70 000 fler är sjukskrivna i dag jämfört med för fyra år sedan. Antalet sjukskrivningar har ökat med 80 procent den senaste mandatperioden. Samtidigt har 86 000 utförsäkrats sedan regeringens ändrade sjukförsäkringsregler infördes.

Det är för dessa människor som vi behöver en sjukförsäkring värd namnet. Liksom för alla oss som någon gång under livet kommer bli svårt sjuka. Vill vi mötas av trygghet? Kunna kämpa för vår överlevnad utan att också känna skräcken för att vår ekonomi inte går ihop? Eller ska vi acceptera att människor fattiggörs när de samtidigt kämpar mot cancer?

Om det skriver också LO:s andre vice ordförande i dag på SVT Opinion:

”Den som redan innan en längre sjukskrivning lever med otrygga anställningsförhållanden och/eller påtvingad deltid, hamnar i en fullständigt ohållbar situation. Det här är inte värdigt ett rikt samhälle.”

I augusti intervjuade vi Ingela Edlund. Hon sätter i intervjun fingret på exakt varför vi måste ha en fungerande sjukförsäkring:

“Hela allianspolitiken går ut på att det är individens fel. Att man är sjuk eller att man är arbetslös. Vi måste se att så är det inte. Det är tillräckligt många som är sjuka – kanske framför allt i cancer – som går runt och funderar på om det är något de skulle ha gjort i sina liv för att inte bli sjuka. Har jag ätit för mycket? Har jag druckit för mycket? Har jag inte motionerat tillräckligt? Det blir en dubbel skuldbeläggning. ‘Nu kan jag inte ens komma tillbaka till jobbet efter att jag är färdigbehandlad. Är det mitt fel? Det också?'”

Nu är det inte ens en vecka kvar till valet. Utgången är långt ifrån given. Vill du ha en sjukförsäkring värd namnet är det knappast sittande regering du ska rösta på.

I eftermiddag mellan klockan 16 och 17 finns möjlighet att diskutera sjukförsäkringen direkt med Ingela Edlund här >>