Tveksamt om regeringen kommer att kunna enas med C och L om en skattereform, och så spås EU-valrörelsen bli. Anna Herdy från Flamman gästar podden ihop med Håkan A Bengtsson från Arenagruppen.

Vänsterpartiets EU-valskonferens har slagit fast att partiet inte ska driva kravet på ett EU-utträde inför valet till Europaparlamentet – något de i och för sig inte drivit på sisådär 15 år, enligt Anna Herdy, chefredaktör på Flamman. Att däremot stryka utträdeskravet ur partiprogrammet blir mer komplicerar, tror hon.

– Att rent principiellt vända tror jag kommer bli svårt för Vänsterpartiets medlemmar att svälja. Vänstern har pratat så länge om det demokratiska underskott i EU, och hur EU är byggt på fördrag som omöjliggör en viss sorts politik, och det är inte förändrat så att säga, säger Anna Herdy.

Håkan A Bengtsson, vd på Arenagruppen tycker att det är logiskt att valet till Europaparlamentet inte handlar om utträde eller inte, men att det faktum att utträdesfrågan tycks borta från alla partiers agendor slår fast att Sverige på allvar är en permanent EU-medlem.

Att även SD släppt kravet på en Swexit bygger på vad som kan antas gynna dem, tror han.

– På vissa sätt gör SD samma analys som Vänsterpartiet, alltså att EU är en arena de trots allt kan använda och agitera ifrån, och i viss mån påverka politiken, säger Håkan A Bengtsson.

Både Anna Herdy och Håkan A Bengtsson tror att Carl Schlyters nya parti Vändpunkt har en chans att kanske knipa en plats i parlamentet. Det kan ge en spänstig valdebatt.

– Det skulle bli väldigt tydliga konflikter i media mellan honom och Alice Bah Kuhnke i diverse härliga debatter, säger Anna Herdy.

Panelen diskuterade även skattefrågan, och huruvida en rejäl skattereform – som utlovats – faktiskt kan bli ett infriat löfte med sittande regering och stödpartier. Svaret blev: tveksamt. På grund av C och L:s inställning i skattefrågor och styrkebalansen i regeringsuppgörelsen.

– C och L kan strunta i punkter de kommit överens om, medan regeringen ändå är beroende av deras stöd, säger Anna Herdy.

Höjda skatter är så småningom nödvändigt, och det finns många tänkbara vägar dit. Fastighetsskatt och kapitalskatter är en grund.

– Vi måste betala mer till vår gemensamma välfärd. Det måste någon kommunicera, och det tycker jag att de rödgröna partierna måste vara tydliga med. Väldigt många experter talar om det här behovet, men ingen politiker vill tala om att höja skatterna, säger Håkan A Bengtsson.

Men Anna Herdy är inte säker på att det är så omlöjligt som det kan låta för politiker att driva krav på högre skatter.

– Jag tror det finns ganska många löntagare i Sverige som tänker att om jag betalar mer i skatt än nu, men ser att det gör att välfärden upprätthåller en viss standard, är beredda att betala mer skatt. Det blir en självuppfyllande profetia: ingen politiker vågar prata om att höja skatterna, nej men prova då!