, 2015

    Nope, sorry. Det är en lång väg kvar till antalet dödade av kommunismen…

    • aa - 21 mars, 2015

     Poängen var att ”kriget mot terrorn” just orsakar terrorism.
     När sen den då också finansieras av amerikanska allierade som saudi och till och med sverige ger flygunderstöd till al qaeda i libyen blir vi själva skyldiga till både flyktingströmmar och terrorism.
     .
     Vapnen som al qaeda ”befriade” med svenskt flygunderstöd hamnade hos boko haram.

 5. aa - 21 mars, 2015

  Och i slutändan är det fattigdom och utslagning som orsakar extremism och folk som letar efter syndabockar till sitt personligt lidande att försöka få tillbaka sin värdighet och ett socialt sammanhang.
  Samma saker som gör att folk dras till ISIS.

 6. Ursula - 21 mars, 2015

  Underligt. Här har vi en ny global fascism, islamismen, som skördar offer varje dag i hela världen. Och svenska FI vänder sitt intresse till marginella Svenskarnas Parti. Absurdare logik får man leta efter.

 7. aa - 21 mars, 2015

  Islamism utbasunerad som ”global fascism” av bushfascisterna är just det som användes som argument för terrorbombningar av hela muslimska världen och som sen just orsakar terrorism, som fd cia chefen på bin laden avdelningen påpekat.
  .
  Det orsakar också rasism hos en del av befolkningen i västländer när dessa amerikanska terrorbombningar sen skönmålas i pressen som ”humanitära insatser” och sen de oundvikliga terroristattackerna som kommer som svar på NATO agressioner påstås bero på islam.

 8. Bollen - 21 mars, 2015

  Bra! Det gör det ju ännu lättare att förbjuda radikala vänsterorganisationer också.
  Två flugor i en smäll.

  Nazism? finns det ens någon som anser sig själv vara nazist idag?

  Antisemitism är dock lättare att hitta lite överallt i vänstermedia.

  • aa - 21 mars, 2015

   Hat mot muslimer är det de flesta svenska rasister sysslar med och om dessa är är förbjudna att offentligt organisera sig eller inte hjälper inte mer än vad att förbjuda kriminella ligor gjort.
   .
   SD är inte nazister, vissa i SD ser Israelisk apartheid som förebild och fått sionistpriser och minglar med sionistiska lobbyorganisationer.
   .
   Men bara att säga sånt gör väl mig till ”antisemitist”?

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Regeringen slopar förslag om hälsoväxling

Regeringen drar tillbaka det kritiserade förslaget om hälsoväxling. »Men målsättningen att få ner sjuktalen ligger kvar och vi har ett gediget arbete kvar framför oss« säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff... 0Inga delningar

Regeringens läslov – en årsgammal Bonnierkampanj

Lovar fler platser på lärarhögskolan – trots att platser gapar tomma


Vesna Prekopic

Finns inget annat än nolltolerans mot sexuella trakasserier

Festivalsommaren är slut, skolvardagen har börjat, och med den ett nytt läsår där alla vuxna måste tänka och agera utifrån nolltolerans mot sexuella trakasserier 0Inga delningar

Lässatsningar måste ske i skolan – inte utanför

Slaget om skolan vinns inte med retorik, Löfven


Johanna Senneby

Studentbostäder – alldeles för få och alldeles för dyra

En svag ljusning syns för de studenter som behöver någonstans att bo. Men de nya lägenheterna är fortfarande för få – och dessutom alldeles för dyra, visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS). 0Inga delningar

100-procentiga löneskillnader för sommarjobbare

Tunga sossar ratar tiggeriförbud


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik