I morse toppade många nyhetsredaktioner med Socialdemokraternas partiordförande, som tydligen fått ut för mycket pengar i ersättning från riksdagen för dubbla boendekostnader. Håkan Juholt har inte bott ensam i sitt älskade Västertorp (en rätt mysig förstad till Stockholm), men har ensam stått på kontraktet. Aja baja. Vid lunchtid hade Juholt superpudlat, trots att riksdagsförvaltningen inte kräver honom på några pengar.

Sen kom det mer nyheter om Juholt. Han vägrar att ställa upp i det debattformat SVT:s Agenda valt till den tänkta partiledardebatten i söndagens sändning. I bild skulle det ha sett ut som om det i svensk politik står fyra borgerliga partier, enade, på ena sidan och fyra oppositionspartier, enade, på den andra. Socialdemokraterna skulle associeras med Sverigedemokraterna, vilket Juholt inte kan tänka sig, under några omständigheter. Efter en dålig förmiddag fick Juholt lite twittercred och uppmuntrande ord från partivänner som kände att det var rätt beslut.

Men upp som en sol, ned som en pannkaka. Ilmar Reepalu, kommunalråd för Socialdemokraterna i Malmö och 2:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, kände att i dag var en bra dag att lufta idén om ett “temporärt medborgarskap”. De som av en eller annan anledning flyttar till Sverige och söker medborgarskap ska genomgå en prövotid. Morgan Johansson, Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor, gav sitt stöd till Reepalus tankar.

Plötsligt var det all hell för Socialdemokraterna. Det här är ju sverigedemokratisk politik! Riksdagsledamöter och partiaktivister försökte desperat förstå vad som hänt. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tog avstånd. “Antingen så är man medborgare, eller så är man det inte”, sa han till TT. Att som journalist få tag i Johansson för en förklaring om det som tycktes vara en ny partilinje, var svårt. Och varken Juholt eller partisekreterare Carin Jämtin ringde tillbaka.

Tills nu. Vi har pratat med Morgan Johansson, som inte längre tycker som han gjorde tidigare i dag.

Varför tycker du att den här frågan är “värd att pröva”?
– Ilmar Reepalu ser gängproblem varenda dag, och pekar på att det är ett problem. Då vill jag bara inte vifta bort det. Sen kan man i och för sig ifrågasätta om gängmedlemmar blivit medborgare nyligen. Just nu ser jag inte medborgarskapsfrågan som ett bekymmer. Att jag vill “pröva” frågan betyder inte att jag har ett förslag.

Är det här med dubbla medborgarskap någon ny partilinje?
– Det har blivit ett missförstånd kring vad jag har sagt. Jag ska försöka rätta till bilden bland partimedlemmarna.