Bild: Åklagarmyndigheten

32 personer åtalas för miljonbedrägeri mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen i en av de största rättegångarna någonsin i Sverige.

Samtliga åtalade är kopplade till hemtjänstföretaget Jome i Södertälje. Enligt åtalet har företaget lurat biståndshandläggare att bevilja hemtjänst för personer som inte har rätt till det. Sedan har företaget tagit betalt av kommunen utan att insatserna utförts.

Enligt åklagaren har flera brukare visat sig vara betydligt friskare och mindre vårdkrävande än vad som uppgivits. Personer som sagts ha svårt att ta sig fram själva har i flera fall kört bil och till exempel uppsökt läkare på egen hand, i något fall även rest utomlands utan sällskap.

Andra har enligt åtalet tagit emot ett månatligt bidrag från hemtjänstföretaget för att posera som brukare, men i själva verket klarat sig själva.

Åklagaren menar också att företaget lurat till sig nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen. vilket innebär att företaget fått cirka 63 procent av lönen betald med skattepengar. Och då har det handlat om månadslöner på i sammanhanget mycket höga belopp.
– Vi har kunnat se löner för outbildad personal på 40 000 kronor i månaden, säger Johan Thornberg chef för polisens spaningsgrupp till Dagens nyheter.

I flera fall har dessutom redan anställda i strid mot reglerna beviljats nystartsjobb av Arbetsförmedlingen, trots att kravet är att personen ska ha varit arbetslös i minst ett år.
– Företaget har omdaterat anställningsavtalen för att Arbetsförmedlingen skulle bevilja nystartsjobb, säger Johan Thornberg.

Enligt åklagaren rör det sig om systemhotande brottlighet.
– I och med att det riktar sig mot våra välfärdssystem så är det systemhotande brottslighet. Det är ju skattepengar som finansierar det här, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson till Kommunalarbetaren.