I går debatterade riksdagen våldsbejakande extremism på begäran av Sverigedemokraterna. Detta inlägg ska varken recensera gårdagens debatt, eller kartlägga Sverigedemokraternas attityder. Det finns vissa konsekvenser i samhällsdebatten som behöver lyftas fram.

Pratar vi verkligen om sex och våld på allvar, i relation till hur vithet gestaltas och reproduceras i samhället?

I en debattartikel belyser Utbildningsradions ledning hur den exploderade nätrasismen gestaltar sig och vrider sökljuset mot reaktionerna på en sexualupplysningsfilm – som tar hbtq-frågor och etnicitet på allvar. Det är chockerande att upp till en halv miljon rasistiska kommentarer och inlägg har kommit in till UR.

Exempelvis denna kommentar:

Varför avbildar bilden en somalier som begår sexuellt övergrepp på en svensk flicka? Eller är det avsikten med filmen, att varna svenska flickor för dessa risker? Jag har inte sett filmen, men det är det intrycket bilden förmedlar…

En hel del människor tycks uppfatta sex mellan en svart och en vit person som något motbjudande och som inte bör visas. Detta för mina tankar till 1920-talet, till rasbiologi, och till Herman Lundborg, professor och grundare av Statens institut för rasbiologi i Uppsala. Även författare till varningsskriften Västerlandet i fara. Lundborg var rädd för så kallad “rasurartning” och “den vita rasens utplåning”. Han var verksam under en tid då rasism ansågs försvara folkhemmets rasintressen utan att utsättas för påtryckning.

Herman Lundborg definierade rasbiologi som:

Läran om släkternas, folkens och rasernas liv och utveckling.

Nu när vi ändå pratar om det, tycker jag att det är dags att prata om det på flera sätt, och att möta uttrycken för förtrycket och våldet. Reaktionerna i kommentarerna handlar inte om sexualitetens gråzoner utan vittnar om representerad rasism och om förtryck. Nätrasismen är ett exempel på det våld som samhället riktar mot människors olikhet.

Dagens Arena var en av tidningarna som publicerade texter från rörelsen #prataomdet. Att belysa hur makt, sexuella gråzoner/övergrepp kan påverka människors uppfattning om sig själva, och om sin sexualitet, är något vi kommer fortsätta att skriva om. Fortsätt #prataomdet. Försök dessutom lyfta gråzonerna som utgör främlingsfientlig högerextremism på både individ- och samhällsnivå, och vad detta gör med oss som människor – i våra relationer.

Därför kommer ett tips.

“Världens bästa sex – UR pratar om det” har premiär i P1 ikväll kl. 21:03. Programledaren Sonja Schwarzenberger diskuterar sex och samlednad med åtta namnkunniga debattörer som berättar om sina erfarenheter.

Läs mer om UR:s serie.