Mike Enocksson

Han är den skånske lokalpolitikern som gjort en resa i motsatt riktning jämfört med många skånska väljare genom att byta från SD till S. Men även socialdemokratin har stora brister, menar Mike Enocksson, som spår att partiet går mot sönderfall om inget händer.

I det senaste avsnittet av Dagens Arenas intervjupodd är statsvetaren Mike Enocksson gäst. Han är även aktiv för Socialdemokraterna i Ystad, men har en annorlunda bakgrund än många av sina partikamrater. Under några år i slutet av sin tonårstid var han nämligen aktiv sverigedemokrat.

– Jag var en tonårskille som var rätt arg, och vilsen som person. Och som kände att där kunde det kanaliseras genom den typen av åsikter. Det handlade om inre personliga problem som fick utlopp genom hat och frustration.

Med sin bakgrund kan han lätt se hur SD skördat såna framgångar i Skåne.

-Jag kan förstå hur vanliga människor resonerar, tror jag. Men jag kan också förstå den djupare ideologiska biten, eftersom den intresserade mig främst. Den politiska filosofin mer än aktivismen. Jag kan nog känna igen mig på båda sidorna.

– Hade jag fortsatt, det är ju ett parti som det är väldigt lätt att klättra i, och haft starka ambitioner är det inte omöjligt att jag suttit i riksdagen för SD idag. Och det hade ju varit ett helt annat liv än det jag lever idag. Vilket en del har påpekat. Men jag sitter hellre i kommunfullmäktige i Ystad för S än i riksdagen för SD.

Vad fick honom då att lämna SD?

– Det var vissa sakfrågor i partiet som jag inte alls höll med om. Som synen på kristendomen, att de vill bevara kristna värderingar. Jag var rätt radikal ateist på den tiden. Men också att de i grunden hade rätt borgerliga värderingar när det kom till ekonomisk politik.

Mike Enocksson gick med i Socialdemokraterna 2012, och har sedan flera år en rad uppdrag på lokal nivå i Ystad. Men han har även engagerat sig i socialdemokratisk idédebatt, och skrivit och själv gett ut en bok, Kampen om Sverige, om socialdemokratisk välfärdspolitik och vridningen mot en mer liberal hållning. Han är även starkt kritisk till dagens socialdemokrati, som han menar har en stor åsiktsskillnad mellan gräsrötter och politisk ledning.

– Det känns som vattentäta skott mellan dessa två nivåer, och om vi inte får en partiledning som är villig att tänka i nya banor kommer detta politiska projekt förr eller senare gå under.

Han menar att det krävs stora förändringar kring vilka som leder partiet, men har ingen större tilltro till det demokratiska systemet inom organisationen.

– Kongressen är mer en fasad för att legitimera en redan befintlig makt, och de som åker dit är kommunalråd, riksdagsledamöter och ombudsmän som livnär sig på att vara lojala mot partiledningen.

Han utesluter inte att det inom kort bildas ett utbrytarparti inom S.

-Där kan finnas en grupp som är mer radikala, och som är trötta på att det inte går att förändra något i det här partiet och istället för att gå över till V startar någonting nytt. Jag tror till exempel inte att Reformisterna lyckas förändra S inifrån och konsekvensen av det kan bli intressant.

Mike Enocksson är medveten om att det är ovanligt att en aktiv socialdemokrat så starkt kritiserar det egna partiet.

–Jag gör det i all välmening, för om man inte rycker upp sig kommer det här partiet inte finnas om tio år. Eller åtminstone inte ligga på mer än 10-15 procent. Den här krisen är mycket större än vad de på Sveavägen 68 verkar förstå. De säger att vi måste knacka fler dörrar och koka mer korvar. Men opinionssiffrorna stiger ju inte trots att vi gör det, då är det ju någonting som är fel i budskapet när vi knackar de här dörrarna.

Du hör hela intervjun här: