Bild: Länsstyrelsen i Kalmar

FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling fascineras av turerna kring länsstyrelsen i Kalmar.

Även denna vecka bjöd på minnesvärda händelser. Vi har till exempel återigen påmints om att två gaggiga gubbar slåss om makten i Amerika. Och så hann regeringen knappt pusta ut efter att Preem-hotet försvann förrän arbetsrätten nu skapar ännu tydligare krisläge för Stefan Löfven.

Själv har jag tillbringat veckan i Kalmar, där en med fördel kan hänga med i nyheterna med hjälp av Barometern, en av alla de eminenta lokaltidningar som kämpar på runt om i vårt land. Och i Barometern har de senaste dagarna rapporterats om märkliga turer på länsstyrelsen i Kalmar.

Posten som landshövding i Kalmar verkar vid en snabb anblick närmast vara förhäxad. 2016 fick dåvarande hövding kicken efter flera mustiga avslöjanden om olämpligt beteende. Tillfällig landshövding blev länsrådet Malin Almqvist. Vi kommer tillbaka till henne inom kort.

Regeringen tillsatte emellertid förre IKEA-vd:n Thomas Carlzon som ny landshövding i Kalmar län 2017. Men bara två år senare så avsattes Carlzon av civilminister Ardalan Shekarabi efter uppgifter om svarta löner.

Barometerns reportrar Rasmus Jeppsson och Karin Lagerström har dock grävt djupare i detta och har i veckan presenterat en märklig historia.

När Thomas Carlzon tillträdde så klev den tillförordnade Malin Almqvist tillbaka till sin post som länsråd på länsstyrelsen. Det tycks dock snabbt ha uppstått disharmoni mellan Carlzon och Almqvist.

Malin Almqvist är inte vem som helst. Hon är före detta moderat toppolitiker i Kalmar, men framför allt gift med socialdemokraten Johan Persson, kommunstyrelsens nuvarande ordförande och kommunalråd sedan 2006. Kalmars starke man, om du så vill.

Under många år har Kalmarborna följt de sorgliga turerna kring det så kallade Strümpelhuset. Ett gammalt bostadshus som julafton 2012 översvämmades på grund av kraftiga problem med stadens vattenledningar. Ett ärende som till slut hamnade i knät på den nye landshövdingen.

En ytterst delikat situation uppstod, då länsrådet Malin Almqvist alltså är gift med kommunens starke man Johan Persson. Som dessutom är vän med dåvarande civilminister Shekarabi, enligt Barometern.

Turerna kring vattenledningarna leder till slut att länsstyrelsen 2019 kräver att Kalmar kommun ska inrätta en funktionell dagvattenanläggning intill det berörda kvarteret. Kommunen överklagar dock, och vinner på grund av ett formaliafel. Och det är nu det blir riktigt spännande.

Istället för att ta nya tag i saken så väljer länsstyrelsen att lägga ned ärendet. Så vad hade hänt? Jo, ändringen sker efter att civilministern flyttat på landshövdingen Carlzon. Samma civilminister som alltså är kompis med Kalmars starke man, som i sin tur är gift med länsrådet som den avsatte landshövdingen hamnat i konflikt med. En indiciekedja värdig ett avsnitt av House of Cards, typ.

Men det mest intressanta i Barometerns granskning är en intervju med juridikprofessorn Olle Lundin vid Uppsala universitet. Lundin antyder att Malin Almqvist inte borde varit hög chef på länsstyrelsen alltsedan 2017, då hon gifte sig med Kalmars kommunalråd. Det innebär nämligen en jäv som smittar alla på länsstyrelsen, menar han:

Det här är ett så klockrent jäv, så det finns inget utrymme för att ens ha en diskussion om saken.

Det är väl bara att konstatera att inte alla verkar ha delat den uppfattningen.

Förra veckan kom emellertid beskedet att Malin Almqvist har fått ett nytt jobb. Hon kommer fortsätta som länsråd. Men i grannlänet Kronoberg.

Några dagar dessförinnan hade den nya landshövdingen, förre generaldirektören i Försvarsmakten Peter Sandwall, tillträtt sin post i Kalmar. Vi får se om han håller fortet hela sitt förordnande.

Ha en bra helg!

 

Jonas Nordling
chefredaktör