Regeringen låter Sverigedemokraterna offra framtiden på kulturkrigets altare, trots att väljarna och industrin vill se en grön omställning.

Sverigedemokraterna har lyckats göra den gröna omställningen till ett kulturkrig. Det ingen chock. Kulturkrig är deras främsta begåvning.

Vad än amerikanska Fox News kläcker ur sig lyckas Sverigedemokraterna pressa ner det i en mellanmjölkskartong och sälja det dyrt till den svenska borgerligheten, som tar emot utan invändningar. Det gör oss fattigare på alla sätt.

När vårbudgeten presenterades i veckan var kriget mot klimatet ett faktum. Från 2023 till 2026 mer än halverar man finansieringen på området. Det är svårt att förstå kortsiktigheten. Vi kommer inte nå klimatmålen med den här politiken, konstaterar nu även Ebba Busch.

Industrin blickar framåt och vill bli grön, med glädje

Det är imponerande att man lyckats göra så många så likgiltiga inför vår tids största utmaning. Folk har tidigare varit positiva till att ställa om. Nio av tio svenskar har sagt sig vara villiga att förändra sitt beteende för miljöns skull. Ändå kan man, när Sverigedemokraterna fått härja ett tag, inte ens behålla en futtig plastpåseskatt.

Och bortom livsstilsfrågor har folk varit ännu mer positiva. Industrin blickar framåt och vill bli grön, med glädje. Det har funnits vinst att hämta i att ställa om. Till skillnad från kulturkriget i USA, har inte den svenska industrin spjärnat emot och grävt ner sig i en skyttegrav fyllt av fossilt bränsle.

Som tack har de nu fått ett industrifientligt klimat, och en oförutsägbar regering som byter kurs beroende på hur vindarna blåser på twitter. Och twitters vindar leder till en brist på vindkraft. Regeringen vägrar energisamtal och säger nej till omställningsstöd. Varför?

Steve Bannon är kanske kulturkrigens kung. Han har sagt att för att vinna mot mediernas granskning av makten måste extremhögern “flood the zone with shit”. Slarva medveten bort fakta med skitdiskussioner. Övertyga inte, förvirra. Det är på det viset Sverigedemokraterna bemöter klimatfrågan.

Om man frågar dem med högst tonläge, är klimatet något som bara töntar på Söder bryr sig om. Men i den gröna omställningen finns lösningar på många av hela Sveriges mest akuta problem. Skellefteå Kraftaktiebolag, helägt av Skellefteå kommun, producerar helt förnybar kraft. Man ger utdelning till kommunens vård, skola och omsorg varje år. Man har framgångsrikt stått emot försök att sälja ut bolaget till högst bjudande. Och investerar i projekt för ökad hållbarhet. Framtiden finns i Skellefteå, just för att man inte låter populistiska politiker övertyga en att backa in i framtiden.

Grön industri ska självklart inte få härja helt fritt. Många, från gråsossar till samiska aktivister, har varit noga med att poängtera att den gröna omställningen ska ta hänsyn till dem som bor på den lönsamma guldjorden. Man ska inte bara fiska ut vinst, utan omställningen står på två ben. Det ena benet är industrin, och det andra är det människor som arbetar i industrin behöver. Som lärare, undersköterskor, och hallonkräm på äldreboendet. Det gröna folkhemmet kan bli verklighet.

Men istället väljer man att låta Sverigedemokraterna offra framtiden på kulturkrigets altare.