Bild: Johnny Söderberg/Flickr.
Bild: Johnny Söderberg/Flickr.

Mer än 300 nazister demonstrerar i dag i Borlänge. Men Borlängeborna låter dem inte stå oemotsagda. 

Minnena från Jönköping 2014 är starka. Även om jag inte var på plats när kyrkklockorna ringde för att varna för fara när nazisterna demonstrerade i staden, kan jag fortfarande höra de klämtande klockorna som Sveriges radio sände.

I dag demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Borlänge. NMR är en nazistisk organisation, som enligt Expo »propagerar klassiska antisemitiska konspirationsteorier om en påstådd dold judisk makt som kontrollerar och styr banker, politiker och medier«. Nazisterna demonstrerar i dag under parollen »Kamp mot storfinans och folkförrädare«. »Storfinanserna« är en del av den konspirationsteori som NMR bygger sin ideologi på, och syftar just till teorin att judar styr bankerna.

NMR har en våldsam historia bakom sig. Bland annat stod de bakom våldet mot en anti-rasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Organisationen stod även bakom misshandeln på nuvarande riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) 2012.

Nazisterna har dragit runt 300 personer till sin demonstration. Men Borlänge har mobiliserat. Dels pågår en motdemonstration arrangerad av nätverket Dalarna mot Rasism. Under parollen Nazister mot rasism har även Borlängeborna samlat in pengar. För varje meter som nazisttåget går, doneras tio kronor till Ensamkommandes förbund.

Det är minst sagt otäckt att nazister demonstrerar på våra gator. Symboliken i att demonstrera på Första maj, arbetarrörelsens dag, ska heller inte underskattas. En uttalad ambition från NMR med dagens demonstration är just att bli mer folkliga och rumsrena. Hur det ska gå till för en organisation som bygger sin ideologi på antidemokrati och våld är svårt att förstå.

I Hagakyrkan i Borlänge ringde klockorna i dag en extra gång för att markera att kyrkan står upp för människors lika värde, likt i Jönköping för två år sedan. Förhoppningen är att en kyrkas klockor aldrig mer ska behöva ringa för att varna för nazister på våra gator, men så länge det finns nazister på våra gator är varje motaktion viktig.