Aida Badeli och David Ling

debatt När riksdagen snart ska ta ställning till framtidens migrationspolitik ställs ett strikt förslag mot ett än mer långtgående förslag, som särskilt L ligger bakom. Just nu går stridslinjen i svensk politik rakt igenom Liberalerna, skriver Grön Ungdoms språkrör.

Det blåser kalla högervindar i Sverige. Särskilt i migrationsdebatten har debatten kantrat fort och rejält åt höger, och parti efter parti deltar nu i kampen för att göra Sverige till ett sämre land för människor som behöver en fristad. Det som verkligen får oss att oroa oss för framtiden är dock inte sverigedemokrater eller moderater, utan de svaga liberaler som uppenbarligen inte orkar hålla emot.

En liberal migrationspolitik bör rimligtvis vägledas av frihetliga idéer, där individens möjlighet till självförverkligande och självständighet står i fokus. Istället tar Liberalerna tillfället i akt och bjuder in sverigedemokrater till en första gemensam aktion i migrationspolitiken. Högst upp på prioriteringslistan ligger regeringsmedverkan, och att tvätta Jimmie Åkessons smutsiga tvätt. Längst ner på prioriteringslistan hamnar föräldrar som av flykten skiljts från sina barn.

Vi vet att det finns många liberaler som håller med oss.

Vad innebär det egentligen att ställa sig bakom en migrationspolitik utan en humanitär skyddsgrund, en ventil för vissa ömmande fall? Det innebär att en cancersjuk mormor inte får tillbringa sina sista månader med sina barnbarn. Det innebär att en tolvåring som fötts i Sverige utvisas till ett land långt borta, med ett språk hen inte talar.

Den främsta effekten är att några av de mest utsatta i vårt samhälle får det drastiskt sämre. Den andra effekten är att Liberalerna plötsligt går i spetsen för att legitimera och normalisera Sverigedemokraterna.

Nyamko Sabuni påstår att samarbetet med Sverigedemokraterna handlar om att föra en liberal politik – vi undrar om hon verkligen tror på det själv. Att göra gemensam sak med ett högerextremt, populistiskt parti med djupa rötter i nynazismen kan aldrig vara liberalt. Antiliberalerna i Sverigedemokraterna är inte intresserade av några liberala principer, men de utnyttjar självklart godtrogna liberaler för att framstå som trovärdiga.

Grön Ungdom är inte nöjda med förslaget till migrationspolitik som regeringen lagt fram. Vi vill återinföra permanenta uppehållstillstånd vid första beslutstillfället, slopa kraven för familjeåterförening och sluta göra skillnad på flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Vi vet att det finns många liberaler som håller med oss. Just nu behövs varenda liberal som vill annat än Liberalerna.

Var går din gräns, Nyamko Sabuni? Vilka värden kan du inte kompromissa med – och vilka ryker först? Tror du på allvar att du kan tämja Jimmie Åkesson?

Just nu stakar Liberalerna ut vägen mot ett samhälle där vi alla är mindre fria. Vi hoppas att ni orkar ändra er.

 

David Ling, språkrör Grön Ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom