Bernie Sanders och Elisabeth Warren talar gemensamt 2017. Men nu finns en allvarlig spricka, enligt Jonas Cullberg. (Foto: Wikimedia)

söndagskrönika De två goda vännerna planerade att hålla en enad front i valrörelsen, som de mest progressiva av Demokraternas presidentkandidater. Sedan började ormar invadera Elizabeth Warrens Twitter-flöde. Jonas Cullberg förklarar hur det kunde hända.

Inför Demokraternas debatt i Des Moines, Iowa, i tisdags – den sista innan primärvalen startar – började det gnissla mellan Bernie Sanders, Elizabeth Warren och deras respektive supporters.

Politico hade publicerat utdrag ur manus som Bernie Sanders-kampanjen delat ut till sina volontärer, där de uppmanades att i kontakt med väljare sprida budskapet att Elizabeth Warren främst stöttas av välutbildade, välbärgade amerikaner och saknar förmåga att locka nya väljargrupper till Demokraterna. Smutskastning, menade Elizabeth Warren, medan Bernie Sanders försäkrade att han inte alls varit inblandad.

Stämningen blev ännu sämre i måndags när Elizabeth Warrens kampanj läckte ut uppgifter om att Bernie Sanders i ett privat möte med Warren ska ha sagt att en kvinnlig kandidat inte kan slå Donald Trump.

Elizabeth Warren vägrade skaka hand med Bernie Sanders och CNN:s mikrofoner snappade upp att hon sa ”jag tror att du just kallade mig en lögnare i rikssänd tv”.

Under debatten i Des Moines missade förstås inte moderatorerna chansen att ta upp den laddade frågan. Bernie Sanders, som stöttat en rad kvinnliga politiker genom åren, förnekade bestämt att han sagt något sådant, medan Elizabeth Warren hävdade att uttalandet var korrekt återgivet. Debatten var trots oenigheten artig fram tills den var över. Elizabeth Warren vägrade skaka hand med Bernie Sanders och CNN:s mikrofoner snappade upp att hon sa ”jag tror att du just kallade mig en lögnare i rikssänd tv”.

I sociala medier började de båda kandidaternas supporters ösa förolämpningar över varandra. Sympatisörer till Sanders skickade orm-emojis till Elizabeth Warrens Twitterkonto, för att illustrera att hon skulle vara en svikare som brutit en pakt, och hashtaggen #NeverWarren började trenda.

Elizabeth Warrens fans anklagade i sin tur Bernie Sanders för sexism, något som även hördes under Sanders kampanj mot Hillary Clinton 2016. Då handlade kritiken mycket om fenomenet som döptes till ”Bernie bros”; sarkastiska skäggiga besserwissrar som hånade Hillary Clinton och hennes supporters i sociala medier. Den populära socialistiska humorpodcasten Chapo Trap House, frontfigurer för den elakare delen av den amerikanska Bernie-vänstern, har fortsatt på samma spår när det gäller Elizabeth Warren och dömde i ett avsnitt ut henne som en ”tönt”.

Men som presidentkandidater har Sanders och Warren mycket gemensamt. De avstår helt från donationer från storföretag. De vill båda ha kostnadsfri högskoleutbildning, höja minimilönen till 15 dollar i timmen och se till att högre skatter för höginkomsttagare finansierar ett starkare socialt skyddsnät.

Om Bernie Sanders är en kompromisslös revolutionär är Elizabeth Warren mer av en pragmatiker som vill förändra USA gradvis.

De har också en aggressiv politik gentemot Wall Street, där Elizabeth Warren, en långvarig kritiker av finanssektorn, vill reglera marknaden ordentligt och dessutom bryta upp techjättar som Facebook och Apple. Båda stöttar klimatreformpaketet Green New Deal. Warren är också för Sanders förslag till sjukvårdsreform, Medicare for all, som skulle ge kostnadsfri sjukvård för alla amerikaner. Det är politik som inga ledande Demokrater skulle ha velat ta i med tång med för bara tio år sedan, men nu sköljer en en progressiv våg över partiet.

Sanders står längre till vänster än Warren. Vermont-senatorn kallar sig ”demokratisk socialist” och pratar gärna om en politisk revolution som ska riva upp hela systemet. Elizabeth Warren, en socialdemokrat, kallar sig ”kapitalist in i märg och ben” som tror på marknadskrafternas möjligheter, bara de regleras bättre än idag. Om Bernie Sanders är en kompromisslös revolutionär är Elizabeth Warren mer av en pragmatiker som vill förändra USA gradvis. Det stör vissa av Bernies supporters som menar att hon försöker framställa sig som ett mer medgörligt och lättsmält alternativ till deras kandidat.

Inför valet i Iowa ligger Sanders bättre till, och tar tillsammans med mittenkandidaten och Obamas tidigare vicepresident Joe Biden täten i flera mätningar. Men i delar av det progressiva USA väcker den ökade splittringen mellan fältets båda vänsterkandidater en oro. I torsdags gick 18 progressiva organisationer ut med ett gemensamt uttalande om att stoppa osämjan, och fokusera på att besegra Joe Biden och resten av Demokraternas etablissemangskandidater.  Att Warren och Sanders tidigare har undvikit att angripa varandra har inte bara berott på vänskap och politisk samsyn, utan också på strategi. Många Sanders-väljare ser Warren som sitt andrahandsval, och vice versa, vilket kan bli avgörande för den av de båda som stannar kvar längst i valkampen och kan ta över den andres väljare. En infekterad konflikt kan göra att besvikna väljare söker sig till andra kandidater, eller stannar hemma.

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.