Nanna Johansson: Vägra kallas gubbslem!

Dela

Serietecknaren Nanna Johansson om att Janne Josefsson under Gräv13 blev kallad för gubbslem.

Serietecknaren Nanna Johansson har för Dagens Arenas räkning tecknat en seriestrip om programledaren Janne Josefssons eskapader på Gräv13.

53 kommentarer

 1. Elina✿ - 12 mars, 2013

  Du har gjort det igen, underbara människa. <3

 2. Layla Khairallah - 12 mars, 2013

  Bra skrivet.

 3. Henrik - 12 mars, 2013

  Haha fantastiskt!

 4. Christoffer Andersson - 12 mars, 2013

  <3

 5. Clara - 12 mars, 2013

  Guilt by association?
  Vad jag vet (rätta mig gärna) har aldrig Janne dragit några sexistiska paralleller som de du drar. Lika lite som alla kvinnor är horor är alla män sexister. Det finns faktiskt tillräckligt med riktiga ”bad guys” för att vi inte ska behöva hålla på så här.

  • Lord Benzo - 12 mars, 2013

   Janne Josefsson är ett av dom tydligaste exemplen på gubbe som dyrkar sig själv och anser sig veta bättre än allt och alla: han kan inte göra fel, eftersom han menar väl och eftersom han är ju JANNE, sveriges enda riktiga journalist, en saningens försvarare.
   Jag har sett honom stå och behandla sina underordnade som skit på Möllevångstorget i Malmö inför allt och alla när han var här och skulle prata om ”problemen” i stan – mest för att han var rädd att han skulle se konstig ut i bild. Kolla på klippen när han och Ilmar Repalu går runt i Seved och tilltalar folk som om dom vore bråkiga barn istället för att lyssna på vad folk har att säga. Han är ju där och gräver efter Sanningen, vem orkar lyssna på lite brunhyade snubbar när man redan vet vad dom tänker säga?
   Janne Josefsson är en gubbe, han kan inte bete sig normalt om han inte är i överläge.

   • Gaijin - 12 mars, 2013

    Du projicerar bara in dina förutfattade meningar i honom.
    Så en medelålders man som är strikt och krävande mot sina medarbetare är en gubbe? Medelålders kvinna som är på samma vis?

    Han må vara konfrontativ och det är inte alltid så bra, men nog fanken är han den enda skjutjärnsjournalist som finns. Kan du nämna någon som verkligen är grävande på samma vis?

  • Nisse - 12 mars, 2013

   Men, Clara, jag tror du missar poängen här. Det är inte Josephson som hängs ut, det är idén att man ska tåla förnedrande behandling efter hur man väljer att klä sig. Hon visar upp en spegelbild av hur kvinnor som klär sig utmanande sägs få skylla sig själva om de blir förnedrade (inklusive idén om att unga män agerar per automatik när de ser en kvinna som inte täckt sig tillräckligt), och att om de klagar över det ses de som gnälliga typer. Josephson är inte uthängd här, han är ett argument mot uthängning överhuvudtaget.

   • Per - 18 mars, 2013

    Tycker inte parallellen utmanande klädsel på kvinnor och kostym på män är speciellt bra, det visar mest att man inte fattat. Visst det är en slags maktklädsel i båda fallen, men skillnaden är att utmanande klädsel för kvinnor gör det svårare att bli tagen på allvar och att kostym på män OCH kvinnor gör det enklare – varför skjuta sin egen argumentation i sank på grund av feghet i hur man klär sig (kostym/kavaj är billigare än många modekläder).
    Serien ingår i en större tendens av underklass att förtrycka varandra. ”Du ska inte tro att du är nått”, klä dig som oss och ta avstånd från maktens attribut. Det är inte så man påverkar.
    Stör mig dessutom på kvinnor som klär sig utmanande i jobb, det distraherar mig. Varför djup urringning? Jag har inte skjortan uppknäppt till naveln eller halva penis utanför byxorna!
    Antingen är det medvetet och då känner jag mig utsatt för ett spel jag inte inbjudet till eller är det omedvetet och då är det inkompetens. I båda fallen är det oseriöst och motverkande att bli tagen på allvar.

  • Clara - 12 mars, 2013

   Fair enough, med den bakgrunden tycker jag att han kan ta att få agera illustration :D

 6. L - 12 mars, 2013

  Åh jag skrattar så att jag gråter!

 7. HAHAH fan va grym!

 8. LKDF - 12 mars, 2013

  … så länge kvinnor är ok med att kallas fittslem så…

  • Andreas - 12 mars, 2013

   Att vända på steken är ju ett sätt att göra det tydligt hur någon, eller några, som är utsatta kan tänkas ta det. Att börja kalla respektlösa och sexistiska gubbar för gubbslem kan ju likställas med att kalla feministiska kvinnor för feministfittor eller tjejer i allmänhet för slampor.

