Källa: Europaportalen
Källa: Europaportalen

Det är inte lätt att rösta rätt i Europaparlamentet. Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt toppar den svenska feltryckarligan.

Det är inte lätt att rösta rätt i Europaparlamentet. Vid nästan varje omröstning är det någon parlamentariker som trycker på fel knapp, visar en kartläggning av Europaportalen.

I parlamentet kan politikerna korrigera sina röster i efterhand, dock utan att det förändrar det slutgiltiga omröstningsresultatet.

Dagens Arena har tidigare skrivit om hur KD:s parlamentariker Lars Adaktusson tryckte på fel knapp i en omröstning gällande HBTQI-personers rättigheter. Men det är inte »Håret« Adaktusson som toppar den svenska feltryckarligan, utan det moderata »Håret« Corazza Bildt.

Källa: Europaportalen
Källa: Europaportalen

Hon tryckte på fel knapp hela 49 gånger under den kartlagda årsperioden – långt över snittet på 6,7 feltryckningar per parlamentariker. Liberalernas Cecilia Wikström, som tillsammans med Miljöpartiets Peter Eriksson har gjort minst antal efterkorrigeringar, är förvånad.

– Det verkar lite mycket. Så många gånger kan man inte ha råkat trycka fel, säger hon till Europaportalen.

Generellt ligger de svenska parlamentarikerna högt på feltryckarlistan, eller så är de bara ovanligt måna om att korrigera sina röster i efterhand. Endast fransoserna ändrade sina röster oftare, i snitt 24 gånger per parlamentariker. Motsvarande siffra för svenskarna var 12 gånger.

Allra flest efterkorrigeringar gjorde franska extremhögern Nationella fronten med närmare tusen ändringar.