Bild: Flickr/ News Oresund

19 procent. Så mycket dyrare har det på ett år blivit att hyra en tvåa i andrahand i Stockholm. Snittpriset ligger nu på svidande 11 241 kronor. Det är inte bara innerstaden som blivit dyrare. I Stockholms län som helhet har priset stigit med tio procent.

Förvånande? Inte det minsta.

I februari trädde nya lagen för andrahandsuthyrning i kraft. Regeringen vaskade bostadspolitiken och vips blev det lagligt med ockerhyror.

Bostadsminister Stefan Attefall och hans entourage hävdar att den nya lagen kommer leda till ett ökat bostadsbyggande. Hur det ska gå till förblir en dimma.

Det räcker med att titta på statistiken över bostadsbyggandet i Stockholm för att se hur illa det är ställt. Förra året påbörjades i staden nybyggnation som väntas ge 3 181 nya bostäder. En minskning med femton (!) procent jämfört med 2011. Det samtidigt som det varje dag anländer en busslast med nya invånare till staden.

Stefan Attefall har enligt regeringskansliets kalendarium en uppgift på dagordningen i dag: Att gå på möte med Rotary i Huskvarna. Det blir säkert ett mysigt möte med företagspampar som står som ägare till flådiga villor. Men när han kommer ut från mötet får han gärna fundera över om han har något att erbjuda alla de som inte har råd att langa upp 11 000 spänn för att bo.

Annars kan han lika gärna stanna i Huskvarna – och lämna bostadspolitiken till någon som inte är lika handlingsförlamad.