Miljöpartiet ångrar det bittert. Hybris kostar. Vad som blev storslam i EU-valet förvandlades på mindre än fyra månader till ett bottennapp. Nu svider såren. Hybrisen verkar däremot ha hittat ett nytt parti.

Sverigedemokraterna tar av allt att bedöma för givet att ett extraval självklart kommer bli en framgång för partiet. Det finns anledning att tänka om.

Vad som inleddes med att SD skulle rösta för den budget som var ”bäst för Sverige” har fastnat i ett navelskådande ”vi hatar Miljöpartiet”. Partiets gräsrötter må stötta detta. Men det är naivt i överkant att tro att de som proteströstat på partiet är ens i närheten av samma hängivenhet i hatet mot det gröna partiet.

Föreställ er själva bygga en valkampanj på det. Vi tyckte …eh… det svar en smart idé att …eh… utlösa ett politiskt kaos … FÖR DE ÄR JU EXTREMISTER!!

Nja. Det är svårt att se hur SD skulle kunna lyckas bygga något större engagemang på det.

Partiets ledning tar en stor risk med att rösta ned budgeten. I ett annars toppstyrt parti – och med partiledaren sjukskriven – får gräsrötterna plötsligt inflytande över politiken. Varför skulle de sedan sätta sig ned i båten?

Partiet kan mycket väl komma att få interna stridigheter. Hur tungt kommer Åkessons nolltolerans mot rasism att väga nu? Hur mycket längre än partiledningen är gräsrötterna beredda att gå när det kommer till abortmotstånd, homofobi och islamofobi? Och vad kommer det att innebära för det mer långsiktiga planen att bli ett etablerat och trovärdigt borgerligt parti? Kanske tas här och nu partiets första steg mot splittring.

SD:s ledning borde möjligtvis ta en titt på de nya grupper som röstat på partiet. Förutom invandring var de två viktigaste frågorna för partiets väljare pensioner och äldreomsorg. Det är två punkter där regeringens och alliansens budget har tydliga skillnader.

Om partiet nu bestämmer sig för att det är värt att slänga politiken överbord för att ge MP ett tjuvnyp får man också vara beredd på att det gör folk förbannade. De får ju för guds skull mer av sådant som satsningar på äldre med sittande regering.

Hybris är farligt. Hörde jag svekdebatt?