Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Krönika Vad hade hänt om det varit Vänsterpartiet som kopplats till någon av manifestationerna mot Turkiet? Hade Kristersson varit lika återhållsam?

Nu vet vi alltså hur det ligger till.  Det går en tydlig, brun tråd mellan extremhögerns sajter, deras skribenter och aktivister, till Sverigedemokraterna och vidare in i regeringen.

Egentligen var det väl redan tidigare tydligt, men efter Paludans koranbränning utanför Turkiska ambassaden är det också bevisat och klarlagt.

Enligt Paludan var det Chang Frick, som regelbundet medverkar i SD:s webb-tv-kanal Riks, som betalade demonstrationstillståndet och även uppmanade Paludan att genomföra sin aktion.

Det är ungefär som att säga att Dolly Parton inte har några band till countrymusiken 

Flera andra extremsajter med band till Sverigedemokraterna har också nämnts som inspiratörer.

Liberalerna har krävt att SD tar avstånd från Frick och de andra, och Jimmie Åkesson svarar förutsägbart att de inte har några band till dessa personer och alltså inte behöver ta avstånd från dem.

Visst. Det är ungefär som att säga att Dolly Parton inte har några band till countrymusiken. Eller att basisten på en platta inte har något med sångaren att göra eftersom de inte var i studion samtidigt.

Det räcker att snabbgoogla på några av högersajternas inlägg i sociala medier eller trådarna under deras artiklar för att se sambandet. De högerextrema sajterna har länge gett Sverigedemokraterna ett taktfast komp.

Allt detta är förstås besvärande för regeringen, som gjort allt för att blidka president Erdoğan i Turkiet. På en nivå där de fått kritik för att ha krupit och bett om ursäkt och därmed spelat presidentens egen strategi i händerna.

Men bortsett från några enstaka riksdagspolitiker från Liberalerna har det varit tyst från regeringshåll om kopplingen mellan Paludan, Frick och SD.

Låt oss därför göra ett tankeexperiment.

Vad tror ni hade hänt om det visade sig att det var personer med band till Vänsterpartiet som fixat med den omtalade demonstrationen med en upp och nedhängd docka av Erdoğan utanför Stadshuset i Stockholm?

Om det varit några till Vänsterpartiet mer eller mindre kopplade debattörer som så flagrant skadat Sveriges anseende och riskerat Natomedlemskapet.

Jag gissar att statsminister Ulf Kristersson ganska snabbt hade gjort politiska poänger av detta. Jag kan ha fel, men det är tänkbart att även Ebba Busch, som enligt egen utsago brukar vara försiktig i sin kritik av politiska motståndare, hade gått ut och hävdat något i stil med att Vänsterpartiet därmed visar sig vara diskvalificerat för samarbete på hög politisk nivå.

Men nu gäller det alltså Sverigedemokraterna. Det högerextrema parti som just dessa politiker släppt in i regeringskansliet.

Klart de snabbt vill glömma bort den är pinsamheten.