Nanna Johansson: Vägra kallas gubbslem!

Dela

Serietecknaren Nanna Johansson om att Janne Josefsson under Gräv13 blev kallad för gubbslem.

Serietecknaren Nanna Johansson har för Dagens Arenas räkning tecknat en seriestrip om programledaren Janne Josefssons eskapader på Gräv13.

53 kommentarer

 1. Elina✿ - 12 mars, 2013

  Du har gjort det igen, underbara människa. <3

 2. Layla Khairallah - 12 mars, 2013

  Bra skrivet.

 3. Henrik - 12 mars, 2013

  Haha fantastiskt!

 4. Christoffer Andersson - 12 mars, 2013

  <3

 5. Clara - 12 mars, 2013

  Guilt by association?
  Vad jag vet (rätta mig gärna) har aldrig Janne dragit några sexistiska paralleller som de du drar. Lika lite som alla kvinnor är horor är alla män sexister. Det finns faktiskt tillräckligt med riktiga ”bad guys” för att vi inte ska behöva hålla på så här.

  • Lord Benzo - 12 mars, 2013

   Janne Josefsson är ett av dom tydligaste exemplen på gubbe som dyrkar sig själv och anser sig veta bättre än allt och alla: han kan inte göra fel, eftersom han menar väl och eftersom han är ju JANNE, sveriges enda riktiga journalist, en saningens försvarare.
   Jag har sett honom stå och behandla sina underordnade som skit på Möllevångstorget i Malmö inför allt och alla när han var här och skulle prata om ”problemen” i stan – mest för att han var rädd att han skulle se konstig ut i bild. Kolla på klippen när han och Ilmar Repalu går runt i Seved och tilltalar folk som om dom vore bråkiga barn istället för att lyssna på vad folk har att säga. Han är ju där och gräver efter Sanningen, vem orkar lyssna på lite brunhyade snubbar när man redan vet vad dom tänker säga?
   Janne Josefsson är en gubbe, han kan inte bete sig normalt om han inte är i överläge.

   • Gaijin - 12 mars, 2013

    Du projicerar bara in dina förutfattade meningar i honom.
    Så en medelålders man som är strikt och krävande mot sina medarbetare är en gubbe? Medelålders kvinna som är på samma vis?

    Han må vara konfrontativ och det är inte alltid så bra, men nog fanken är han den enda skjutjärnsjournalist som finns. Kan du nämna någon som verkligen är grävande på samma vis?

  • Nisse - 12 mars, 2013

   Men, Clara, jag tror du missar poängen här. Det är inte Josephson som hängs ut, det är idén att man ska tåla förnedrande behandling efter hur man väljer att klä sig. Hon visar upp en spegelbild av hur kvinnor som klär sig utmanande sägs få skylla sig själva om de blir förnedrade (inklusive idén om att unga män agerar per automatik när de ser en kvinna som inte täckt sig tillräckligt), och att om de klagar över det ses de som gnälliga typer. Josephson är inte uthängd här, han är ett argument mot uthängning överhuvudtaget.

   • Per - 18 mars, 2013

    Tycker inte parallellen utmanande klädsel på kvinnor och kostym på män är speciellt bra, det visar mest att man inte fattat. Visst det är en slags maktklädsel i båda fallen, men skillnaden är att utmanande klädsel för kvinnor gör det svårare att bli tagen på allvar och att kostym på män OCH kvinnor gör det enklare – varför skjuta sin egen argumentation i sank på grund av feghet i hur man klär sig (kostym/kavaj är billigare än många modekläder).
    Serien ingår i en större tendens av underklass att förtrycka varandra. ”Du ska inte tro att du är nått”, klä dig som oss och ta avstånd från maktens attribut. Det är inte så man påverkar.
    Stör mig dessutom på kvinnor som klär sig utmanande i jobb, det distraherar mig. Varför djup urringning? Jag har inte skjortan uppknäppt till naveln eller halva penis utanför byxorna!
    Antingen är det medvetet och då känner jag mig utsatt för ett spel jag inte inbjudet till eller är det omedvetet och då är det inkompetens. I båda fallen är det oseriöst och motverkande att bli tagen på allvar.

  • Clara - 12 mars, 2013

   Fair enough, med den bakgrunden tycker jag att han kan ta att få agera illustration :D

 6. L - 12 mars, 2013

  Åh jag skrattar så att jag gråter!

 7. HAHAH fan va grym!

 8. LKDF - 12 mars, 2013

  … så länge kvinnor är ok med att kallas fittslem så…

  • Andreas - 12 mars, 2013

   Att vända på steken är ju ett sätt att göra det tydligt hur någon, eller några, som är utsatta kan tänkas ta det. Att börja kalla respektlösa och sexistiska gubbar för gubbslem kan ju likställas med att kalla feministiska kvinnor för feministfittor eller tjejer i allmänhet för slampor.

   Jag hoppas, även om jag tror det är osannolikt, att gubbarna är lika obekväma med att börja bli kallade gubbslem som kvinnor är att bli kallade slampor och feministfittor.

   http://www.youtube.com/watch?v=aZ1Ts3Mcpkw

   • maxi - 24 mars, 2013

    jag förstår inte riktigt andreas… du säger alltså att när tjejerna stod i publiken och skrek gubbslem åt janne så hade det varit ungefär som att ett gäng killar hade stått och skrikit i publiken åt maria svealand att hon var en hora. så långt är jag med. och youtubefilmen håller jag också helt med om.

    men två fel gör inte ett rätt. att maria svealand får utstå diverse sexistiska påhopp legitimerar inte på något sätt att folk står och skriker gubbslem åt janne josefsson.

  • alaj - 12 mars, 2013

   Hon är enligt min mening en konstnär och skall därmed ta ut svängarna ordentligt och inte vara politiskt korrekt, utan tvärtom. Ta det hela med ”glimten i ögat” Kolla in hennes blogg så kanske du byter perspektiv.
   http://nojesguiden.se/nannajohansson

 9. Gustav M - 12 mars, 2013

  Ljudbangen när poängen passerar över huvudet på folk är öronbedövande. Nanna TACK igen

  • Gaijin - 12 mars, 2013

   Om poängen är den jag tror att den är, dvs att det är motsvarande vad som sker då kvinnor som ”tar plats” kallas för ”våt ängsmark” och att det alltså förekommer ett hycklande där den ena parten får acceptera det medan den andra inte gör det, så är det inte alls så kul.
   Om det däremot är skruvat ett extra varv och kritiserar såväl kvinnor som män som tar åt sig av att bli kallade ”våt ängsmark” eller ”encelliga alger” så är det i alla fall roligt på ett metaaktigt sätt. Men fortfarande inte ens på fnissnivå…

   • Andreas - 13 mars, 2013

    Gajin: Poängen är bland annat att kvinnor kan bli kallade för, och utpekade som, horor pga hur de är klädda.

    • Jajajaja - 13 mars, 2013

     Ja. Det är inte rätt att bli kallad efter sitt utseende. Varför är detta då okej?

  • Björn - 12 mars, 2013

   Mirjamnsdotter ville försvara ”offret” Sveland och tog till det gamla vanliga tillhygget när man inte har något vettigt att komma med. Sedan hakar Nanna på med en tydlig men menlös seriestrip och det hela avslutas av att PK-nissar garvar läppen av sig eftersom hån mot en man ju helt enkelt måste vara roligt. Det är en rätt sorglustig historia :)

   • Gaijin - 12 mars, 2013

    Jag tror faktiskt inte att Josefsson bryr sig om vad han blir kallad. Kanske han ser det så att det att han kallas för något är en bekräftelse på att han träffat en öm punkt. Detta istället för att ömkligt lägga sig i fosterställning.

 10. Axel - 12 mars, 2013

  ÄLSKAR <3

 11. Jenny Jägerfeld - 12 mars, 2013

  Funderar på en bokidé med titeln: ”Vi som aldrig sa Gubbslem”.

 12. Krisrtian J - 12 mars, 2013

  Som serieruta är den helbra. Lite träffsäkra pilar ät flera håll. Det gillar jag. Jag har visserligen varken kavaj skjorta eller slips men jag är säkert ett ”slem” (bär det med stolthet!! :-)

  Finns det seriebok att på tag på? (Är serieläsare sedan 60-talet!)

 13. Mikusagi - 12 mars, 2013

  Nanna, du gör så bra grejer!

 14. alaj - 12 mars, 2013

  Jag är mycket kritisk till extremfeminister och deras sätt att fara fram och även därmed upprörd över deras användande av ordet gubbslem i sexistisk mening. Men om Nanne Johansson och hennes tolkning av det inträffade vill jag bara säga underbart. Vill du skratta gott och länge, gå till hennes blogg http://nojesguiden.se/nannajohansson
  Hon är så underbart kreativ och ger ett härligt perspektiv på händelser och fenomen!
  Tack Nanne!

 15. Sara - 12 mars, 2013

  Varför göra något som är lika illa? Varför inte förgå med gott exempel och vara trevlig mot folk? Eller neutral om det är svårt att vara trevlig?

 16. Ogami Itto - 12 mars, 2013

  Men efter vad jag förstått av alla efterkonstruktioner och efterföljande intervjuer av denna kvasihändelse som ingen normal människa bryr sig om, var ju inte Janne speciellt upprörd över epitetet ”gubbslem”.

