”Carema: Äldreguiden ett dåligt verktyg” var en av rubrikerna i Rapport i går. SVT har granskat tio av Caremas äldreboenden som uppmärksammats för vanvård. Trots detta har nästan alla boenden samtidigt fått bra betyg av Socialstyrelsen i deras öppna jämförelse ”Äldreguiden”. Guiden är det enda nationella jämförelsen som finns att tillgå för att jämföra olika äldreboenden.

Slutsats? Idén att människor ska ”rösta med fötterna” och aktivt välja bort äldreboenden som har dåligt kvalité förutsätter att människor har korrekt och fullstädning information. Så funkar det alldeles uppenbart inte i verkligheten.

För Dagens Arenas läsare kommer detta förstås inte som en överraskning. Som Mikael Färnbo konstaterade i sin granskning förra veckan är den information som finns tillgänglig, både vad gäller äldreboenden och vårdcentraler, mycket bristfällig. Ofta kommer den direkt från cheferna. Läs om ”valfrihetsmyten”, och om att äldre är mindre nöjda i kommuner med kundval.

I morse kunde den som rattade in P1 även höra ett reportage från Kambodja, där hundratals fall av svimningar i landets textilfabriker – däribland underleverantörer till svenska H&M – till slut fått myndigheterna att agera.

Också detta är något som Dagens Arena skrivit om tidigare under året. Läs om strejken som utbröt när en H&M-leverantör sparkade fackliga, och hur en rapport beställd av H&M förklarar massvimningar med ”masshysteri”.

Har du några tankar, idéer eller tips på vad Dagens Arena borde skriva om? Tveka inte att maila eller ringa till oss på redaktionen!

Vill du lämna över känsliga uppgifter till oss, läs först igenom våra tips på hur du kan skydda din kommunikation.