   Jag hoppas, även om jag tror det är osannolikt, att gubbarna är lika obekväma med att börja bli kallade gubbslem som kvinnor är att bli kallade slampor och feministfittor.

   http://www.youtube.com/watch?v=aZ1Ts3Mcpkw

   • maxi - 24 mars, 2013

    jag förstår inte riktigt andreas… du säger alltså att när tjejerna stod i publiken och skrek gubbslem åt janne så hade det varit ungefär som att ett gäng killar hade stått och skrikit i publiken åt maria svealand att hon var en hora. så långt är jag med. och youtubefilmen håller jag också helt med om.

    men två fel gör inte ett rätt. att maria svealand får utstå diverse sexistiska påhopp legitimerar inte på något sätt att folk står och skriker gubbslem åt janne josefsson.

  • alaj - 12 mars, 2013

   Hon är enligt min mening en konstnär och skall därmed ta ut svängarna ordentligt och inte vara politiskt korrekt, utan tvärtom. Ta det hela med ”glimten i ögat” Kolla in hennes blogg så kanske du byter perspektiv.
   http://nojesguiden.se/nannajohansson

 9. Gustav M - 12 mars, 2013

  Ljudbangen när poängen passerar över huvudet på folk är öronbedövande. Nanna TACK igen

  • Gaijin - 12 mars, 2013

   Om poängen är den jag tror att den är, dvs att det är motsvarande vad som sker då kvinnor som ”tar plats” kallas för ”våt ängsmark” och att det alltså förekommer ett hycklande där den ena parten får acceptera det medan den andra inte gör det, så är det inte alls så kul.
   Om det däremot är skruvat ett extra varv och kritiserar såväl kvinnor som män som tar åt sig av att bli kallade ”våt ängsmark” eller ”encelliga alger” så är det i alla fall roligt på ett metaaktigt sätt. Men fortfarande inte ens på fnissnivå…

   • Andreas - 13 mars, 2013

    Gajin: Poängen är bland annat att kvinnor kan bli kallade för, och utpekade som, horor pga hur de är klädda.

    • Jajajaja - 13 mars, 2013

     Ja. Det är inte rätt att bli kallad efter sitt utseende. Varför är detta då okej?

  • Björn - 12 mars, 2013

   Mirjamnsdotter ville försvara ”offret” Sveland och tog till det gamla vanliga tillhygget när man inte har något vettigt att komma med. Sedan hakar Nanna på med en tydlig men menlös seriestrip och det hela avslutas av att PK-nissar garvar läppen av sig eftersom hån mot en man ju helt enkelt måste vara roligt. Det är en rätt sorglustig historia :)

   • Gaijin - 12 mars, 2013

    Jag tror faktiskt inte att Josefsson bryr sig om vad han blir kallad. Kanske han ser det så att det att han kallas för något är en bekräftelse på att han träffat en öm punkt. Detta istället för att ömkligt lägga sig i fosterställning.

 10. Axel - 12 mars, 2013

  ÄLSKAR <3

 11. Jenny Jägerfeld - 12 mars, 2013

  Funderar på en bokidé med titeln: ”Vi som aldrig sa Gubbslem”.

 12. Krisrtian J - 12 mars, 2013

  Som serieruta är den helbra. Lite träffsäkra pilar ät flera håll. Det gillar jag. Jag har visserligen varken kavaj skjorta eller slips men jag är säkert ett ”slem” (bär det med stolthet!! :-)

  Finns det seriebok att på tag på? (Är serieläsare sedan 60-talet!)

 13. Mikusagi - 12 mars, 2013

  Nanna, du gör så bra grejer!

 14. alaj - 12 mars, 2013

  Jag är mycket kritisk till extremfeminister och deras sätt att fara fram och även därmed upprörd över deras användande av ordet gubbslem i sexistisk mening. Men om Nanne Johansson och hennes tolkning av det inträffade vill jag bara säga underbart. Vill du skratta gott och länge, gå till hennes blogg http://nojesguiden.se/nannajohansson
  Hon är så underbart kreativ och ger ett härligt perspektiv på händelser och fenomen!
  Tack Nanne!

 15. Sara - 12 mars, 2013

  Varför göra något som är lika illa? Varför inte förgå med gott exempel och vara trevlig mot folk? Eller neutral om det är svårt att vara trevlig?

 16. Ogami Itto - 12 mars, 2013

  Men efter vad jag förstått av alla efterkonstruktioner och efterföljande intervjuer av denna kvasihändelse som ingen normal människa bryr sig om, var ju inte Janne speciellt upprörd över epitetet ”gubbslem”.

  – Om jag är feminist?! Självklart lilla gumman!

