bild: moderat.se
bild: moderat.se

Det är hjälmtvång på svenska byggarbetsplatser. Det står med i kollektivavtalet och alla stora byggföretag Peab, JM, Skanska och NCC arbetar hårt med att deras anställda ska bära alla skydd som krävs för att bygget ska vara en säker arbetsplats.

Fackförbundet Byggnads har under många år kampanjat, tjatat och arbetat för att deras medlemmar ska ta på sig hjälmen sekunden de stiger in på byggarbetsplatsen.

Det finns en orsak till det: hjälmen kan vara det som avgör skillnaden mellan liv och död. Eller för att citera Stig Lahti, regionalt skyddsombud på Byggettan i Stockholm: ”Vi vill ju att våra killar ska nå pensionsåldern”. För det är ju inte alla byggnadsarbetare som gör det. Varje år dör 7, 10, 14 byggnadsarbetare. Man brukar säga att det dör en byggnadsarbetare i månaden. De faller, krossas, spetsas eller dör av giftiga gaser. Betydligt fler skadas allvarligt. Därför är säkerhet A och O. Alla i branschen förstår det: facket, arbetsgivarorganisationen BI och företagen. Alla.

Men inte Moderaterna. I en kampanjfilm under parollen ”Fler ska få uppleva sin första dag på jobbet” står fyra byggnadsarbetare i en hiss. En är ny och de andra driver hjärtligt med honom. Men av de fyra byggnadsarbetarna är det bara en som har hjälm.

Att fler ska få uppleva sin första dag på jobbet är väl bra. Arbetslösheten måste ner, fler jobb måste skapas. Men ingen ska heller behöva uppleva sin sista dag i livet på jobbet.

Efter att alliansen kom till makten 2006 var de snabba med att göra stora neddragningar på Arbetsmiljöverket. Konsekvensen blev att myndigheten inte kunde göra lika många kontroller, framförallt akuta.

Jag minns själv när jag ringde dem en gång. Förskolan bakom mitt hus byggde ut en av avdelningarna. Några takläggare arbetade med att lägga ut nya tegelpannor. De befann sig ett par meter över marken men det saknades fallskydd. Ett ljushuvud i arbetslaget hade också fått för sig att bära upp kapsågen på taket, som de använde för att skära tegelpannorna med. Jag ringde Arbetsmiljöverket och undrade om de kunde komma ut. Svaret jag fick var att de kanske kunde komma om ett par dagar. Jag förklarade då att bygget troligtvis skulle vara klart i slutet av dagen. Samtalet slutade med ett lamt löfte från myndigheten om att ”vi får se vad vi kan göra”. De kom aldrig.

Moderaternas valfilm signalerar ett totalt ointresse för arbetsmiljö, ett ointresse de tillsammans med sina alliansvänner har gjort politik av genom att aktivt nedprioritera arbetsmiljöfrågorna. Men byggnadsarbetarna fortsätter att dö.