  – Om jag är feminist?! Självklart lilla gumman!

 17. Erik S - 12 mars, 2013

  Så att kalla någon som råkar bära kavaj, skjorta eller slips för ”gubbslem” har plötsligt blivit ”oberoende”, ”radikalt” eller möjligen ”progressivt”?

 18. Elin - 12 mars, 2013

  Jag älskar dig

 19. Daniel - 12 mars, 2013

  Börjar inte den här semantiska pajkastningen bli lite väl gammal? Sandlådan ringde och ville ha tillbaka sina 2-fel-gör-1-rätt. Känns bara som billiga ryggdunkarcirclejerkfeminzaikulturmarxantisvenskblablabla poäng. Orka inte föra debatten vidare och skapa en bredare begreppsfront som inkluderar snarare än exkluderar i den normativa etikdebatten.

  Men jag antar att man inte får lika mycket uppmärksamhet och site views av att vara saklig. Jag menar, gud förbjude att en satiriker faktiskt skulle ta en opponerande ställning mot hela debatten i sig. Det här är bara tråkigt. Kan inte ni feminazis och Svenskvänner gå och slåss i en lada själva eller nått så kan vi andra kan prata som vuxna.

 20. Hen-rik - 12 mars, 2013

  Wuuuuuääää näääääthat…

 21. Hen-rik - 12 mars, 2013

  Föreläsning 1 i hen-logik.

  1 Det finns män, hemska män som är dumma mot kvinnor.
  2 Janne är en man.
  3 Janne får kallas för gubbslem, vid invändningar gå till punkt 1.

 22. Gunnel Gomér - 12 mars, 2013

  Fastän allt började visst med att Täppas Fogelberg kallade sig själv för ”gubbslem”. Att han visade sig vara det också…det sörjer jag verkligen :-(

 23. Eva-Britt - 12 mars, 2013

  Det här måste vara den sämsta serieteckningen jag sett. Det är ju bara inklippta och retuscherade bilder! Den här generationen verkar ha blivit fördärvad av alla kattbilder med tillhörande text på internet. LÄR ER MÅLA/ILLUSTRERA/RITA på era datormaskiner!

  Budskapet i sig är väl helt OK.

  • Tomas - 2 september, 2013

   Jag vill inte vara den som kastar ballonger i nålhus, men heter det inte ”datamaskiner”?
   (Dvs maskiner som bearbetar data. ”Dator” är ju ett kortare ord för datamaskin)

   …om man nu skall sitta och störa sig på saker. :P

 24. enligt O - 13 mars, 2013

  Tack för dagens skratt!

 25. Miss Mary - 14 mars, 2013

  Skitbra!

 26. Emma - 14 mars, 2013

  Du är ju så JÄVLA BRA.

 27. Hanna - 14 mars, 2013

  Jag är riktigt förvånad över kommentarsfältet. Kul seriestrip!

 28. Sofia J - 14 mars, 2013

  Helt rätt! Hata alla jävla män… !

  Sen kommer de väl och gnäller om näthat också, men det struntar jag i… det får de tåla… ;)

 29. Maria L - 16 mars, 2013

  Så bra! Tack!

 30. Conlon - 18 mars, 2013

  Hur var det han uttryckte det, Horace? ; ”Tyskland är som Sverige, fast för vuxna…..”

  http://polytempik.blogspot.se/

 31. Johan - 27 mars, 2013

  Synd att många här i sin jakt på ”vi mot dem” misstar poängen i strippen och tolkar detta som att Nanna hyllar den specifika händelsen som används för att illustrera just denna parallell – utmanande klädd – lösaktig (skyll dig själv i rätten). Denna samhällssyn är lika felaktig och befängd som den Nanna målar upp i jämförelse;
  skjorta+kavaj == sexist

  ~
  Tänk om det vore så i rättssalen istället? De frågar mannen – hur var du klädd natten då du anklagats för våldtäkt – jaha, skjorta + kavaj och till och med slips? Jodå, det är tydligt att du hade för avsikt att våldta den natten om du var klädd så… (fast troligen skulle det bara vändas mot offret i alla fall som borde veta bättre än att bjuda hem någon klädd så)

 32. Oscaer Pall - 2 april, 2013

  Är alla socialister och vänstern gubbhatare numera (vita män)?
  Jag tycker inte om feminister längre eller sånt längre, de är hemska och hoppas de åker till blåkulla istället!
  Jag kommer att ändra mig från att ha röstat på sossarna till SD i nästa val 2014.
  Så det så!

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons
  pengaropolitik