 17. Erik S - 12 mars, 2013

  Så att kalla någon som råkar bära kavaj, skjorta eller slips för ”gubbslem” har plötsligt blivit ”oberoende”, ”radikalt” eller möjligen ”progressivt”?

 18. Elin - 12 mars, 2013

  Jag älskar dig

 19. Daniel - 12 mars, 2013

  Börjar inte den här semantiska pajkastningen bli lite väl gammal? Sandlådan ringde och ville ha tillbaka sina 2-fel-gör-1-rätt. Känns bara som billiga ryggdunkarcirclejerkfeminzaikulturmarxantisvenskblablabla poäng. Orka inte föra debatten vidare och skapa en bredare begreppsfront som inkluderar snarare än exkluderar i den normativa etikdebatten.

  Men jag antar att man inte får lika mycket uppmärksamhet och site views av att vara saklig. Jag menar, gud förbjude att en satiriker faktiskt skulle ta en opponerande ställning mot hela debatten i sig. Det här är bara tråkigt. Kan inte ni feminazis och Svenskvänner gå och slåss i en lada själva eller nått så kan vi andra kan prata som vuxna.

 20. Hen-rik - 12 mars, 2013

  Wuuuuuääää näääääthat…

 21. Hen-rik - 12 mars, 2013

  Föreläsning 1 i hen-logik.

  1 Det finns män, hemska män som är dumma mot kvinnor.
  2 Janne är en man.
  3 Janne får kallas för gubbslem, vid invändningar gå till punkt 1.

 22. Gunnel Gomér - 12 mars, 2013

  Fastän allt började visst med att Täppas Fogelberg kallade sig själv för ”gubbslem”. Att han visade sig vara det också…det sörjer jag verkligen :-(

 23. Eva-Britt - 12 mars, 2013

  Det här måste vara den sämsta serieteckningen jag sett. Det är ju bara inklippta och retuscherade bilder! Den här generationen verkar ha blivit fördärvad av alla kattbilder med tillhörande text på internet. LÄR ER MÅLA/ILLUSTRERA/RITA på era datormaskiner!

  Budskapet i sig är väl helt OK.

  • Tomas - 2 september, 2013

   Jag vill inte vara den som kastar ballonger i nålhus, men heter det inte ”datamaskiner”?
   (Dvs maskiner som bearbetar data. ”Dator” är ju ett kortare ord för datamaskin)

   …om man nu skall sitta och störa sig på saker. :P

 24. enligt O - 13 mars, 2013

  Tack för dagens skratt!

 25. Miss Mary - 14 mars, 2013

  Skitbra!

 26. Emma - 14 mars, 2013

  Du är ju så JÄVLA BRA.

 27. Hanna - 14 mars, 2013

  Jag är riktigt förvånad över kommentarsfältet. Kul seriestrip!

 28. Sofia J - 14 mars, 2013

  Helt rätt! Hata alla jävla män… !

  Sen kommer de väl och gnäller om näthat också, men det struntar jag i… det får de tåla… ;)

 29. Maria L - 16 mars, 2013

  Så bra! Tack!

 30. Conlon - 18 mars, 2013

  Hur var det han uttryckte det, Horace? ; ”Tyskland är som Sverige, fast för vuxna…..”

  http://polytempik.blogspot.se/

 31. Johan - 27 mars, 2013

  Synd att många här i sin jakt på ”vi mot dem” misstar poängen i strippen och tolkar detta som att Nanna hyllar den specifika händelsen som används för att illustrera just denna parallell – utmanande klädd – lösaktig (skyll dig själv i rätten). Denna samhällssyn är lika felaktig och befängd som den Nanna målar upp i jämförelse;
  skjorta+kavaj == sexist

  ~
  Tänk om det vore så i rättssalen istället? De frågar mannen – hur var du klädd natten då du anklagats för våldtäkt – jaha, skjorta + kavaj och till och med slips? Jodå, det är tydligt att du hade för avsikt att våldta den natten om du var klädd så… (fast troligen skulle det bara vändas mot offret i alla fall som borde veta bättre än att bjuda hem någon klädd så)

 32. Oscaer Pall - 2 april, 2013

  Är alla socialister och vänstern gubbhatare numera (vita män)?
  Jag tycker inte om feminister längre eller sånt längre, de är hemska och hoppas de åker till blåkulla istället!
  Jag kommer att ändra mig från att ha röstat på sossarna till SD i nästa val 2014.
  Så det så!

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Johanna Senneby

»En stram budget«

24 miljarder kronor har finansminister Magdalena Andersson att spendera under förhandlingarna om höstbudgeten som nu inleds på Harpsund. 0Inga delningar

Visa vad ni går för, S!

LO sågar Timbros förslag om arbetskraftsinvandring


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev