Fredrik Reinfeldt var i kväll först ut som huvudtalare i Almedalen. In på scenen klev en statsminister som kan blicka tillbaka på fyra år av moderatstyre som präglats av kraschlandningar, kriser och en comeback ingen trodde på.

Första halvan av mandatperioden gick inte bra för Reinfeldt. Ministrar och medarbetare avgick till höger och vänster efter fusk med skatterna, oansvariga krogrundor och bråk med chefen. Trots otaliga arbetsplatsbesök bland folket gick regeringen kräftgång. Ingen ville ha reformer som gjorde det svårare för alla som redan hade det svårt. I september 2008 hade enligt opinionsinstituten de fyra borgerliga partierna tillsammans stöd från ungefär 40 procent av svenskarna.

Sen kom krisen. In klev landsfader Reinfeldt och rikshushållare Anders Borg. Med en sparsamhets- och nedskärningsiver värdig 90-talets socialdemokrati, med hög röst om att ruinens brant är bakom knuten, blev Sverige “bäst i Europa på krishantering”. I opinionsmätningarna blev det jämnt skägg, budgetbalans gick hem hos TCO-medlemmarna. Att vi nu vet vad 90-talets politik haft för effekter rör inte Moderaterna i ryggen. Att signalera ansvar funkar, att faktiskt ta ansvar är oviktigt

Nu vill Fredrik Reinfeldt få det till att han står på “lågavlönade, vanliga” människors sida. Han har minsann träffat dem under “sina många resor i Sverige”. Rimligtvis bör han då ha stött på åtminstone ett par stycken som drabbats av arbetslöshet i krisens spår, men det har inte färgat den människofientliga politiken.

Reinfeldt talar i stället om “människor som inte arbetar”, som om det vore ett val. Han vill dessutom få oss att tro att de nästan nio procent som är arbetslösa är glada över att statsskulden minskar och tacksamma för att a-kassan förstörts. Att de kommer hitta jobb nu när de tvingas gå till socialen.

Moderaterna struntar i att det finns människor som behöver mer stöd än välfärdens så kallade kärna. Reinfeldt säger sig företräda “Sveriges enda arbetarparti.” Om han med det menar ett parti som bara bryr sig om politik som angår de som redan har ett jobb stämmer det bra.