I går kväll roade jag mig med att titta på SVT:s utfrågning av Mona Sahlin och spalta upp vilka frågor som togs upp. Så här agendan ut:

1. Bensinskatten
2. Pensionärsskatten
3. Inkomstsskatter
4. Rut-avdraget
5. Ungdomsarbetslösheten
6. A-kassan
7. Sverigedemokraterna
8. Utrikesfrågor
9. Fastighetsskatten
10. Förmögenhetsskatten
11. Sjukvården

Den fråga som sägs dominera, jobben, fanns inte med som en stor och övergripande fråga. Trots gårdagens siffror från SCB, som visar att arbetslösheten är åtta procent, och trots att frågan är högsta prioritet för både medborgarna och för partierna. Jag säger inte att alla debatter eller utfrågningar ska handla om en enda sak – det är bara märkligt att olika skatter dominerar när public service ska visa upp alternativen för väljarna.

Programledarna och utfrågarna Mats Knutsson och Anna Hedenmo är som vanligt lite för upptagna av att själva briljera, i stället för att fokusera på väljarna eller de stora frågorna. Det är inte okej att lägga så stor vikt vid det som Eva Franchell träffande kallar överklassproblem. Ett fåtal procent använder och berörs av rut-avdraget, en procent påverkas av förändrad fastighetsskatt, kanske inte ens så många av förmögenhetsskatten. Dessutom är det att vilseleda väljarna att inte berätta att änklingen Gustaf Holmius som fick komma till tals är ordförande för Villaägarnas Riksförbund i Solna och tjänar 600 000 kronor per år.

Det ska bli intressant att se om Fredrik Reinfeldt serveras samma skevhet i urval av frågor. Jag vill se den här agendan för hans utfrågning den 2 september:

1. Arbetslösheten
2. Sjukförsäkringen
3. Välfärd kontra skattesänkningar
4. A-kassan
5. Sänkta löner
6. Miljöpolitik
7. Nato
8. Las
9. Arbetsmarknadsutbildningar